„Debitul la intrarea în ţară a Dunării este de 8.400 metri cubi pe secundă, mâine ne aşteptăm la debite de 8.700 de metri cubi pe secundă, debite care, în acest moment nu pun în pericol, sub nicio formă, digurile de pe Dunăre„, a declarat ministrul Apelor şi Pădurilor.
„Ne pregătim pentru 15-16 iunie, când vârful de viitură va intra şi în ţara noastră. Atunci vom avea debite de circa 10.500-11.000 de metri cubi pe secundă, însă trebuie să fim vigilenţi, pentru că se întrevăd ploi în data de 10-11 iunie, în sudul ţării. În funcţie de aceste ploi, vom reactualiza prognoza pe Dunăre. Sperăm să nu depăşim debitele pe luna aprilie, când am putut tranzita fără probleme Dunărea în România”, a mai spus Lucia Varga la România TV.
Ministrul a precizat că au fost luate măsurile preventive necesare pentru a evita inundarea obiectivelor din zona Borcea de Jos. „În acest moment nu există un risc de inundaţii în acea zonă, însă facem lucrările pe braţul Borcea, pentru supraînălţarea şi consolidarea digului, pentru ca în cazul debitelor mari de săptămâna viitoare să nu existe probleme”, a subliniat Lucia Varga.
Ministrul pentru Ape şi Păduri a anunţat că angajaţii de la Apele Române au sarcina de a verifica pas cu pas toate digurile din lungul Dunării şi în cazul în care constată eroziuni sau diverse probleme sunt pregătiţi să intervină.
Debitul Dunării a crescut simţitor din cauza ploilor abundente care au dus la umflarea fluviului în celelalte ţări europene pe care le traversează. La Budapesta, fluviul a ajuns la cote istorice şi mii de oameni au fost evacuaţi.