Locuitorii din Deva au avut parte de un spectacol rar luni seară, când cerul a fost îmbrăcat în nori mammatus, fenomen neobișnuit și fascinant care a captivat privirile tuturor.
Așa-numiții nori mammatus au fost observați între două furtuni, oferind o priveliște spectaculoasă asupra cerului, într-un fundal galben apocaliptic. Fenomenul, care a avut loc în județul Hunedoara, a stârnit curiozitatea locuitorilor.
Potrivit meteorologilor, norii mammatus se formează atunci când aerul rece de la înălțimi mai mari coboară în zona periferică a unei furtuni intense. Această mișcare dă naștere unui fenomen deosebit, cu aspectul unor „pungi” sau „umflături” vizibile la baza norilor de ploaie, fie că aceștia sunt de tip cumulonimbus sau alte tipuri.
Numele mammatus provine din latină și face referire la forma lor distinctivă, asemănătoare unor sâni sau uger. Fenomenul este rar întâlnit și atrage atenția datorită aspectului său neobișnuit și fascinant, oferind o priveliște deosebită asupra cerului.
Oamenii din Deva au surprins formațiunile neobișnuite de nori mammatus cu telefoanele și au împărtășit imaginile pe rețelele sociale.
Fenomenul a fost cu atât mai remarcabil cu cât norii mammatus au putut fi observați pe un fundal galben, efectul fiind creat de filtrarea luminii solare prin nori, în urma furtunii.
În contrast cu această priveliște uluitoare, ziua de luni a fost caracterizată de Codul roșu de furtuni puternice în multe zone din țară, Bucureștiul lovindu-se de furia naturii după miezul nopții.
Citește și: Caniculă în România. Cod galben de val de caldură, dar și furtuni violente în 21 de județe