RENAR a celebrat Ziua Mondială a Acreditării. Astfel, un eveniment organizat de Organismul Național de Acreditare al României(RENAR) a avut loc la Aula Magna a Universității Creștine Dimitrie Cantemir din București. Tematica aleasă în acest an a subliniat rolul important al acreditării în mai multe domenii care sunt în curs de dezvoltare globală, de la digitalizare până la sustenabilitate.
Evenimentul a început cu momentul Imnului Național, după care președintele RENAR, Fănel Iacobescu, a susținut un discurs prin care și-a exprimat entuziasmul cu privire la prezența mai multor demnitari la conferință. Acesta a spus că prezența confirmă continuitatea activității de acreditare și menirea Organsimului pe care îl conduce.
Discursul președintelui a continuat cu mai multe remarci referitoare la acreditare, susținând că principiile acesteia nu sunt suficient de cunoscute. Astfel, președintele RENAR le-a vorbit celor 200 de participanți atât despre importanța și necesitatea acesteia, cât și despre ce înseamnă organismul RENAR în țara noastră.
Alături de el, au luat cuvântul Terente Ciui, secretar de stat în Ministerul Economiei, Dănuț Andrușca, fost ministru al Economiei, Sebastian Ioan Hotca, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Laurențiu Alexandru Păștinaru, președinte al Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Victor Balaș, președinte al Asociației Specialiștilor Auto din România, Dorin Sulea, administrator Fotometric Research, Adela Mirea, director al Laboratoarelor APANOVA, precum și directorul de cabinet al președintelui ANSVSA, Cristian Mocasiuc.
RENAR este singura instituție abilitată și recunoscută la nivel național și european să efectueze acreditarea instituțiilor și procedurilor, reușind să expună principalele aspecte de ordin juridic care reglementează domeniul acreditării. Cu toate că activitatea este reglementată la nivel european, România ezită să aplice legislația aferentă, existând instituții care contestă funcționarea RENAR.
„Organismul Național de Acreditare se supune periodic evaluării. Este foarte important. Acreditarea este o activitate de autoritate publică, și, foarte important că sarcinile și responsabilitățile se disting în mod clar de cele ale altor autorități pentru că nu întotdeauna se respectă acest alineat, se crează multă confuzie în rândului mediului de afaceri și în societatea civilă și a cetățenilor țării.
Avantajele acreditări – crearea comunității UE, a reprezentat un lucru esențial în înlăturarea barierelor tehnice. Evaluarea conformității unui produs sau serviciu în vederea tranzacției se realizează o singură dată. Odată pus pe piață, circulă liber în UE.”, a spus Fănel Iacobescu în cadrul evenimentului, potrivit Lumea Justiției.