Se reuneşte familia Mazăre. Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanţei, eliberat condiţionat

Judecătoria Medgidia a admis, joi, propunerea de liberare condiţionată în cazul lui Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, condamnat la trei ani de închisoare în dosarul campusului social Henri Coandă. Decizia instanţei nu este definitivă.
Filip Stan
20 iun. 2024, 15:49
Se reuneşte familia Mazăre. Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanţei, eliberat condiţionat

Alexandru Mazăre, eliberat condiţionat, dar decizia nu este definitivă. ”Admite propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Poarta Albă privind pe condamnatul M. A.. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului M. A., …., deţinut în Penitenciarul Constanţa Poarta Albă, din executarea pedepsei aplicate prin sent.pen.nr. 398/2018 a Tribunalului Bucureşti Sectia I penală, mandat nr.124/2022, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză”, se arată în minuta instanţei.

Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, a fost condamnat în luna mai 2022 la trei ani de închisoare în dosarul campusului social Henri Coandă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis încetarea procesului penal faţă de fostul primar al Constanţei Radu Mazăre şi faţă de omul de afaceri Avraham Morgenstern, în dosarul campusului social Henri Coandă, iar Alexandru Mazăre, fratele fostului edil, a primit o condamnare de trei ani de închisoare şi 5.000 de lei amendă penală. Decizia este definitivă. În prima instanţă, cei trei fuseseră achitaţi.

Înalta Curte a mai stabilit confiscarea, de la Alexandru Mazăre, a sumei de 80.000 de euro, echivalent în lei, la cursul BNR de la data plăţii şi a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale acestuia, până la concurenţa sumei de 80.000 de euro.

De ce a fost eliberat Radu Mazăre

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire a unor locuinţe modulare grupate în Campusul Social “Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa. În acest context, Avraham Morgenstern i-ar fi dat lui Radu Mazăre 175.000 de euro, pentru că acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei pentru contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).

Anchetatorii susţin că din cei 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi în contul personal al lui Radu Mazăre şi 80.000 de euro în contul pus la dispoziţie de fratele acestuia, Alexandru Mazăre, ambele fiind deschise la o banca din Israel.

În urmă cu câteva săptămâni, Radu Mazăre, condamnat la nouă ani de închisoare în dosarul Retrocedărilor ilegale de terenuri şi în dosarul Polaris a fost liberat condiţionat.

 

Tribunalul Ilfov arată, în motivarea deciziei de eliberare condiţionată a lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, că infracţiunile pentru care a fost condamnat sunt grave şi prejudiciile consistente, dar că întreaga sa conduită din penitenciar dovedeşte că executarea restului de pedeapsă poate fi făcută şi în stare de libertate. Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor de terenuri din Mamaia şi în dosarul Polaris, el executând cinci ani din această pedeapsă.

Distribuie pe Facebook

Buna purtare a lui Radu Mazăre după gratii este mai importantă decât infracțiunile „grave” pentru care a fost condamnat, astfel că se impune eliberarea fostului primar al Constanței, au apreciat magistrații Tribunalului Ilfov.

El s-a recalificat ca „îngrijitor de spații” verzi la penitenciar.

Tribunalul Ilfov arată, în motivarea deciziei de eliberare condiţionată a lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, că infracţiunile pentru care a fost condamnat sunt grave şi prejudiciile consistente, dar că întreaga sa conduită din penitenciar dovedeşte că executarea restului de pedeapsă poate fi făcută şi în stare de libertate. Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor de terenuri din Mamaia şi în dosarul Polaris, el executând cinci ani din această pedeapsă, transmite news.ro.

Dispoziţiile legale privind eliberarea condiţionată sunt favorabile condamnatului Radu Mazăre, care a fost pus în libertate la sfârșitul lunii mai. Totodată, Radu Mazăre a participat şi a absolvit un curs de recalificare profesională de îngrijitor de spaţii verzi, au arătat judecătorii.

De asemenea, caracterizarea făcută de Penitenciarul Jilava lui Radu Mazăre arată că ”a participat activ la activităţi semistructurate (concursuri tematice, dezbateri, artizanat, prelegeri, activităţi tehnice-aplicative, cercuri de lectură, recenzii de carte, sportive, moral-religioase, stagii de practică). A beneficiat de consiliere educaţională, moral-religioasă, socială şi psihologică. În prezent este inclus la programul de pregătire pentru liberare”.

Citește și

Radu Mazăre şi-a găsit serviciu după eliberarea din închisoare. Ce muncă va face fostul primar al municipiului Constanţa

Tribunalul Ilfov a mai arătat, în motivare, că infracţiunile pentru care a fost condamnat Radu Mazăre sunt grave şi prejudiciile consistente, dar că pedeapsa rămasă poate fi executată şi în libertate.

”Este adevărat că infracţiunile pentru care contestatorul a fost condamnat sunt grave şi că prejudiciile produse prin săvârşirea acestora sunt consistente (pentru recuperarea acestora fiind instituite măsuri asigurătorii prin cele două hotărâri de condamnare), însă întreaga conduită a persoanei condamnate din timpul executării pedepsei dovedeşte că executarea restului de pedeapsă poate fi făcută şi în stare de libertate. Deosebit, gradul de instrucţie al contestatorului, modul de conduită adoptat de acesta în perioada executării pedepsei raportat la legătura cu mediul de suport demonstrează că procesul de reeducare este aproape finalizat, nefiind necesară menţinerea persoanei condamnate în detenţie”, se mai arată în motivare.

De asemenea, Tribunalul Ilfov a avut în vedere faptul că Radu Mazăre nu este cunoscut cu antecedente penale, are o familie, s-a căsătorit în perioada detenţiei şi soţia sa este însărcinată, având şi un copil major.

”A fost condamnat definitiv pentru fapte comise sub imperiul legii penale vechi. Prin urmare, dispoziţiile procedurale ale art. 587 Cod procedură penală au fost just aplicate în cauză (procedura fiind de imediată aplicare în lipsa unor dispoziţii legale contrare) coroborate însă cu prevederile Codului penal din 1969 şi nu cu cele ale Codului penal în vigoare, întrucât legea materială nu este de imediată aplicare, ci supusă principiului legii mai favorabile”, explică Tribunalul Ilfov.

Citeşte şi: Imagini din camera intimă de la Jilava, unde Radu Mazăre și soția lui au conceput copilul. Fostul primar al Constanței va deveni tată pentru a doua oară, la 55 de ani

Tribunalul a considerat, în dezacord cu instanţa de fond, că solicitarea de eliberare condiţionată este întemeiată. ”Este real ceea ce a subliniat judecătoria, respectiv că întrunirea eventuală a fracţiei minime prevăzute de lege ori chiar a tuturor criteriilor prevăzute de art. 59 alin. 1-3 din vechiul Cod penal nu creează pentru condamnat un drept de liberare condiţionată, ci doar o vocaţie, instanţa de judecată competentă fiind singura în măsură să aprecieze dacă, într-adevăr, deţinutul a dat dovezi temeinice de îndreptare, dacă scopul pedepsei, conform art. 52 din vechiul Cod penal, a fost atins şi, prin urmare, dacă este oportună liberarea condiţionată a acestuia”, se arată în motivare.

Instanţa a menţionat că Mazăre a fost recompensat de 27 de ori în penitenciar şi nu a fost sancţionat disciplinar.

”Contrar argumentelor primei instanţe, instanţa de control judiciar constată că ansamblul probelor administrate în cauză nu susţin concluzia că deţinutul nu a dat dovezi temeinice de îndreptare, în condiţiile în care acesta nu a fost sancţionat disciplinar pe întreaga perioadă de detenţie, a fost recompensat de 27 de ori (ultimele două recompense fiind acordate după ultima amânare dispusă de către instanţă) şi i se consideră executate ca urmare a activităţilor lucrative, de instruire şcolară şi formare profesională prestate, un număr de 270 zile (din care 20 zile pentru absolvirea unui curs de calificare)”, se mai precizează în document.

 

Radu Mazăre executa o pedeapsă de 9 ani de închisoare, în urma contopirii a două pedepse definitive primite de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, una de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi alta de cinci ani de închisoare, în dosarul Polaris.

În dosarul Polaris, Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au arătat în rechizitoriu că Radu Mazăre a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte.

În acest dosar, Radu Mazăre a fost condamnat în 3 februarie 2022, la cinci ani de detenţie.

În dosarul retrocedărilor ilegale, fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost condamnat definitiv, în februarie 2019, la 9 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, în formă continuată, şi constituire a unui grup infracţional organizat, alături de alţi 31 de inculpaţi, funcţionari publici, oameni de afaceri, notari şi evaluatori.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Regulă pentru proprietarii care au pe gard Parcarea interzisă sau Loc rezervat. Se pot da până la 2 ani de închisoare
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Weekend cu mari probleme meteo. Zăpadă de 20 de centimetri
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii