Plafonarea tarifelor RCA a dus la un profit record al industriei asiguratorilor în ultimii 34 de ani. Astfel, pe piața locală de asigurări s-a înregistrat în 2023 un câștig de 939,75 milioane de lei, de la un rezultat net negativ de 186,55 milioane de lei în 2022. Rezultatul negativ a venit pe fondul pierderii de aproape un miliard de lei înregistrată de Euroins la momentul falimentului, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), publicate de Profit.ro.
RCA 2024. Marcel Boloş, despre plafonare: „Aşteptăm analiza pe care o face ASF”
La finalul anului trecut, pe piața asiguratorilor din România activau 25 de companii, față de 37 în anul 2014. Dintre acestea, cele mai mari câștiguri au fost încasate de Allianz-Țiriac Asigurări, în valoare de 345,96 milioane de lei, urmați de Groupama cu 217,75 milioane de lei și NN Asigurări de Viață cu 101.94 milioane de lei.
Plafonarea tarifelor RCA introdusă de PSD a avut efecte pozitive
Ultima prelungire a plafonării prețurilor la RCA introdusă de Guvernul PSD este încă în vigoare până pe 30 iunie, fiind posibil ca măsura să continue și după această dată. Proiectul prevede ca nici un asigurator să nu poată avea un tarif mai mare al polițelor RCA decât cel pe care l-a practicat la data de 28 februarie 2023, cu o ajustare maximă de +6,8%, cât a fost rata anuală a inflației din 2023.
RCA 2024. Guvernul va prelungi plafonarea tarifelor: „Este o soluție temporară”
Măsura este menită să stopeze dezechilibrul existent astăzi între cerere și ofertă în piața asigurărilor, accentuat de o potențială creștere a tarifelor practicate de firmele de asigurări la polițele RCA. Numai în decembrie 2023 au expirat aproape un milion de asigurări, iar în prima jumătate a lui 2024 alte aproximativ 3,5 milioane de contracte RCA, lucru care ar fi putut duce la creșterea prețurilor practicate de asiguratori și vulnerabilizarea clienților. Astfel, plafonarea introdusă de PSD a oferit protecție clienților, creând totodată avantaje economice pe piața de profil, după cum se dovedește acum.
„Cascada” plafonărilor impuse de PSD și-a dovedit impactul pozitiv în economie
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a adoptat o serie de măsuri similare de limitare a prețurilor, de la plafonarea prețurilor la alimente de bază, la energie, cât și în piața de creditare, plafonarea la dobânda IFN-urilor.
Efectele acestor măsuri de plafonare în cascada se simt tot mai puternic în economie, de la creșterea economică de 1,8% în primul trimestru, la scăderea ratei inflației la 5,1% în luna mai, asta în condițiile în care rata inflației la momentul intrării PSD la guvernare, în urmă cu exact un an, era de 10,3%.