Cod roşu, prăpăd în mai multe zone. UPDATE: căderi masive de grindină, ANM a extins alerta în Bucureşti

ANM a emis, joi, avertizări cod roşu şi cod portocaliu pentru judeţul Caraş-Severin, anunţând rafale de vânt ce pot ajunge la 90 de kilometri la oră, descărcări electrice şi grindină.
Filip Stan
13 iun. 2024, 21:43
Cod roşu, prăpăd în mai multe zone. UPDATE: căderi masive de grindină, ANM a extins alerta în Bucureşti

Cod roşu Valabil de la : 13-06-2024 ora 23:15 până la : 14-06-2024 ora 0:30

In zona : Județul Ialomiţa: Urziceni, Coșereni, Gârbovi, Manasia, Bărcănești, Dridu, Jilavele, Munteni-Buzău, Bărbulești, Căzănești, Ion Roată, Ciochina, Adâncata, Axintele, Armășești, Sălcioara, Movilița, Alexeni, Grindu, Sfântu Gheorghe, Valea Măcrișului, Balaciu, Roșiori, Moldoveni, Colelia, Sărățeni, Drăgoești, Ciocârlia, Borănești;
Județul Călăraşi: Dor Mărunt, Fundulea, Lehliu Gară, Vasilați, Ileana, Sohatu, Lupșanu, Sărulești, Gălbinași, Lehliu, Valea Argovei, Tămădău Mare, Frăsinet, Gurbănești, Nicolae Bălcescu;
Județul Ilfov ;

Se vor semnala : Grindină de mari dimensiuni, vijelie cu rafale de 70…90 km/h, averse torențiale care vor totaliza 30….40 l/mp, descărcări electrice.

Cod roşu Valabil de la : 13-06-2024 ora 22:55 până la : 14-06-2024 ora 0:00

In zona : Județul Giurgiu: Bolintin-Vale, Florești-Stoenești, Roata de Jos, Ulmi, Bolintin-Deal, Găiseni, Vânătorii Mici, Ogrezeni, Crevedia Mare, Bucșani, Grădinari, Joița, Mârșa, Cosoba;
Județul Teleorman: Videle, Dobrotești, Măldăeni, Tătărăștii de Jos, Scrioaștea, Ciolănești, Blejești, Vârtoape, Trivalea-Moșteni, Gălăteni, Olteni, Poeni, Tătărăștii de Sus, Gratia, Frăsinet, Siliștea-Gumești, Siliștea, Cosmești, Talpa, Scurtu Mare, Drăgănești de Vede, Drăcșenei, Zâmbreasca, Sârbeni, Săceni, Necșești, Beuca, Purani, Sfințești, Didești, Stejaru, Balaci;

Se vor semnala : Grindină de mari dimensiuni, vijelie puternică rafale de peste 70…90 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice.

Cod roşu Mehedinţi: 67 de apeluri de la oameni la numărul de urgenţă 112, după furtună / Inundaţii, zeci de copaci rupţi de vânt şi acoperişuri căzute

În urma furtunii care a avut loc, joi seară, în judeţul Mehedinţi, în contextul avertizărilor meteo de cod portocaliu si cod rosu, un număr de 67 de apeluri au fost înregistrate la numărul de urgenţă 112. Oamenii au solicitat intervenţia pompierilor, după ce au avut loc inundaţii în gospodării, mai mulţi copaci au fost rupţi de vânt sau au fost acoperişuri luate de vijelie şi aruncate pe carosabil.

”Până la ora 22:00, ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice prognozate de Codul Portocaliu şi Codul Roşu, în dispeceratul ISU Mehedinţi au fost înregistrate 67 de apeluri de la cetăţeni”, a transmis ISU Mehedinţi.

Potrivit sursei citate, cele mai multe apeluri au fost înregistrate din municipiul Drobeta Turnu Severin, unde pompierii mehedinţeni acţionează pentru îndepărtarea unor elemente de acoperiş, copacilor căzuţi pe carosabil, dar şi pentru evacuarea apei din gospodării.

”Au fost afectate 24 de structuri de acoperiş sau alte elemente de construcţie (dislocate şi căzute),12 autoturisme au fost avariate, 20 de copaci au căzut pe carosabil blocând circulaţia şi 22 de gospodării au fost inundate”, a precizat ISU Mehedinţi.

COD : PORTOCALIU
Data emiterii : 13-06-2024 ora 22:26 Nr. mesajului : 1
Valabil de la : 13-06-2024 ora 22:36 până la : 13-06-2024 ora 23:40

In zona : Mun. Bucureşti ;

Se vor semnala : Grindină de medii și posibil mari dimensiuni, vijelie puternică cu rafale de 70…90 km/h, averse torențiale și descărcări electrice. Observație – fenomenel vor fi mai intense în nordul și nord-vestul municipiului.

COD ROŞU. Multe zone din țara noastră au fost lovite de furtuni impresionante în această săptămână, după cum arată imaginile primite de la utilizatorii noștri. Condițiile de vreme severă continuă în unele regiuni până la sfârșitul săptămânii.

Diferența mare de temperatură dintre un talveg depresionar, cu aer rece, în vestul Europei, și o dorsală caldă în sud-estul continentului a determinat o intensificare a curentului jet în straturile înalte ale atmosferei.

Acest lucru a făcut ca viteza vântului să crească rapid odată cu altitudinea, un „ingredient” de bază în formarea furtunilor puternice, capabile să producă fenomene periculoase, precum vijelii intense și căderi de grindină de dimensiuni mari.

COD ROŞU Valabil de la : 13-06-2024 ora 22:00 până la : 13-06-2024 ora 23:00

In zona : Județul Argeş: Costești, Buzoești, Bârla, Slobozia, Ungheni, Stolnici, Lunca Corbului, Suseni, Căteasca, Rătești, Recea, Rociu, Căldăraru, Miroși, Negrași, Hârsești, Mozăceni, Popești, Izvoru, Ștefan cel Mare, Teiu, Râca;

Se vor semnala : Grindină de mari dimensiuni, vijelie puternică cu rafale de 70…90 km/h, averse torențiale și descărcări electrice.

Cod roşu Valabil de la : 13-06-2024 ora 21:55 până la : 13-06-2024 ora 22:45

In zona : Județul Dâmboviţa: Titu, Potlogi, Cornești, Corbii Mari, Băleni, Dragodana, Răcari, Crevedia, Petrești, Cojasca, Lungulețu, Mătăsaru, Gura Șuții, Ciocănești, Odobești, Tărtășești, Finta, Braniștea, Uliești, Mogoșani, Conțești, Vișina, Nucet, Brezoaele, Sălcioara, Poiana, Dobra, Produlești, Costeștii din Vale, Butimanu, Slobozia Moară, Cornățelu, Bilciurești;

Se vor semnala : Grindină de mari dimensiuni, vijelie puternică cu rafale de 70…90 km/h, averse torențiale și descărcări electrice.

COD ROŞU  Valabil de la : 13-06-2024 ora 20:55 până la : 13-06-2024 ora 21:30

In zona : Județul Dolj: Craiova, Bucovăț;

Se vor semnala : Averse torențiale care vor acumula peste 40 l/mp, vijelie cu viteze de 70…90 km/h, grindină de mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice

COD ROŞU Valabil de la : 13-06-2024 ora 19:40 până la : 13-06-2024 ora 20:30

In zona : Județul Gorj: Borăscu, Văgiulești;
Județul Mehedinţi: Strehaia, Vânju Mare, Gogoșu, Corcova, Jiana, Tâmna, Devesel, Bâcleș, Prunișor, Broșteni, Hinova, Burila Mare, Căzănești, Pădina, Livezile, Dumbrava, Grozești, Voloiac, Vânjuleț, Breznița-Motru, Poroina Mare, Greci, Rogova;

Se vor semnala : Vijelie puternică, viteza vântului la rafală de peste 90 km/h, grindină de medii dimensiuni posibil mari, averse torențiale care vor cumula 25…35 l/mp, frecvente descărcări electrice.

Potrivit ANM, este cod roşu, până la ora 19:30, în judeţul Caraş-Severin, localităţile: Moldova Nouă, Oraviţa, Anina, Bozovici, Pojejena, Berzasca, Prigor, Sicheviţa, Răcăşdia, Grădinari, Sasca Montană, Lăpuşnicu Mare, Bănia, Dalboşeţ, Coronini, Eftimie Murgu, Ticvaniu Mare, Ciclova Română, Gârnic, Lăpuşnicel, Şopotu Nou, Vărădia, Socol, Berlişte, Cărbunari, Naidăş, Vrani şi Ciuchici.

”Se vor semnala: Grindină de mari dimensiuni, intensificări ale vântului, vijelie puternică pste 90 km/h”, anunţă ANM.

De asemenea, este cod portocaliu, până la ora 18:30, în judeţul Caraş-Severin: Moldova Nouă, Oraviţa, Anina, Bozovici, Pojejena, Prigor, Sicheviţa, Răcăşdia, Grădinari, Sasca Montană, Lăpuşnicu Mare, Bănia, Dalboşeţ, Coronini, Ticvaniu Mare, Ciclova Română, Gârnic, Şopotu Nou, Vărădia, Socol, Berlişte, Cărbunari, Naidăş, Vrani şi Ciuchici;

Prognoza meteo 14 iunie. Răcire drastică a vremii după temperaturi sufocante și furtuni

”Se vor semnala: Grindină de medii şi posibil mari dimensiuni, intensificări ale vântului, vijelii (70…90 km/h, averse torenţiale 25…40 l/mp, frecvente descărcări electrice”, a transmis ANM.

Mureş: Trafic afectat pe DN 15 E, la ieşire din localitatea Râciu spre municipiul Târgu Mureş, din cauza aluviunilor de pe şosea

Traficul pe pe DN 15 E, la ieşire din localitatea Râciu spre municipiul Târgu Mureş, este afectat, joi, din cauza aluviunilor de pe şosea.

”În urma ploilor abundente au fost aduse de pe versant aluviuni, care îngreunează circulaţia pe DN 15E la ieşire din localitatea Râciu spre municipiul Târgu Mureş, a transmis, joi, ISU Mureş.
Sursa citată a precizat că, pentru îndepărtarea aluviunilor, intervin pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Raciu cu o autospecială de intervenţie.

De la ora 17:00, a intrat în vigoare o alertă valabilă până vineri dimineață, la ora 06:00, de instabilitate atmosferică. Astfel, sub avertizarea de Cod Galben, ANM anunță: ”În intervalul menționat, în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea sudică a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii (rafale în general de 55…70 km/h), precum și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp”.

Cod galben de furtuni în aproape toată țara. După caniculă, temperaturile scad și cu 10 grade

În intervalul menționat, în București, ”vremea se va menține călduroasă, cu disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul valorii de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări mai ales seara și la începutul nopții, când vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 33 de grade, iar spre dimineață va coborî spre 16…19 grade” conform ANM.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Zonele răcorite de ploi. Unde vor fi precipitații în România
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!