Ce pensie pot să primească românii care au lucrat în străinătate! Ce decizie urmează să ia Guvernul

Dacă te numeri printre românii care au lucrat o bună parte din viață în străinătate, trebuie să știi că ar putea să se schimbe formula de calcul prin care îți este calculată pensia. Iată care este propunerea legislativă aflată în dezbatere la Senat.
Filip Stan
13 iun. 2024, 19:09
Ce pensie pot să primească românii care au lucrat în străinătate! Ce decizie urmează să ia Guvernul
Ce pensie pot să primească românii care au lucrat în străinătate! Ce decizie urmează să ia Guvernul

Ce pensie pot să primească românii care au lucrat în străinătate! O propunere legislativă aflată în prezent în dezbatere la comisia de specialitate a Senatului urmărește să aducă modificări importante la actuala legislație privind sistemul public de pensii. Această inițiativă legislativă are scopul de a asigura un tratament echitabil pentru cetățenii români care au desfășurat activități profesionale și au contribuit la sistemele de asigurări sociale din alte state membre ale Uniunii Europene.

Citește și: Vești importante pentru românii cu venituri mici! Marcel Boloș, anunț de ultimă oră despre deducerea de 300 de lei pentru salariul minim

Principalele modificări propuse se referă la recunoașterea și includerea perioadelor de cotizare efectuate în străinătate în calculul punctelor de pensie stabilite în România. Aceasta se va realiza în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004, care reglementează coordonarea sistemelor de securitate socială în cadrul Uniunii Europene. Astfel, propunerea urmărește să ofere o mai mare echitate și să asigure că toate contribuțiile sociale realizate de cetățeni, indiferent de statul membru UE în care au fost efectuate, sunt luate în considerare în calculul pensiilor publice din România.

Conform Legii nr. 360/2023, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, punctele de stabilitate sunt acordate pentru stagiile de cotizare care depășesc 25 de ani:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani.
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani.
  • 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Cu toate acestea, legislația în vigoare nu precizează în mod explicit dacă punctele de pensie se aplică și perioadelor de cotizare efectuate în alte state membre ale Uniunii Europene. Această omisiune din cadrul legislativ actual poate conduce la situații dezavantajoase pentru cetățenii români care au muncit în afara granițelor țării și care ulterior solicită acordarea pensiei comunitare. Fără o clarificare explicită în lege, există riscul ca contribuțiile sociale realizate în alte state membre UE să nu fie recunoscute corespunzător, ceea ce ar putea afecta negativ cuantumul pensiei primite de acești cetățeni. Această lacună legislativă subliniază necesitatea unor reglementări clare și cuprinzătoare pentru a asigura un tratament echitabil și just pentru toți cetățenii, indiferent de locul în care au desfășurat activități profesionale în cadrul Uniunii Europene.

Cum se calculează pensia pentru românii care au lucrat în străinătate

Un cetățean român care a lucrat 25 de ani în România și 10 ani în Italia, având un salariu mediu, se întoarce la vârsta de 65 de ani și solicită pensia comunitară. România va calcula pensia pentru cei 25 de ani astfel:

Valoarea punctului de pensie (VPR) = 81 lei

Număr total de puncte (Nr. pct) = 25 (fără puncte de stabilitate pentru perioada din Italia)

Pensia rezultată = 25 x 81 = 2.025 lei (aproximativ 400 euro)

Dacă ar fi recunoscute punctele de stabilitate pentru anii lucrati în Italia:

6,25 puncte de stabilitate

Valoarea teoretică a pensiei pentru 35 ani (inclusiv punctele de stabilitate) = (35+6,25) x 81 = 3.341 lei (aproximativ 567 euro)

Pensia pro-rata (proporțională) = 3.341 lei x 25 ani / 35 ani = 2.386 lei

De ce modificării vor beneficia românii

Modificarea propusă prevede includerea explicită a perioadelor de cotizare realizate în alte state membre ale Uniunii Europene în calculul punctelor de stabilitate, conform principiului cumulării perioadelor de asigurare stabilit de Regulamentul (CE) nr. 883/2004. Această modificare va elimina discriminarea și va asigura un tratament egal pentru toți cetățenii români, indiferent de locul unde și-au desfășurat activitatea profesională.

În acest context, tratamentul egal se referă la faptul că toți cetățenii români care au lucrat în alte state membre ale UE vor beneficia de aceleași drepturi la pensie. Procesul de calcul al pensiilor va deveni astfel echitabil și transparent, incluzând toate perioadele de cotizare, atât cele din țară, cât și cele din străinătate.

Inițiatorii acestei modificări legislative menționează în expunerea de motive că sistemul de pensii va fi corectat pentru a reflecta contribuțiile din întreaga carieră a beneficiarilor. Documentul subliniază, de asemenea, necesitatea îmbunătățirii schimbului de informații între autoritățile din diferite state membre ale UE pentru verificarea perioadelor de cotizare.

În concluzie, expunerea de motive subliniază necesitatea unei intervenții legislative urgente pentru a corecta inechitățile actuale și pentru a alinia legislația națională cu principiile europene privind securitatea socială. Astfel, toți cetățenii români vor putea beneficia de drepturile cuvenite, reflectând întreaga lor carieră contributivă, inclusiv perioadele de muncă în alte state membre ale Uniunii Europene.

Citește și: Ministrul Muncii promite locuri de muncă şi salarii mai mari pentru toţi românii

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Europarlamentarii sancționează gestul premierului ungar Viktor Orban pentru vizita la Moscova
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'