Conform Vremea Nouă, în localitatea Stănilești, o găleată de cireşe de șapte kilograme este plătită cu 10 lei. Din 45 – 50 de găleți pe zi, câștigul zilnic ajunge la aproximativ 500 de lei. Aceasta se traduce într-un venit de 100 de euro pe zi, adică 2.500 de euro net pe lună, luna iunie având 25 de zile lucrătoare, fără duminici.
Un zilier a povestit că împreună cu soția pleacă pentru o zi de muncă cu 1.000 de lei adică circa 200 de euro. Lucrează la livada din Huși trei-patru luni pe an și banii îi ajung pe toate cele 12 luni. La un calcul făcut de culegător, pentru 25 de zile lucrătoare înmulțite cu 100 de euro pe zi înseamnă 2.500 euro net. În patru luni acesta câștigă 10.000 de lei, fie că merge la cules de prun, măr, cireș sau face alte treburi prin livadă. Îi convine să nu mai plece în străinătate la cules de fructe și spune că acolo ești considerat sclav.
„Culeg cu soția mea împreună câte 90-100 de găleți pe zi. Duc acasă până în 1.000 de lei zilnic. Și în România se câștigă foarte bine. În străinătate, am lucrat 12 ani, dar era mai greu ca aici. Câștigam 35 de euro pe zi, aici 100 de euro pe zi. Așa era munca plătită în Grecia când lucram acolo. Le spun tuturor care lucrează afară să se întoarcă în România, că e mai bine de 1.000 de ori. Acolo ești sclav. Aici ești respectat. Am 40 de ani și de 7 ani nu mai plec la muncă în afară”, spune Nicu.
Bărbatul lucrează la această livadă timp de 3-4 luni pe an. În tot acest timp, adună 10.000 de euro, indiferent dacă merge la cules de prune, mere, cireșe sau face alte munci în livadă.
Un tânăr, recent revenit acasă, nu mai dorește să plece la muncă în străinătate: „Aici câștigăm la fel. Ce rost are?”
La livada de cireși ajunge cu autobuzul pus la dispoziție de patron.
Jobul plătit cu 1.151 de lei pe oră. Nu ai nevoie nici măcar de studii superioare pentru el!
„Eu culeg 40 de găleți de cireşe și câștig 400 de lei pe zi. Împreună cu soția facem cam 600-700 de lei, depinde cât tragem. În străinătate, câștigam 100 de euro, dar aici e mai bine, la cireșe. În primul rând esti acasă”, spune tânărul.
„De la noi din fermă cireșele se vând cu 8 lei/kg, dar nu prea avem clienți. Nu mai merg cireșele la piață ca în trecut. Vin și cumpără câte 300 de kilograme pe zi. Când îi întrebi de ce așa puțin, spun că nu mai este forță de cumpărare la români. Noi le mai dăm la industrie sau în rețelele de hipermarketuri. De oamenii din livadă sunt foarte mulțumit. Culeg cu spor și își dau interesul. Am cam 90-100 de oameni pe zi, mulți din Vetrișoaia”, declarat proprietarul livezii de cireşe, pentru publicația citată.