La Nina formează un anticiclon care va afecta toată vara şi următorii 7 ani. Se anunţă incendii de vegetaţie, cicloane tropicale, inundaţii şi secete prelungite

Un nou val de vreme severă este așteptat la sfârșitul săptămânii de lucru. Contextul meteorologic este similar cu cel din ultimele zile, doar că avansul talvegului depresionar și al aerului rece asociat acestuia spre sud va crește riscul de ploi și furtuni și în regiunile sudice, mai ales în sud-est.
Alina Costache
13 iun. 2024, 20:53
La Nina formează un anticiclon care va afecta toată vara şi următorii 7 ani. Se anunţă incendii de vegetaţie, cicloane tropicale, inundaţii şi secete prelungite

Probabilitatea ca modelul meteorologic La Nina, caracterizat prin temperaturi scăzute în Oceanul Pacific, să se dezvolte în perioada iulie-septembrie este de 65%, a declarat joi o agenţie meteorologică a guvernului american, transmite Reuters.

Această trecere de la actuala fază neutră dintre modelele meteorologice La Nina şi El Nino ar putea persista în iarna 2024-2025 din emisfera nordică, cu o probabilitate de 85% în perioada noiembrie-ianuarie, a precizat în prognoza sa lunară Centrul de predicţie climatică (CPC) din cadrul Serviciului naţional de meteorologie (NWS) din Statele Unite.

Cod roşu în orele următoare, se anunţă prăpăd în mai multe zone. UPDATE: căderi masive de grindină, ANM a extins alerta

Ciclul dintre El Nino, La Nina şi o fază neutră durează, de obicei, între doi şi şapte ani şi poate să genereze incendii de vegetaţie, cicloane tropicale, inundaţii şi secete prelungite, cu impact asupra agricultorilor din întreaga lume.

Culturile concentrate în anumite zone geografice sunt mai susceptibile la creşteri de preţuri pe perioada condiţiilor meteorologice nefavorabile. Aceasta face ca, la nivel grlobal, preţurile la grâu şi porumb să fie mai puţin probabil afectate de La Nina sau El Nino, a declarat Bill Weatherburn, economist la Capital Economics.

El Nino aduce o creştere naturală a temperaturilor de la suprafaţă din estul şi centrul Oceanului Pacific, în timp ce fenomenul La Nina este caracterizat de temperaturi mai scăzute în regiunea ecuatorială a Pacificului.

„La Nina se corelează cu o vreme caldă şi aridă în America de Nord (Midwest, SUA), Asia de Est (China) şi regiuni din America de Sud (Argentina şi zone din Brazilia) în timpul sezonului de creştere”, a declarat Chris Hyde, meteorolog la Maxar.

Cu toate acestea, pentru culturile din Africa de Sud (porumb), Asia de Sud şi Sud-Est (trestia de zahăr şi grâul din India) şi Australia, La Nina este de ajutor, datorită cantităţilor mai mari de precipitaţii, şi, ca urmare, poate să contribuie la un randament mai bun al culturilor, cu excepţia riscului de inundaţii, a declarat Isaac Hankes, analist meteo la London Stock Exchange Group.

Experţii în meteorologie au notat că aceste corelaţii sunt influenţate de momentul şi de intensitatea La Nina.

Alte agenţii, precum Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) şi Biroul de meteorologie din Japonia au remarcat, de asemenea, încheierea fenomenului El Nino, prognozând că anul acesta se va forma La Nina.

Pentru India, trecerea de la El Nino la La Nina va aduce, probabil, un muson caracterizat de o umiditate sporită, însă un alt fenomen, numit Dipolul Indian de Oscilaţie (IOD), poate influenţa intensitatea precipitaţiilor, a declarat Jason Nicholls, meteorolog principal la AccuWeather. Un astfel de dipol pozitiv conduce la un muson de vară mai umed, în timp ce un eveniment IOD negativ duce la mai puţină umiditate şi la condiţii mai aride, a adăugat Nicholls.

Cod galben de furtuni în aproape toată țara. După caniculă, temperaturile scad și cu 10 grade

În România, chair de vineri, furtunile mai puternice, care pot produce averse torențiale, vijelii intense și grindină de dimensiuni medii și mari (izolat foarte mari), sunt așteptate după-amiaza și la începutul serii, iar ploile vor continua și pe parcursul nopții, mai ales în est și centru.

La fel ca în ultima perioadă, distribuția precipitațiilor va fi neuniformă, fiind puternic influențată de factorii locali și de evoluția fiecărei furtuni în parte. Local, cantitățile de apă vor depăși 20 – 40 l/mp, putând provoca inundații localizate, mai ales acolo unde a plouat mult și în zilele anterioare. Pe de altă parte, unele areale, mai ales din sud-vest, vor fi și acum ocolite de ploi.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!