ICCJ admite contestaţia depusă de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu. În majoritate, ICCJ a respins excepția necompetenței după calitatea persoanei a Curții de Apel București invocată din oficiu.
Conform hotărârii, „în baza art.347 alin. (3) din Codul de procedură penală raportat la art. 345 alin. (2) din Codul de procedură penală, constată neregularitatea rechizitoriului nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare, privind pe inculpații: a. Iliescu Ion, fost președinte al României, (…) pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității, prevăzute de art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal; b. Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României, (…) pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității, prevăzute de art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal; c. gl. (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviației Militare, (…) pentru săvârșirea infracțiunilor contra umanității, prevăzute de art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal”.
Opinia separată a judecătoarei Elena Barbu a susținut admiterea excepției necompetenței Curții de Apel București, invocată din oficiu, admiterii contestațiilor formulate și judecarea cauzei de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul ICCJ – Secția penală.
Pe 25 octombrie 2023, Curtea de Apel Bucureşti „a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, privind pe inculpaţii: – Iliescu Ion, fost preşedinte al României, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, gl. (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviaţiei Militare, pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii (…)”.
Acuzaţii au contestat soluţia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul fiind repartizat unui complet de doi judecători, potrivit art. 53, alin. (1), lit. b) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a ICCJ.
Pe 8 martie 2024, completul ICCJ a rămas să se pronunţe asupra contestaţiei celor trei inculpaţi. După trei amânări, argumentul fiind că este nevoie de timp pentru deliberare, pe 15 mai, în şedinţa camerei de consiliu, s-a decis definitiv „repunerea cauzei pe rol în vederea judecării acesteia în complet de divergenţă”.
Conform art. 354, alin. (5) din Codul procedură penală, în situaţia în care în cadrul completului de judecată nu se poate întruni majoritatea ori unanimitatea, judecarea cauzei se reia în complet de divergenţă.
Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu şi fostul şef al Aviaţiei Militare Iosif Rus au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul Revoluţiei, pentru crime împotriva umanităţii.