Firmele lui Dorinel Umbrărescu trag tare la unul dintre cele mai grele proiecte de infrastructură rutieră din țară, Autostrada Transilvania. Oamenii antreprenorului român lucrează zi și noapte pe tronsonul Zimbor – Poarta Sălajului, un tronson de 12 kilometri, un drum greu de realizat, din cauza reliefului.
Nimic nu este gratis însă. Constructorii UMB și Trace (Bulgaria) au transmis CNAIR facturi de 284 milioane lei în primele 10 zile ale lunii iunie, conform datelor financiare. Cea mai mare factură, de 131 milioane lei este, a firmelor lui Dorinel Umbvrărescu, depusă pe 4 iunie, pentru primul lot al secțiunii Buzău – Focșani. A doua factură ca valoare, 82 milioane lei, este tot a UMB pe Lotul 3 Buzău – Focșani, iar Trace (Bulgaria) a depus pe 6 iunie, o factură de 71 milioane lei pentru lotul 2 al secțiunii Ploiești – Buzău, conform datelor analizate de Economedia.
Astfel, UMB a ajuns la 32,17% execuție pe Lotul 1 al secțiunii Buzău – Focșani, lotul cu viaductul de peste un kilometru peste râul Buzău). Lotul Buzău – Vadu Pașii cu o lungime de 4,6 kilometri și are termen de finalizare august 2024 (20 de luni de la startul lucrărilor). Chiar dacă nu este un lot lung, lotul include viaductul de 1360 de metri peste râul Buzău, iar pentru finalizarea la termen este nevoie de accelerarea lucrărilor.
Pe lotul 3 Râmnicu Sărat – Mândrești/Munteni cu o lungime de 36 km, UMB a ajuns la 32% execuție. Acesta are termen de finalizare prima jumătate anului 2025.
„Regele Asfaltului” Dorinel Umbrărescu, aproape de cifra de afaceri de 2 miliarde de euro
Peisajele sunt foarte spectaculoase și până la încheierea lucrărilor, acestea pot fi observate prin intermediul videoclipurilor publicate în social media.
Despre loturile Nădășelu – Zimbor, respectiv Zimbor – Poarta Sălajului, inclusiv ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat dificultatea și anvergura lucărilor finanțate prin PNRR.
„Ceea ce s-a semnat azi, un contract de aproape un miliard de euro, este urmare a unei părți dintr-un fost contract pe acea secțiune de la Nădășel la Mihăiești, unde natura și-a spus cuvântul și atunci a trebuit să venim cu o adăugare la contractul inițial care este cel semnat azi. Ca și întreg al acestei autostrăzi a Transilvaniei, în acest moment mai avem un singur contract de atribuit.
În rest, toate sunt atribuite, pe unele se lucrează, pe altele se va intra în perioada următoare în faza de execuție. Acel contract va fi cel mai mare contract semnat vreodată la Ministerul Transporturilor, e vorba de acei 40 de kilometri care includ și tunelul Meseș, în jur de un miliard și jumătate de euro, și se află în perioada de evaluare la nivelul CNAIR. În următoarele săptămâni vom închide această evaluare și în acel moment vom avea un executant și pe acest tronson”, a declarat Sorin Grindeanu.
Contractul pentru lotul Zimbor – Poarta Sălajului a fost semnat cu UMB în iunie 2020, un contract cu o valoare de 680 de milioane lei, majorat ulterior la 837 milioane lei. Termenul de realizare este de 36 de luni (12 luni proiectare și 24 de luni execuția).
Lotul include 5 viaducte și un pod peste autostradă, iar în prezent, este la 41,40% execuție. Lucrările la acest lot, precum și la lotul Nădășelu – Zimbor, sunt finanțate prin PNRR și trebuie finalizate până în decembrie 2026. Însă, așa cum a obișnuit UMB, el ar putea încheia mai rapid lucrările.
Cei de la CNAIR au elogiat activitatea lui Dorinel Umbrărescu:
„Este îmbucurător faptul că un constructor român a găsit resursele necesare pentru a câștiga și finaliza la termen contracte deosebit de importante pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din România.
Sperăm ca și în continuare acest antreprenor român să rămână la fel de serios, să finalizeze cu succes toate contractele pe care le are în derulare și de asemenea, să contracteze și alte lucrări mari de infrastructură rutieră.
CNAIR, Ministerul Transporturilor și Guvernul României sunt parteneri serioși și depun toate eforturile pentru a asigura un cadru legislativ și un climat economic favorabil pentru investițiile în infrastructură, indiferent de țara de origine a constructorilor”, a declarat oficialul CNAIR, pentru Ziare.com.
Antreprenorul Dorinel Umbrărescu, cel mai important constructor de drumuri din România, întâmpină rezistență în demersul său de preluare a combinatului Oțelu Roșu din Caraș Severin, din partea conducerii și acționariatului companiei insolvente care are în proprietate activele unității de producție siderurgică, scrie profit.ro.
În februarie, o firmă a familiei Umbrărescu, Eco Wind Power SRL, a cumpărat creanța garantată de peste 123 milioane lei a ANAF asupra proprietarului combinatului, Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME). Aceasta reprezintă peste 81% din totalul masei credale a companiei, de 151,7 milioane lei.
Ulterior, administratorul judiciar al companiei proprietare, Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL (LDME), a trimis notificare de reziliere a contractului din septembrie 2022 prin care activele combinatului au fost închiriate unei alte firme, MF Industry & Asset Management SRL, care este controlată indirect de Alexandru Rotaru din Republica Moldova, administratorul special al LDME și deținător al unei participații de 30% la unul dintre cei doi acționari principali ai LDME, Omnisteel SRL de peste Prut.
Omnisteel și Sunningwell International Polska, societate din Polonia fondată, controlată și condusă de omul de afaceri polonez Marek Frydrych, au fiecare câte 49,09% din capitalul LDME. Acționari minoritari la LDME, cu câte 0,91%, sunt traderul de produse metalurgice West Trade SA din Polonia și firma românească Metary SRL, a aceluiași Alexandru Rotaru din Republica Moldova.
MF Industry & Asset Management SRL a lui Rotaru, care avea închiriate activele combinatului Oțelu Roșu de la LDME, a contestat în instanță rezilierea contractului de închiriere, procesul fiind pe rol.
În plus, LDME, prin Rotaru ca administrator special, a contestat și preluarea creanței ANAF de către firma familiei Umbrărescu, precum și tabelul definitiv al creditorilor publicat de administratorul judiciar, în care Eco Wind Power SRL apare drept creditor majoritar privilegiat.