Cât de periculoase au devenit vacanțele în Grecia! Turiștii trebuie să respecte reguli stricte pentru a rămâne în viață

Temperaturile uriașe care sunt înregistrate în Grecia în această perioadă pot duce la producerea unor adevărate tragedii. Care sunt cele mai importante aspecte de care turiștii trebuie să țină cont.
Filip Stan
16 iun. 2024, 10:45
Cât de periculoase au devenit vacanțele în Grecia! Turiștii trebuie să respecte reguli stricte pentru a rămâne în viață
Cât de periculoase au devenit vacanțele în Grecia! Turiștii trebuie să respecte reguli stricte pentru a rămâne în viață

Vacanțele în Grecia au devenit din ce în ce mai periculoase pe fondul temperaturilor extrem de ridicate înregistrate în această perioadă. Îngrijorările cresc pe măsură ce turiștii străini riscă să nu fie suficient de conștienți sau informați cu privire la riscurile implicite de a face efort fizic intens în căldura toridă.

Citește și: Incendiile au pus stăpânire pe Grecia și Cipru. Autoritățile au închis școlile

În ultima săptămână, Grecia a fost martorul a trei operațiuni de căutare și salvare pentru turiști dispăruți în timpul excursiilor pe insule izolate, inclusiv pentru cunoscutul prezentator TV Michael Mosley, care a fost găsit decedat pe insula Symi. Mosley a plecat într-o drumeție într-o zi caniculară și a mers pe un traseu greșit, sfârșindu-și viață într-o „cățărare incredibilă” prin teren accidentat, conform descrierii soției sale, Dr. Clare Bailey.

După cinci zile de căutări extinse, care au implicat resurse masive cum ar fi bărci de patrulare, scafandri, elicoptere, pompieri, poliție, drone și câini special antrenați, trupul prezentatorului în vârstă de 67 de ani a fost descoperit într-o zonă dificil accesibilă, subliniind impactul sever al căldurii asupra sa.

Aceste tragedii recente subliniază importanța informării adecvate a turiștilor asupra pericolelor asociate temperaturilor extreme în Grecia și necesitatea de a lua măsuri de precauție adecvate în timpul activităților în aer liber în condiții meteorologice extreme.

În ultimele zile, serviciile de urgență au fost chemate să intervină și pe alte două insule izolate din Grecia, Samos și Amorgos, pentru a căuta doi turiști dispăruți în timp ce practicau drumeții.

Eric Calibet, în vârstă de 59 de ani, fost ofițer de poliție din Los Angeles și vizitator regulat al insulei Amorgos, a fost văzut ultima oară marți, când a plecat singur într-o drumeție prin ciclada insulei. Plecând la ora 7 dimineața pentru o excursie de patru ore, într-o zi în care temperaturile se ridicau peste 37°C, Calibet nu s-a mai întors până la sfârșitul zilei de joi. Prietenul cu care era cazat a alertat poliția după aproape 48 de ore de la dispariția sa, menționând că ultimul contact cunoscut al lui Calibet a fost un mesaj trimis surorii sale de pe telefonul mobil.

În ciuda unei ample operațiuni de căutare în Samos, care a implicat o echipă de salvare, patru drone, un câine de urmărire adus de la Atena și un elicopter din partea agenției europene de frontieră Frontex, cetățeanul olandez în vârstă de 74 de ani nu a fost găsit. Acesta plecase într-o drumeție de cinci ore când a dispărut, iar eforturile de căutare continuă în încercarea de a-l localiza și pe el.

Aceste incidente subliniază îngrijorările persistente legate de siguranța turiștilor în fața condițiilor meteorologice extreme din Grecia și necesitatea de a lua precauții suplimentare în timpul activităților în aer liber în astfel de condiții.

Dimitris Katatzis, care conduce echipa de salvare din Samos, a declarat că misiunile au fost deseori îngreunate din cauza faptului că turiștii, care adesea nu sunt conștienți de riscuri, „au deviat de la traseu” pentru a vedea situri și apoi s-au rătăcit.

„Ieri am văzut un cuplu [de străini] mergând pe un traseu la 41 de grade, fără pălării”, a declarat el pentru presa locală.

Un punct fierbinte al Mediteranei, aflat în prima linie a urgenței climatice, Grecia se confruntă cu temperaturi din ce în ce mai ridicate, cu un record de 48 de grade Celsius înregistrat vara trecută.

În acest an, în ceea ce serviciul meteorologic național, EMY, a descris ca fiind o premieră, se înregistrează deja temperaturi record în acest stadiu al sezonului. Școlile au fost închise, iar Ministerul Culturii a fost nevoit să închidă Acropole și alte situri arheologice pentru vizitatori. Voluntarii de la Crucea Roșie au distribuit mii de sticle cu apă gratuite, iar primăria Atenei a amenajat stații de răcire. În Chania, în Creta, mercurul a atins joi 44,5 grade Celsius.

Căldura extremă și pericolele pe care le reprezintă au stimulat cererile pentru o mai bună întreținere și semnalizare a traseelor.

„Aș vrea să văd mai multe camere de supraveghere și iluminarea acestor trasee”, a declarat primarul din Symi, Eleftherios Papakalodoukas. „Dacă există o lecție care trebuie învățată din tragedia [morții lui Mosley], aceasta este că aceste poteci trebuie să fie mai bine îngrijite, astfel încât oamenii să nu se piardă”. Mosley nu avea telefon mobil atunci când a pornit la drumeție.

Oficialii locali au cerut, de asemenea, ca turiștii să fie mai bine informați, iar un consilier al primăriei din insula Chios a declarat că cluburile de drumeție din zonele îndepărtate, care au cunoștințele și capacitatea de a îmbunătăți potecile, ar trebui să fie mai bine susținute financiar și tehnologic pentru a se asigura că traseele sunt mai puțin periculoase.

Citește și: Atenționare de ultima oră pentru românii care pleacă în concediu în Grecia. Măsura intră în vigoare de azi

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Noi TESTE pentru șoferii din România. Ce analize sunt obligați să facă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Kremlinul evocă retorica neprietenoasă a vicepreședintei SUA Kamala Harris
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!