Nicolae Ciucă, despre alegerile prezidenţiale: Este nevoie ca PNL şi PSD să vină fiecare cu propriul candidat

Răspunzând unei întrebări, Ciucă a subliniat că cel mai dezirabil scenariu este ca PSD şi PNL să aibă candidaţi separaţi la prezidenţiale.
Filip Stan
17 iun. 2024, 08:05
Nicolae Ciucă, despre alegerile prezidenţiale: Este nevoie ca PNL şi PSD să vină fiecare cu propriul candidat

Preşedintele liberalilor, Nicolae Ciucă, a declarat duminică seara că este nevoie, în momentul de faţă, ca PNL şi PSD să vină cu proprii candidaţi la alegerile prezidenţiale şi spune că este normal ca Marcel Ciolacu să candideze din partea social-democraţilor.

„Cred că, în momentul de faţă, este nevoie ca fiecare dintre cele două partide să vină cu propriul candidat, pentru că vorbim de cea mai reprezentativă funcţie în statul român, vorbim de persoana care primeşte cel mai mare vot de încredere din partea cetăţenilor români şi există totuşi, oricât de mult am vrea noi să vorbim despre această coaliţie şi beneficiile unei guvern stabile, există hardcore-ul votanţilor, şi de o parte şi de cealaltă, care cu certitudine nu se vor duce să voteze un candidat comun (…) Dacă ne uităm la cifre, vedem că lista comună din punctul meu de vedere a îndeplinit obiectivul pe care noi ni l-am propus, adică să câştigăm jumătate plus unu din mandate. Am câştigat peste 50%, deci este foarte clar că în momentul de faţă, politic, ne-am îndeplinit obiectivul cu lista comună. Dar, dacă ne ducem pe scorurile obţinute de PNL şi PSD, vedem că ele nu mai sunt în acelaşi echilibru. Separat, cele două partide, suma procentelor este mult mai mare, decât cel obţinut pe lista comună. Ca atare, este absolut de luat în seamă, ca o lecţie învăţată, că este bine ca fiecare dintre cele două partide să aibă drumul său”, a spus Ciucă în cadrul unei emisiuni la Prima News.

Răspunzând unei întrebări, Ciucă a subliniat că cel mai dezirabil scenariu este ca PSD şi PNL să aibă candidaţi separaţi la prezidenţiale.

„Da, este cel mai bun lucru, pentru democraţie, pentru electoratele fiecăruia dintre cele două partide”, a spus preşedintele PNL.

De asemenea, Nicolae Ciucă a fost întrebat dacă Marcel Ciolacu va candida la alegerile prezidenţiale.

„Dacă mergem prin similitudine, eu cred că este normal să candideze. Este preşedinte de partid, este premier în funcţie (…) Eu cred că da. Nu sunt sigur. Îmi exprim o abordare, o modalitate, de a vedea lucrurile”, a răspuns Ciucă.

Preşedintele PNL a recunoscut că ar fi de preferat o construcţie de dreapta, însă scorul electoral obţinut de ADU nu asigură o majoritate.

EXCLUSIV/ George Simion, despre planurile pentru România din postura de președinte al țării: „Eu stau în genunchi doar în fața lui Dumnezeu, așa că să nu se mai vadă ei stăpâni”

„Păi trebuie să ne uităm la cifre şi vedem care este scorul final. Putem cu acest scor final să facem o majoritate consistentă? Nu putem. Deci nu există în momentul de faţă perspectiva unei majorităţi. Perspectiva de majoritate şi de asigurare a stabilităţii ţării a fost pe această formulă (alianţa cu PSD, n.r.). Dacă mâine am avea un scor care să ne confere o majoritate, sigur că ar fi de preferat să avem un construct politic pe dreapta (…) Politicienii trebuie să aibă o mare capacitate de autocontrol, moderaţie şi modestie, pentru că ceea ce s-a întâmplat în alegerile de acum, oamenii au taxat şi lipsa de modestie. E bine să fim modeşti, să vorbim cu oamenii, să stăm de vorbă cu ei, să aflăm care sunt problemele”, a subliniat Nicolae Ciucă.

Primul sondaj oficial pentru alegerile prezidențiale! Cine este pe primul loc și cine intră în turul 2. Cifrele care vor răsturna toate așteptările politice

Totodată, el spune că se aşteaptă să aibă un dialog bun cu Elena Lasconi, cea care şi-a anunţat candidatura la şefia USR.

„Poate reuşim să avem dialog. Eu vreau dialog cu toată lumea, pentru că aşa mi se pare normal. Dacă nu ne vorbim? Am mai avut cu cineva o discuţie şi tot timpul repeta aceleaşi probleme. Da, am înţeles problemele, putem să venim şi cu soluţii? (…) O cunosc pe doamna Lasconi, ne-am întâlnit de două-trei ori. Este o doamnă cât se poate de respectabilă şi mă aştept să avem un dialog cât se poate de bun”, a precizat Nicolae Ciucă.

Spynews
Ce s-a întâmplat în timpul înmormântării lui Andrei Versace. Imagini exclusive
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Alimentul pe care mulți români îl consumă, fără să știe că provoacă balonare. Ce recomandă medicii pentru ameliorarea acestei situații de disconfort
Capital.ro
Florin Salam e distrus de această veste: A intrat în comă. Medicii nu-i mai dau șanse
Playtech.ro
Când intră pensiile pe card în luna august 2024. Casa de Pensii, precizări importante
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Prețul enorm cerut la Mamaia pentru o plimbare de 10 minute cu skijetul. Costă mai mult decât un platou de pește la un restaurant de 3 stele
Evz.ro
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Scene de groază la Paris, chiar înainte de Jocurile Olimpice! O turistă de 25 de ani a fost agresată sexual de cinci indivizi. Ce măsuri au luat autoritățile
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 24 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
'Era un psihopat!'- Bunica Dianei, tânăra ucisă cu toporul de soț, mărturisiri șocante
substantial.ro
Părinţii fostului premier italian Matteo Renzi, condamnaţi la peste trei ani de închisoare
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!