Toată lumea speră ca aerul condiţionat să facă adevărate minuni pentru ca în locuință să fie un mediu răcoros, dar puțini știu că se pot confrunta cu adevărate probleme dacă acesta nu este setat la o temperatură potrivită în fiecare zi în care canicula ne pune bețe în roate.
De abia ne aflăm la mijlocul lunii iunie, însă temperaturile din termometre deja sunt extrem de ridicate și trec adesea de pragul de 30 de grade Celsius. În aceste condiții, cu siguranță că cei dintre noi care avem acasă un aparat de aer condiționat deja îl folosim intens, pentru a ne răcori casele! Însă, trebuie să avem grijă la temperatura pe care o setăm, pentru a nu ne trezi cu probleme de sănătate!
O temperatură prea rece ne poate provoca probleme de sănătate
Vremea din țara noastră este din ce în ce mai caldă, iar dacă avem acasă un aparat de aer condiționat, cu siguranță că deja am început să îl punem în funcțiune. Cu toate acestea, dacă nu vrem să ne trezim cu unele probleme de sănătate, este foarte important să rezistăm tentației de a seta temperatura aerului condiționat la o valoarea mult prea rece!
Chiar dacă este tentant, nu trebuie să uităm că aerul condiționat nu ar trebui setat sub o temperatură de 25 de grade Celsius. De asemenea, un alt detaliu pe care nu foarte mulți dintre noi îl știu este faptul că nu ar trebui ca temperatura aerului condiționat să fie cu mai mult de 6 grade sub cea din exterior.
Atunci când vremea este una caniculară, această diferență poate crește chiar la 10 grade, însă nu trebuie să depășim acest prag, dacă nu vrem să ne confruntăm cu un șoc termic cauzat de diferența de temperatură dintre exterior și interior.
Din păcate, chiar dacă poate fi tentant să setăm aerul condiținat la o temperatură cât mai rece, mai ales în timpul zilelor caniculare, trebuie să știm că acest lucru ne poate provoca anumite probleme de sănătate.
Mai precis, este foarte posibil ca membranele din nasul și gâtul nostru să se usuce, din cauza reducerii umidității din camere, lucru ce ne poate provoca simptome similare cu cele de răceală. Astfel, este important să știm să nu setăm aceste aparate la o temperatură de sub 25 de grade.
Aparatul de aer condiționat, deși aparent indispensabil și extrem de util în zilele toride de vară, poate prezenta riscuri semnificative pentru sănătate. Specialiștii ne avertizează să evităm pe cât posibil utilizarea acestuia pe timpul nopții, deoarece ne poate expune la multiple probleme de sănătate, unele dintre ele destul de grave.
În sezonul estival, aerul condiționat devine o soluție comună pentru combaterea căldurii intense, fiind folosit cu precădere în zilele caniculare. Totuși, este important să fim precauți și să ținem cont de efectele negative pe care acest aparat le poate avea asupra sănătății noastre, în special în timpul somnului.
Citește și: Regula celor 5 metri la semaforul roșu. Mulți pietoni nu știu că pot fi amendați
Funcționarea aerului condiționat presupune extragerea umidității din aer, ceea ce poate duce la uscarea gâtului și a căilor nazale. Această uscăciune poate provoca tuse, strănut și poate agrava simptomele alergice. Astfel, aerul condiționat poate fi un factor declanșator pentru diverse probleme respiratorii și alergii, care se pot manifesta prin mâncărimi ale ochilor și pielii.
Un alt efect negativ al aerului condiționat folosit în timpul somnului este perturbarea ciclului de somn. Temperatura scăzută din cameră poate determina treziri frecvente, iar uscăciunea gâtului poate contribui la disconfort. De asemenea, utilizarea aerului condiționat pe timpul nopții împiedică organismul să își regleze corespunzător temperatura, ceea ce poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni precum astmul sau bronșita. Totodată, pot apărea dureri de cap și senzația de greață.
Specialiștii atrag atenția și asupra faptului că acesta poate emana bacterii, contribuind la un mediu nesănătos. În plus, utilizarea prelungită a aerului condiționat poate duce la deshidratare, iar pielea noastră poate deveni mai rigidă și uscată după doar câteva ore de expunere.
În concluzie, deși aerul condiționat poate aduce un confort considerabil în zilele călduroase, este esențial să îl folosim cu măsură și să fim conștienți de efectele sale asupra sănătății noastre.
„La nici două ore de la expunerea la aerul condiționat, pielea ta începe să își piardă din strălucirea naturală și să capete un aspect ușor tern și deshidratat. Oricât de multă grijă ai avea de aspectul și de sănătatea pielii tale, nu o poți feri de efectele mai puțin plăcute ale aparatelor de aer condiționat.
Așadar, în timp ce aerul condiționat te poate feri de căldură, poluare și smog, prin capacitatea de a filtra noxele din aerul de afară, acesta scade nivelul de umiditate ambientală ceea ce, în timp, poate avea efecte vizibile asupra pielii și părului tău.
Specialiștii afirmă că pielea deshidratată este mai puțin flexibilă și își pierde din capacitatea naturală de autoregenerare, ceea ce redă aspectul tern. În plus, aerul uscat emis de aerul condiționat poate contribui la iritația ochilor”, spune dr. Oana Cuzino pe doc.ro
Aparatele de aer condiționat se vând ca pâinea caldă în această perioadă. Cererea e mare, iar timpii de aștepatare pentru instalarea dispozitivleor ajung și la o lună. Până și furnizorii de energie oferă clienților aparate de aer condiționat, plata făcându-se în rate, direct pe factură.
Mulți români au sperat că această vară nu va fi una toridă, dar s-au înșelat, iar acum se înghesuie să-și monteze aparate de aer condiționat. Vânzările au crescut și cu 30%, prețurile începând de la aproximativ 1.300 de lei și pot ajunge chiar și până la 7 mii de lei . Unele magazine oferă și instalarea aparatului, care ajunge până la 700 de lei, potrivit observatornews.ro.
Citește și: Se schimbă tarifele, ce se întâmplă cu facturile românilor de la Hidroelectrica
Firmele care livrează astfel de aparate susțin că au vânzări record în această perioadă.
„Vânzarea creşte de două ori, până la de 5 sau 10 ori mai mult decât în restul anului. Există o tendinţă către un design special. Avem un aparat disponibil în trei culori şi arată foarte bine. Începe de la 7.200 de RON, TVA inclus. Acesta e cel mai perfomant aparat de aer condiţionat al nostru. Dar şi cel mai scump. Preţul începe de la 12.000 de RON.
Timpii de aşteptare se duc chiar până la o lună de zile pentru montaj. Alternativa e să ne achiziţionăm aparatul de aer condiţionat înaintea sezonului”, a declarat Olimpia Iordan, director de vânzări, pentru sursa citată.
Totuși, cei care apelează la furnizorul de energie electrică au mai puțin de așteptat, mai exact trei zile. Cei care opotează pentru această modalitate pot plăti aparatele de aer condiționat direct pe factură, în mai multe rate și pot începe să achite peste trei luni de la primirea dispozitivului.
Citește și: Şi „bogaţii” primesc vouchere să-şi plătească facturile: Se dau 3000 de lei de la primărie doar cu buletinul
Dispozitivul trebuie să fie ales în funcție de dimensiunea locuinței, dar și în funcție de consumul de enerfie.
„Știm că tentaţia e foarte mare, în special în zilele caniculare de vară, de a seta temperatura aparatului de aer condiţionat pe o valoare mai scăzută. Dacă am folosi un aparat de aer condiţionat cu o putere de 3 kW, putere instalată, folosind un preţ al energiei maximal 1,3 lei pe kWh, mergând pe asumpţia că 15 zile din lună am folosi aparatul de aer condiţionat la o pondere de 50% din puterea maximă, ar însemna un consum lunar în plus de peste 180 de kWh. Ceea ce aduce un cost suplimentar în factură de peste 230 de lei”, spune Adrian Vintilă, FEL România.
O femeie din Constanța a fost dată în judecată pentru cele două aparate de aer condiționat din propriul birou. Totul a început în 2018, când femeia din Constanța a fost amendată de către Poliția Locală din cauza faptului că sistemul de evacuare al apei din cele două aparate de aer condiționat era poziționat chiar în dreptul ușii de acces în clădire.
„În ziua de 08.08.2019, ora 19.30, nu a asigurat în mod corespunzător eliminarea apei rezultate în urma utilizării celor două aparate de aer condiționat instalate la apartamentul nr. din imobil, producând astfel disconfort persoanelor care erau în sediul societății comerciale ce are ușa poziționată sub aparatele de aer condiționat. S-a dispus ca sancțiune complementară în temeiul art. 5 alin. (3) lit. g) din O.G. nr. 2/2001 desființarea lucrărilor și aducerea terenului în starea inițială, mai exact asigurarea corespunzătoare a eliminării apei rezultate în urma utilizării instalației de climatizare, astfel încât să nu afecteze imobilul sau dotările acestuia sau să producă disconfort persoanelor aflate în trecere“, se arată în hotărârea judecătorească.
Potrivit hotărârii, femeia ar fi ignorat măsurile privind protecția mediului, prin neasigurarea corespunzătoare a eliminării apei rezultate în urma utilizării instalațiilor de climatizare și faptul că prezintă un grad de pericol social ridicat.
Pentru neplăcerile create de evacuarea apei de la cele două sisteme de aer condiționat, femeia a primit o amendă de 500 de lei.
”Fapta petentei de a ignora măsurile cu caracter normativ instituite de autoritățile locale privind îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța, prin neasigurarea corespunzătoare a eliminării apei rezultate în urma utilizării instalațiilor de climatizare, prezintă un grad de pericol social ridicat și trebuie sancționată ca atare, în condițiile în care a produs și consecințe, determinând formularea unei sesizări împotriva sa“, se mai arată în hotărârea judecătorilor, potrivit Cancan.ro.
A venit vara, căldura ne toropeşte şi toţi visăm la aparatul de aer condiţionat care să ne aducă răcoarea. Unii dintre noi nu-şi pot instala în casă aer condiţionat, fie pentru că se gândesc la faptul că se spune că nu e sănătos, fie că nu au bugetul pregătit pentru o astfel de cheltuială.
Există însă câteva soluţii care te vor ajuta să îţi răcoreşti casa chiar şi fără a apela la confortul unui aparat de aer condiţionat.
1. Acoperă geamurile
Trage storurile, jaluzelele sau draperiile în timpul zilei, imediat ce soarele începe să-ţi bătă în geam. Vei împiedica astfel căldura să-ţi pătrundă în casă. Descoperă geamul doar când vine seara. În cazul în care nu ai buget pentru nici unul dintre cele enumerate mai sus, poţi acoperi geamurile cu folie de aluminiu. Atenţie! Draperiile trebuie să fie din culori deschise. Culorile închise atrag căldura.
2. Deschide geamurile noaptea
Pentru a răcori casa, ţine noaptea geamurile deschise. Lasă toate uşile de interior deschise, astfel încât aerul să circule. Lasă deschise chiar şi uşile dulapurilor din bucătărie şi ale sifonierelor pentru că înmagazinează căldură pe timpul zilei. Şi asigură-te că te trezeşti suficient de devreme pentru a le închide la loc (în jurul de 5-7 dimineaţa).
3. Apelează la ventilatoare
Cel mai indicat este ventilatorul prins în tavan. Pentru a crea senzaţia de aer condiţionat, pune un pet de 2 litri la congelator, apoi când este gheaţă scoate-l şi aşază-l într-un bol sub ventilator. Astfel, aripile ventilatorului vor împrăştia răcoarea pe măsură ce geaţa se topeşte.
4. Închide sursele de căldură
Evită pe cât posibil să nu foloseşti cuptorul pe timpul zilei (atât cuptorul de la aragaz, cât şi cel cu microunde). Becurile incandescente sunt o altă sursă de căldură, aşa că este indicat să le înlocuieşti cu cele compacte fluorescente. Închide computerul, televizorul sau alte aparate electrocasnice pe care nu le foloseşti. Este indicat să le scoţi din priză, nu doar să le închizi din telecomandă.
5. Evită aburii
Pe timpul zilei evită să faci duşuri fierbinţi sau să speli vasele cu apă fierbinte. Lasă activităţile precum gătitul, spălatul rufelor sau al vaselor după lăsarea serii.
6. Schimbă lenjeria
Poţi înlocui lenjeria clasică cu lenjerie de satin. Schimbă husele de pe pat, canapea, fotolii cu unele din in sau cânepă. Îţi vor da o senzaţie de răcoare. Iar culorile deschise vor reflecta căldura şi nu o vor absorbi.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.