Dacă nu știai, există un ingredient folosit de gospodari pentru creșterea roșiilor, care nu necesită chimicale.
Gospodarii știu că roșiile sunt plante sensibile ce au nevoie de atenție și grijă pentru ca acestea să crească așa cum trebuie.
Dacă nu ai auzit, mana este cel mai de temut dușman al tomatelor, deoarece această boală este una agresivă și apare din cauza unei ciuperci microscopice.
Odată instalată, ea afectează întreaga recoltă care nu mai produce atât de multe roade.
Foarte mulți specialiști consideră că planta poate fi tratată cu o soluție pe bază de lapte diluat sau zer! Se amestecă apă cu lapte, ținându-se cont că cele două substanțe trebuie puse în cantități egale. Soluția se folosește pentru stropire.
Procesul se poate face dimineața, înainte de a se instala căldură.
De asemenea, se recomandă ca acest tratament să fie aplicat de cel puțin 3 ori pe săptămână pentru a proteja roșiile de mana care dăunează enorm acestei culturi.
Dacă te gândești serios să ai propria producție de roșii la tine în grădină, află că mai există alt tratament foarte util pentru acestea.
Este ideal atunci când apar primele semne de boală. Vorbim despre folosirea de zeamă bordeleză, conform Bio.agrointel.ro.
Mai precis, se dizolvă un kilogram de piatră vânătă în 50 litri de apă și 1 kg de var în 50 litri de apă.
Legumele din curte trebuie stropite cu această zeamă bordeleză de 2-3 ori pentru rezultate excelente. Pentru a preveni apariția manei este foarte important să se țină seama de sursa de apă și de conductele folosite.
De altfel, și conductele de apă trebuie să fie curate, mai ales în perioada în care se fac lucrări de copilire și legare a tufelor de tomate. În cazul în care apar frunze sau fructe afectate, atunci se îndepărtează imediat.
Te-ar putea interesa și Roșiile țuguiate, un adevărat pericol pentru sănătatea românilor. Ce spun specialiștii: „Se oprește fructul din creștere și se grăbește coacerea”
Printre altele, se recomandă să se ude dimineața pentru a evita arderea roșiilor pe parcursul zilei. Mai mult decât atât, irigarea se poate face și seara, după apusul soarelui, pentru a nu afecta planta.