Costul vieții în România în anul 2023, comparativ cu anul 2022, arată datele INS. Chiar dacă au câștigat mai mult, românii au avut cheltuieli mai mari. La final de lună, au rămas cu sume infime sau chiar cu datorii. Un salariu nu mai este suficient pentru a plăti toate facturile, a avea frigiderul plin cu de toate, a fi la zi cu ratele sau pentru a plăti chiria.
Citeşte şi: Comercianţii, obligaţi să accepte plata cu cardul în lipsa banilor
În 2023, o familie a câştigat în medie 7.175 de lei. Din această sumă, au avut de achitat 6.223 de lei, cu 612 mai mult decât anul trecut, ceea ce înseamnă că au rămas cu doar 952 de lei, scrie bugetul.ro.
Cei care locuiesc la oraș, în România, au câștigat, în medie, pe gospodărie, 7.961 de lei, de 1.3 ori mai mult decât cei de la sate. Datele INS arată că ar fi nevoie de un salariu mediu de circa 4.000 de lei, per membru de familie,pentru un trai decent.
Citeşte şi: Risipa alimentară în România, între cauze şi prevenţie
Din lipsa banilor, mulţi români au renunțat să mai cumpere fructe și legume de la supermarket, cel puțin în vremea de recoltă şi merg în piaţă. Şi consumul de carne a scăzut, iar de sărbători românii sunt mult mai cumpătaţi. Cei de la sate s-au apucat chiar să-și pună singuri propriile răsaduri în curți, numărul lor crescând cu 8,6%, conform INS.
În datele extrase pentru anul 2023, se arată că principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul (cheltuielile băneşti de consum şi contravaloarea consumului uman din resurse proprii) au fost de 3.860 lei lunar pe o gospodărie. Cuantumul reprezintă 62%, iar transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, taxelor, au fost de 1.974 lei pe o gospodărie, respectiv 31,7%.