Acum, odata cu anchetarea generalului mafiot, incep sa iasa la iveala toate ramificatiile afacerilor sale. Surse convergente arata ca Florian Coldea vizita extrem de des Ambasada Chinei si dezvolta relatii neprincipiale cu oficialii chinezi. Participa la dineuri ale ambasadei, dar si la intalniri discrete. Toate aceste activitati au facut obiectul interesului informativ al unor parteneri din NATO, extrem de ingrijorati de posibilele riscuri contrainformative pe care aceste contacte intre fostul sef operativ al SRI si oficiali chinezi le ridica. Practic, despre apropierea periculoasa dintre Coldea, un general SRI care a avut acces la foarte multe secrete de stat, si oficiali chinezi incepusera sa se ingrijoreze si sa afle chiar si serviciile secrete din alte tari membre NATO. Intreaga activitate comerciala a companiilor mamut chinezesti fiind tinuta sub atenta observatie de serviciile secrete europene, dar mai ales de cele americane.
Cum au inceput relatiile “made in China” ale lui Coldea? Din cate am aflat, se pare ca generalul a fost cel care a facut primul pas contactandu-l pe cetateanul chinez Wang Yan si s-a prezentat foarte nonsalant drept consultant al companiei Romelectro S.A. La prima intalnire cu afaceristul chinez Wang, Coldea a venit insotit de “pusculita” sa, Mirona Filipoiu, Coldea si doamna Filipoiu fiind cat se poate de interesati de niste contacte de la diverse companii chinezesti din Romania. Ceea ce aparent pareau niste relatii comerciale inocente, de fapt, ascundeau inceputul unor contacte strategice ale lui Coldea cu inalti oficiali ai Partidului Comunist Chinez.
Coldea a reusit sa-i aduca anul trecut pe chinezi in zona sa de interese si legaturi printr-o intalnire de afaceri intre Romelectro, companie puternic infiltrata de oamenii generalului, si compania din China, tot cu afaceri in energie, Jolywood. Intr-o fotografie de la anuntarea acestei colaborari se pot vedea toate personajele cheie: in coltul din stanga apare Chinezul Wang Yan, in centru Mirona Filipoiu si in stanga acesteia Presedintele si fondatorul Jolywood Lin Jianwei pe care Coldea personal l-a “curtat” si abordat pentru a-l aduce in Romania.
Despre evenimentul si cooperarea intre Romelectro si compania de energie solara si regenerabila Jolywood nu ar fi prea multe de spus, decat faptul ca este un alt domeniu unde UE si SUA au fost destul de clare atunci cand au decretat ca vor excluderea companiilor din China din astfel de domenii strategice, mai ales in relatie cu companiile de stat.
Fondatorul companiei Jolywood (Taizhou), Solar Technology Co.,Ltd. este, asa cum era de asteptat, un om al Partidului Comunist Chinez, care a fost, de-a lungul timpului, CEO sau director general in mai multe companii importante din China din diferite domenii de activitate: transport, energie, constructii.
Ca sa dovedim si mai clar legaturile lui politice cu China, Lin este Deputat al celui de-al 15-lea Congres al Poporului din orașul Changshu, președinte al Camerei de Comerț Taizhou din Changshu și membru al celui de-al 7-lea CPPCC al orașului Quzhou. CPPCC este condus de nimeni altul decat de liderul chinez Xi. Cu genul acesta de inalti demnitari chinezi a avut Coldea legaturi speciale. De ce? In beneficiul cui? Asta ramane de aflat.
In ultimii ani UE si SUA si institutiile statului roman au facut demersuri pentru a bloca interesele chinezesti care pot aduce amenintari sigurantei nationale. Printre acestea, un caz aparte l-a avut compania Huawei, care a fost exclusa de la orice licitatie 5G din Europa si din Romania. In tot acest timp, Florian Coldea muncea din greu impotriva intereselor Romaniei sustinand cum putea mai bine compania chineza, atat mediatic, cat si informativ.
Astfel, prin intermediul companiei de PR SmileMedia, aflata in orbita prietenei si asociatei sale Mihaela Nicola, generalul Coldea a impins in media online romanesca (cel mai vizibil exemplu fiind site-ul Hotnews), pe bugete uriase, promovarea intereselor companiei Huawei.
Mai jos in articol puteti gasi cateve exemple din ultima perioada, in ultimii ani s-au publicat sute de articole de propaganda ale companiei Huawei care a folosit platforma Hotnews prin intermediul SmileMedia. Reteta si aici era clara. Coldea lua bani de la Huawei si le promitea inlesnirea afacerilor in Romania in timp ce ii promova agresiv prin evenimente, articole si publicitate de tot felul pe care i-o asigura prietena lui Mihaela Nicola.
Una dintre cele mai vizibile “comenzi” a Huawei instrumentata de generalul Coldea a fost articolul “Huawei proclamă victoria împotriva sancțiunilor americane după un an cu venituri peste așteptări” – publicat in Hotnews la finalul anului 2023. Stiu ca pare greu de crezut dar inca puteti accesa acest articol cu acest titlu pe linkul de mai jos.
Profitul Huawei a crescut cu 564% după ce a eclipsat Apple în China
Huawei pregătește o nouă ediție Seeds for the Future, care se va desfășura anul acesta la Roma
Huawei proclamă victoria împotriva sancțiunilor americane după un an cu venituri peste așteptări
Despre relatia Hotnews – SmileMedia si interesele lui Coldea, sunt relevante o serie de fotografii ale doamnei Alexandra Ciordas, Director SmileMedia, fosta Hotnews, si care se ocupa de promovarea Huawei.
In fotografiile realizare la o petrecere organizata de SmileMedia pentru Huawei se poate vedea anvergura relatiilor si a oamenilor implicati in caracatita chinezeasca a lui Coldea. In mod straniu, avand in vedere implicarea companiei SmileMedia in sustinerea directa a Huawei in Romania, in fotografii apar Mihaela Nicola, un om cheie din industria de publicitate din Romania, Cristian Pantazi (fost Hotnews, actual g4media.ro), Cosmin Savu, si alte personaje satelit utilizate de Coldea pentru a promova interesele sale personale. Ghinion, in acest caz interesele personale ale lui Coldea reprezentau de fapt interesele Chinei in Romania.
Compania Smile Media care opera hotnews.ro si care incasa bugete de sute de mii de euro de la Huawei, era ajutata pentru o mai buna diversificare a “media-planului” lui Coldea si de ThinkDigital, o alta companie de media din Romania detinuta de Dragos Stanca, actualul presedinte al BRAT.
Prin aceasta companie detinuta de influencerul digital Dragos Stanca, mai multi bani ajungeau la SpotMedia.ro (doar un exemplu dintr-o lista mai lunga), bugete de publicitate care in fapt erau banii obtinuti din reteaua Coldea-Dumbrava prin diferite “optimizari” cat se poate de ilegale. Tot de la Think Digital ajungeau sume importante de bani si la Hotnews prin care mai nou sunt finantate echipele editoariale conduse de Catalin Tolontan.