Preţ carburanţi. Ziua şi majorarea, dar adevăratele scumpiri vin de la 1 iulie 2024

Preţ carburanţi. Tarifele la motorină cresccu 3-4 bani pe litru. Pe de altă parte, preţurile la benzină au rămas nemodificate faţă de cele afişate în ziua precedentă.
Filip Stan
18 iun. 2024, 10:31
Preţ carburanţi. Ziua şi majorarea, dar adevăratele scumpiri vin de la 1 iulie 2024

Preţ carburanţi. Marţi, vorbim despre o creştere a preţului la motorină cu 3-4 bani pe litru, astfel că un litru de motorină standard a ajuns să coste 7,02-7,11 lei, iar un litru de motorină premium a ajuns să coste 7,39-7,67 lei.

Pe de altă parte, preţurile la benzină au rămas nemodificate faţă de cele afişate în ziua precedentă. Asta înseamnă că un litru de benzină standard continuă să coste între 6,88 şi 7,03 lei, iar un litru de benzină premium continuă să coste între 7,49 şi 7,73 lei.

Preţul pentru un litru de GPL se menţine constant în intervalul 3,55-3,58 lei.

Ce se întâmplă cu prețurile carburanților după majorarea accizelor din iulie. Expert: „Posibil să ne întoarcem la cele din primăvară”

După o perioadă de scăderi mici, dar constante, ale prețurilor carburanților, șoferii vor vedea scumpiri la pompă de la începutul lunii viitoare. În iulie intră în vigoare noile accize practicate de stat.

În același timp, la nivel internațional, piața petrolului este într-o încercare de stabilizare, după șocurile economice din ultimul timp. Ziare.com a discutat cu expertul Dumitru Chisăliță, președinte al Asociației Energie Inteligentă, pentru a înțelege dacă prețurile vor crește în a doua jumătate a anului 2024.

La sfârșitul săptămânii trecute, prețul carburanților ajunsese la 6,88 lei per litru, pentru benzina standard, și 6,93 lei per litru pentru motorina standard, în urma unei promoții valabile doar sâmbăta și duminica, prin care prețul carburanților standard a scăzut cu 5 bani per litru. Acest preț al motorinei era cel mai mic din ultimele 11 luni

Preţ carburanţi 17 iunie 2024. Veste proastă pentru şoferi la început de săptămână

„Partea de fiscalitate este o chestiune care ține exclusiv de dispozițiile administrative ale României. Din acest punct de vedere, fiscalitatea se traduce automat printr-o creștere a prețului la pompă”, explică Dumitru Chisăliță, expert în domeniul energiei și fost membru în consiliul de administrației al Romgaz SA.

După revizuirea accizelor de la începutul anului, urmează ca, de la 1 iulie, prețurile să crească iar. Potrivit unor calcule ale Profit.ro, noua politică de taxare va scumpi benzina cu 43 de bani per litru, în timp ce costul la pompă pentru motorină ar urma să crească cu 40 de bani per litru. Înainte de majorările din acest an, România avea printre cele mai mici accize din UE, conform unei analize a Ziare.com.

„În ceea ce privește evoluția burselor petroliere sau a cotațiilor țițeiului, care stă la baza rafinării și a obținerii produselor petroliere, lucrurile sunt sub umbra mai multor tendințe. Cel puțin la acest moment, tendințele nu sunt unele negativiste sub aspectele evoluției. Cu alte cuvinte, chiar dacă vorbim de decizii care se discută a fi luate în momentul de față de anumite organizații ale producătorilor de țiței, ele sunt mai degrabă de menținere decât de a determina niște fluctuații speculative pe creștere”, a comentat președintele Asociației Energie Inteligentă.

Se scumpesc carburanții. Cât vor ajunge șoferii să plătească pentru 1 litru de benzină și de motorină de la 1 iulie

La începutul lunii iunie, planurile interne ale Organizaţiei Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au ajuns în presă, anunțând păstrarea unor tăieri în producție pentru anul 2024. Confirmarea oficială a venit pe 2 iunie, când OPEC și țările partenere, funcționând în OPEC+, au decis păstrarea unei reduceri de furnizare de două milioane de barili de petrol pe zi până la finalul anului 2025. Această reducere va fi implementată de toți membri cartelului țițeiului. O reducere voluntară de 2,2 milioane de barili pe zi a fost, de asemenea, prelungită pentru al treilea trimestru al anului în curs, conform Reuters. O altă scădere voluntară, în cuantum de 1,66 milioane de barili pe zi este în vigoare până la finalul lui 2024.

„Având în vedere toate aceste elemente, cel mai probabil vom asista în toamnă la o ușoară creștere a prețului, atât pe fondul acestor măsuri care vor fi luate de reducere a ofertei, cât și pe fondul creșterii cererii, care probabil va apărea în sezonul rece. Aceasta va veni, probabil, la pachet cu anumite cerințe suplimentare de produse petroliere. Deci, este posibil să ne întoarcem la un preț peste 7,1 – 7,2 lei per litru, către 7,5 – 7,6 lei per litru, pe care l-am avut și în primăvara acestui an”, argumentează Chisăliță.

Cotația barilului de petrol Brent este cea în baza căreia se formează prețul carburanților în Europa, inclusiv în România. La începutul lunii aprilie, cotația contractelor continue pentru barilul de țiței ajungea la maximul acestui an, 91,17 dolari per baril. La momentul redactării acestui material, prețul afișat la bursă este 82,92 dolari per baril, conform platformei de profil Market Watch.

„În același timp, nu putem să spunem că, în momentul de față sunt niște semnale sau niște ipoteze care să ne îngrijoreze în mod semnificativ în ceea ce privește evoluția prețurilor produselor petroliere în iarna următoare. Părerea mea este că este o chestiune de menținere și nicidecum de a sălta prețurile spre alte direcții”, conchide expertul.

 

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce ambalaje poți returna, de fapt, la aparatele SGR. Puțini români știau lucrul acesta. Se aplică în magazinele din toată țara
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Mandatul de arestare emis de CPI pentru Netanyahu provoacă reacții diverse în Europa
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni