Algocalminul, medicamentul „bun la toate durerile” pentru români, este considerat în Europa „pericol public”. Specialiştii spun că substanţa de bază, metamizolul, ar fi asociată cu o boală extrem de gravă. Prin urmare, Agenţia Europeană a Medicamentelor a început o investigaţie proprie.
Mai mulţi reprezentanţi din România de la ANMDMR vor participa la această cercetare pentru evaluarea riscului. Metamizolul este o substanţă activă, cunoscută în ţara noastră sub denumirea de Algocalmin – tablete sau fiole – şi Novocalmin – supozitoare. Acestea sunt două dintre cele mai cunoscute şi care au devenit un pericol public în Europa.
Acestea au intrat în vizorul Agenției Europene a Medicamentului, după ce ar fi produs reacții adverse rare în unele țări din Europa. Reacții care pot duce la scăderea rapidă a globulelor albe din sânge și chiar la moarte.
Agenția Finlandeză a Medicamentului a tras un semnal de alarmă în acest sens. Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România, a explicat dacă există motive de îngrijorare și în rândul românilor și când ar putea dispărea de pe piață cunoscutul medicament.
”Se știa și până acum și era scris în prospect faptul că acest medicament poate duce la agranulocitoză. Dar era vorba despre o reacție adversă rară sau foarte rară. Deci nu este vorba despre o noutate.
Ceea ce este interesant și este greu de explicat este faptul că, încă de acum 15 ani, un studiu multicentric, referitor la acest risc de agranulocitoză, a arătat că mai mult în zonele din nordul Europei, din cauza unor caracteristici genetice care predispun la această afecțiune de tip imuno-alergic, acolo au fost înregistrate multe cazuri. Iar în sudul Europei, foarte puține sau deloc.
Ca dovadă că și acum agenția medicamentului din Finlanda a fost cea care a solicitat procedura de arbitraj, care este practic o procedură de reevaluare a profilului de siguranță al medicamentelor care conțin metamizol.
10 medicamente care produc arsuri la stomac. Românii le iau ca pe bomboane!
Ceea ce este și mai important este faptul că este o procedură de urgență, pentru că au avut foarte multe cazuri letale.
Asta nu înseamnă că populația trebuie să se sperie. La noi în țară au existat doar câteva cazuri, foarte puține, foarte rare, dar Agenția Europeană a Medicamentului, odată ce a declanșat această procedură, toate statele membre, toate Agențiile Medicamentului, vor participa la această analiză și vor implica profesioniști din domeniul sănătății”, a explicat Anca Crupariu la Antena 3.