Elevii care finalizează gimnaziul și liceul urmează să primească o recomandare consultativă de încadrare, se arată într-o propunere din proiectul Statutului Elevului, pus recent în dezbatere publică de Ministerul Educației.
Recomandarea consultativă se regăsește și în Legea Educației, iar aceasta ar urma să intre în vigoare din toamnă, aplicându-se la grupa mijlocie la grădiniță și pentru cei care intră în clasa pregătitoare, potrivit Edupedu.
Elevii care finalizează ciclurile gimnaziale și liceale trebuie să primească obigatoriu o recomandare consultativă de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior. Aceasta va fi acordată de diriginte sau de consilierul școlar, iar cei care termină clasa a XII-a pot primi și o recomandare sub formă de orientare vocațională de încadrare pe piața forței de muncă, potrivit prevederii trecute în proiectul Statutului Elevului 2024.
Așadar, la articolul 7, litera o), se propune:
o) dreptul de a beneficia, la finalizarea învățământului gimnazial/liceal obligatoriu, de o
recomandare consultativă de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior, emisă de profesorul consilier școlar și de profesorul diriginte, având caracter de orientare școlară gratuită pentru fiecare elev. Pentru absolvenții de învățământ liceal se poate emite și o recomandare sub forma unei orientări vocaționale de încadrare pe piața forței de muncă.
În prezent, articolul 7 prevede doar dreptul elevilor de a primi consiliere școlară gratuită dar nu se face nici o referire la o îndrumare sub formă de recomandare a elevilor.
Propunerea este prevăzută și în legea Educației, la capitolul portofoliului educațional, care să evalueze parcursul școlar al elevilor. Acesta ar trebui să intre în vigoare însă abia din toamnă, pentru grupa mijlocie la grădiniță și pentru cei care intră în clasa pregătitoare, potrivit art 98. alin 5.
(3) La finalizarea învățământului gimnazial și liceal, profesorul consilier școlar și dirigintele au obligația să emită câte o recomandare de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior, având caracter de orientare școlară pentru fiecare elev în parte. În cazul absolvenților de învățământ liceal se poate realiza și o recomandare sub forma unei orientări vocaționale de încadrare pe piața forței de muncă. Recomandările sunt consultative și sunt emise în baza metodologiei specifice și sunt incluse în portofoliul educațional.