Prognoza meteo pentru vara 2024. Meteorologii așteaptă șocuri meteorologice cu temperaturi sahariene, furtuni tropicale și ninsori

Vara 2024 va fi caracterizată de fenomene extreme peste tot în lume. Recordurile de temperatură la nivel global au fost depășite în mod constant în ultimele 12 luni, iar „șocurile meteorologice” au adus secete și inundații fără precedent.
Alina Costache
19 iun. 2024, 09:28
Prognoza meteo pentru vara 2024. Meteorologii așteaptă șocuri meteorologice cu temperaturi sahariene, furtuni tropicale și ninsori

Vara 2024 se află sub amenințarea fenomenelor meteo extreme. Deși experții avertizează că principalul factor determinant este reprezentat de schimbările climatice provocate de om, fenomenul meteorologic El Niño a contribuit la creșterea temperaturilor din ultimul an. Acesta intră acum într-o fază de tranziție care, speră unii, ar putea aduce puțină ușurare spre sfârșitul verii, deși consecințele asupra vremii sunt greu de prevăzut.

În America Centrală, în El Salvador şi Guatemala, în urma ploilor puternice care au provocat inundaţii şi alunecări de teren s-au înregistrat peste 13 morţi. Autorităţile au prezentat luni un bilanţ al dezastrului şi au făcut apel la populaţie să fie extrem de vigilentă.

Citește și: ANM a emis Cod portocaliu de caniculă în 16 judeţe şi în municipiul Bucureşti. Se vor depăşi 40 de grade Celsius

Precipitaţi însemnate cantitativ au căzut și în America Centrală, provocând moartea a cel puţin 13 persoane în El Salvador şi Guatemala. Potrivit autorităţilor din cele două ţări, care au emis luni un nou bilanţ, mii de persoane au fost afectate de inundaţii şi alunecări de teren. Cea mai grav afectată ţară este El Salvador, unde cinci persoane şi-au pierdut viaţa luni, în urma unei alunecări de teren produse în departamentul Ahuachapan din sud-vestul ţării, potrivit directorului Protecţiei Civile, Luis Amaya. Preşedintele Nayib Bukele a anunţat pe contul său de pe platforma X că a solicitat Parlamentului să declare ziua de marţi zi liberă, pentru a „reduce riscul de tragedii”  şi a decretat stare de urgenţă, pentru a facilita mobilizarea resurselor.

În Guatemala, un cuplu a murit duminică în Sacapulas, după prăbuşirea unui zid din cauza torenţilor de apă de ploaie, a anunţat Protecţia Civilă locală.

Potrivit unui raport al Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, ploile vor continua în America Centrală şi în sudul Mexicului. În fiecare an, sezonul ploios face numeroase victime în America Centrală, una dintre regiunile cele mai vulnerabile la schimbările climatice.

Precipitaţiile abundente s-au abătut, de asemenea, şi asupra regiunilor amazoniene şi andine din Ecuador, provocând pagube în zece dintre cele 24 de provincii ale ţării, unde au fost raportate alunecări de teren şi inundaţii.

În SUA, în timp ce populația din nord-estul și vestul mijlociu a fost anunțată să se pregătească pentru zile cu caniculă, fiind posibile temperaturi de 41 C în unele zone, în Montana oamenii se confruntă cu o furtună de zăpadă rară în luna iunie şi se așteaptă în continuare „ninsori abundente”.

La nord de Los Angeles, un incendiu masiv de vegetaţie, pe care pompierii nu au reuşit încă să îl lichideze decât în proporţie de 2%, a distrus aproximativ 6.070 de hectare de teren şi a forțat sute de persoane să își părăsească locuințele.

Serviciul meteorologic a precizat că valul de căldură se va extinde din centrul Statelor Unite, prin Midwest și în nord-estul SUA şi va dura până sâmbătă. Temperaturile ar putea depăși 41C, iar unele zone agricole ar putea suferi de secetă.

În timp ce în anumite zone ale SUA au fost atinse recorduri de căldură de la începutul acestei luni, Serviciul Național de Meteorologie din Missoula, Montana, a emis o avertizare de furtună zăpadă pentru marți pentru unele zone ale statului, unde se așteaptă ca zăpada să se depună în straturi mari, iar în sudul Mexicului şi în unele părți ale Americii Centrale oficialii s-au pregătit pentru prima potențială furtună tropicală a sezonului, Alberto, potrivit Adevarul.

 

Prognoza meteo pentru vara 2024. Caniculă și incendii de vegetaţie în Europa

Autoritățile de la Atena, de exemplu, au fost nevoite să închidă Acropole în această săptămână, deoarece temperaturile au depășit 40 de grade Celsius în mare parte din centrul și sudul Greciei.

Punctele turistice mediteraneene au fost afectate în mod deosebit, temperaturile de-a lungul coastei Turciei crescând cu până la 12 grade Celsius peste normele sezoniere, iar în districtul Paphos din Cipru au izbucnit incendii de vegetație, relatează Euronews.

Citește și: „Consumaţi un pahar de apă la 15-20 de minute”. Ministerul Sănătății, recomandări pentru zilele de caniculă

Spania a resimțit și ea efectele schimbărilor meteorologice extreme: inundațiile puternice au forțat aeroportul din Palma de Mallorca să blocheze zborurile, iar în Murcia a fost emisă o avertizare galbenă de ploi.

Și în Italia se anunță o săptămână de foc, cu temperaturi de până la 44 de grade Celsius, ca urmare a unui anticiclon african care traversează această ţară. Termometrele vor înregistra 39-40°C la Roma, Napoli, Terni, Macerata, Florența, Forli și Ferrara, în timp ce vor ajunge la 42-44°C în părțile interioare ale Sardiniei și Siciliei.

La sfârșitul săptămânii viitoare, anticiclonul va pierde din forță, însă se vor produce fenomene meteo extreme, precum ploi foarte puternice în nord și o scădere generală a temperaturilor în toate regiunile.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!