Valul de caniculă a pus stăpânire pe România, iar vârful urmează să fie atins la finalul săptămânii, vineri și sâmbătă. În această perioadă, angajatorii au obligația de a reduce volumul de muncă. De asemenea, aceștia trebuie să se asigure că lucrătorii care își efectuează activitatea în aer liber au intervale de pauză în zone umbrite. Mai mult, angajatorii trebuie să le ofere angajaților între doi și patru litri de apă pe zi.
Având în vedere temperaturile extrem de ridicate din aceste zile, angajatorii au obligația de a scădea intensitatea și volumul de muncă și, de asemenea, aceștia trebuie să asigure ventilația la locul de muncă.
În cazul în care condițiile nu pot fi îndeplinite, angajatorul trebuie să scurteze programul de lucru sau să îl împartă în două ture. Obligațiile trebuie respectate atunci când temperatura exterioară atinge sau depășește 37 de grade Celsius.
Miercuri, 19 iunie, România a fost sub avertizări de caniculă și disconfort termic ridicat, iar termometrele au urcat până la 37 de grade. În București și în alte 16 județe a intrat în vigoare un cod portocaliu de caniculă.
Mai mult, ANM a avertizat că ”Valul de căldură se va extinde în toată ţara. În nordul Crişanei, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova, jumătatea estică a Munteniei şi Dobrogea continentală, temperaturile maxime se vor situa în general între 32 şi 35 de grade şi local va fi caniculă”.
Citește și: Prognoza meteo. Vreme de plajă şi aerosoli în minivacanţa de Rusalii 2024
De asemenea, joi, 20 iunie, se așteaptă că valul de căldură să se extindă și să se accentueze în mai multe zonă din țară.
”Valul de căldură se va intensifica în Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, precum şi în sudul Crişanei şi sud-vestul Transilvaniei, unde se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată. Maximele se vor situa, în general, între 33 şi 37 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi”, a transmis ANM.