Apa băută în sticle din plastic pe perioada caniculei reprezintă un real pericol pentru sănătate, avertizează specialiștii în domeniu.
România se confruntă cu cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi care au atins peste 37 de grade miercuri, 19 iunie, iar în zilele următoare se așteaptă ca acestea să crească în continuare, potrivit ANM. În aceste zile caniculare, românii obișnuiesc să își pună în geantă sau să își cumpere sticle din plastic cu apă. Specialiștii însă, trag un semnal de alarmă.
Specialiștii trag un semnal de alarmă în privința apei care este ținută în sticle din plastic pe perioada caniculei. Acestea emană o substanță toxică pentru organism, care duce la îmbolnăvire.
La temperaturi crescute, precum sunt cele din această perioadă, recipientele din plastic emană o substanță toxică, numită Bisfenola. Aceasta ajunge în apă, după care în organism. Același lucru se întâmplă și cu ftalații care acționează ca un disruptor hormonal și scad considerabil fertilitatea.
Printre cele mai des întâlnite efecte se numără apariția pubertății prematură la copii, obezitatea sau riscul de cancer la sân, în cazul femeilor. Astfel, utilizarea unei sticle de apă reutilizabilă pe care o poți umple direct de acasă este cea mai bună variantă pentru a evita problemele pe termen lung. În plus, poți opta pentru o cana de sticlă cu filtru biodegradabil, care poate fi găsită în orice magazin.
De-a lungul timpului, agenții de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului au spus că aproape 350 de operatori economici nu respectau condițiile de depozitare pentru apă plată. Astfel, zeci de paleți cu pet-uri de apă ținuți în soare, pe timp de caniculă, au ajuns pe rafturile din magazinele din țară.
Studiile arată că sticlele din plastic ținute în soare pot afecta grav sănătatea. Se poate ajunge la boli pulmonare, cardiace, iar pe termen lung, se poate vorbi și despre cancer pulmonar sau tulburări ale aparatului reproductiv.