Secretarul de stat în Ministerul Mediului a vorbit despre un program de finanțare de 450 de milioane de euro prin PNRR pentru împădurire.
Un regulament european ce va trebui să intre în vigoare la finalul anului 2024 stipulează că toate produsele care pot proveni din defrişări vor avea o trasabilitate foarte clară. Regulamentul se va aplica şi în țara noastră.
Economia verde și digitalizarea s-au transformat în cei doi piloni pe care merge toată finanțarea publică. Pentru sustenabilitate, România are la dispoziție câteva miliarde de euro, spune Sorin Banciu.
„Avem un program de finanţare de 450 mil. euro prin PNRR pentru împădurire. Am negociat suma din 2021. Marea provcare este accesibilitatea terenurilor. Proprietarii de terenuri trebuie să fie deschişi să transforme un actual teren agricol într-o pădure. Ca să stimulăm, am venit cu o primă de sechestrare a carbonului de 456 de euro pe hectar“, a spus el.
Ministerul Mediului este gestionarul fondurilor şi se ocupă cu implementarea acestor proiecte.
Sorin Banciu a afirmat faptul că fenomenul tăierilor ilegale, al defrişărilor, s-a mai diminuat în ultimii ani.
Chiar și așa, Uniunea Europeană îşi asumă faptul că, importând produse care pot proveni din defrişări şi din degradarea pădurilor, contribuie negativ la degradarea naturii şi a planetei.
Astfel, există un regulament european care va trebuie să intre în vigoare la finalul acestui ani, prin care toate produsele care pot proveni din defrișări vor avea o trasabilitate evidentă.
„Tăierile ilegale sunt o problemă. Avem componenta numită SUMAL 2.0, cel mai inovativ program de trasabilitate a lemnului care există în Europa în acest moment. Ştim în fiecare zi cât lemn pleacă din pădurile României, unde ajunge. Monitorizăm în timp real toate stocurile lemnoase”, a mai declarat acesta, conform ZF.ro.
De asemenea, ministerul Mediului are în plan dezvoltarea SUMAL pentru a include cele mai noi tehnologii, în condiţiile în care există o finanţare de peste 46 mil. euro prin PNRR, prin care se va aduce un modul de imagini satelitare pentru a monitoriza pădurile prin satelit.
Pe lângă cele menționate anterior, Banciu a precizat că a fost semnat contractul, iar România va avea primul astfel de sistem din Europa.
„ESG este un standard. Se discută foarte activ la nivel european despre directiva privind sustenabilitatea, despre directiva privind raportarea CSR, despre directiva privind etichetele verzi şi cât de credibile mai sunt ele.“
Bugetul Administraţiei Fondului de Mediu se ridică la peste 2 miliarde de euro anual, iar din PNRR sunt 4 miliarde de euro pentru sustenabilitate.