Evenimentul a subliniat perspectivele de creștere a sectorului de retail online în regiune, estimată la un ritm robust de 11.5% anual în următorii 5 ani. S-au prezentat și volumul și oportunitățile pe care le oferă sectorul comerțului electronic IMM-urilor românești. Ca studiu de caz, discuțiile au vizat avantajele potentiale oferite de ecosisteme precum cel dezvoltat eMAG, al doilea cel mai valoros brand din România în 2023, în întrega regiune a Europei de Sud-Est prin intermediul platformei sale Marketplace.
Florin Jianu, președintele CNIPMMR, a subliniat că digitalizarea este esențială pentru dezvoltarea IMM-urilor. „Nouă din zece IMM-uri consideră că digitalizarea este crucială pentru dezvoltarea companiei, iar mai mult de jumătate dintre angajați văd acest proces ca pe o oportunitate”, a declarat Jianu. El a menționat necesitatea sprijinului guvernamental prin digitalizarea instituțiilor, deduceri fiscale și finanțarea cursurilor de perfecționare.
Cristian Pelivan, director executiv ARMO, a evidențiat progresul României în comerțul online. „Peste 68% dintre utilizatorii de Internet au făcut cel puțin o comandă online anul trecut. Cu toate acestea, doar 12% dintre IMM-uri vindeau online în 2021, comparativ cu media UE de 18%. Comerțul online deschide afacerea către milioane de cumpărători, nu doar în România, ci și din străinătate”, a spus Pelivan.
Oana Antohe, senior director eMAG Marketplace, a subliniat potențialul pieței din Europa de Sud-Est. „IMM-urile din România care trec acum în online pot crește mult mai rapid decât pe piețele mature din Europa Centrală și de Est. eMAG, operând în Ungaria și Bulgaria, oferă acces la un potențial de piață echivalent cu populația Poloniei. Piața din Sud-Estul Europei este prevăzută să rămână pe o tendință constantă de creștere, într-un ritm sustinut de 11.5% anual în următorii 5 ani”, a afirmat Antohe.
Ea a prezentat și avantajele soluțiilor românești oferite de eMAG. „IMM-urile își vor include detaliile produselor doar în română, restul urmând să fie tradus și adaptat în moneda locală în celelalte două țări în care operăm, Ungaria și Bulgaria. De fapt, IMM-urile din România care ar tinti populația celor trei țări s-ar adresa și s-ar putea compara ca ofertă spre un număr total care se apropie mai degrabă de populația Poloniei”, a adăugat Antohe. Aceasta a menționat și programele eMAG pentru susținerea afacerilor online, inclusiv Genius pentru livrare gratuită și oferte exclusive, eMAG Ads pentru vizibilitate crescută și soluția de Fulfilment pentru optimizarea costurilor.
Workshop-ul a oferit participanților informații esențiale și instrumentele necesare pentru a profita de oportunitățile comerțului electronic, facilitând astfel accesul IMM-urilor românești la piețe internaționale și contribuind la dezvoltarea lor accelerată în economia digitală.