IMM-urile din România pot crește prin e-commerce – doar vânzările pe export le-au crescut cu 37% în ultimul an!

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în colaborare cu Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO) și eMAG au organizat ieri un workshop online cu tema „Cum să îți crești afacerea prin e-commerce”.
Filip Stan
19 iun. 2024, 21:03
IMM-urile din România pot crește prin e-commerce – doar vânzările pe export le-au crescut cu 37% în ultimul an!

Evenimentul a subliniat perspectivele de creștere a sectorului de retail online în regiune, estimată la un ritm robust de 11.5% anual în următorii 5 ani. S-au prezentat și volumul și oportunitățile pe care le oferă sectorul comerțului electronic IMM-urilor românești. Ca studiu de caz, discuțiile au vizat avantajele potentiale oferite de ecosisteme precum cel dezvoltat eMAG, al doilea cel mai valoros brand din România în 2023, în întrega regiune a Europei de Sud-Est prin intermediul platformei sale Marketplace.

Florin Jianu, președintele CNIPMMR, a subliniat că digitalizarea este esențială pentru dezvoltarea IMM-urilor. „Nouă din zece IMM-uri consideră că digitalizarea este crucială pentru dezvoltarea companiei, iar mai mult de jumătate dintre angajați văd acest proces ca pe o oportunitate”, a declarat Jianu. El a menționat necesitatea sprijinului guvernamental prin digitalizarea instituțiilor, deduceri fiscale și finanțarea cursurilor de perfecționare.

Cristian Pelivan, director executiv ARMO, a evidențiat progresul României în comerțul online. „Peste 68% dintre utilizatorii de Internet au făcut cel puțin o comandă online anul trecut. Cu toate acestea, doar 12% dintre IMM-uri vindeau online în 2021, comparativ cu media UE de 18%. Comerțul online deschide afacerea către milioane de cumpărători, nu doar în România, ci și din străinătate”, a spus Pelivan.

Oana Antohe, senior director eMAG Marketplace, a subliniat potențialul pieței din Europa de Sud-Est. „IMM-urile din România care trec acum în online pot crește mult mai rapid decât pe piețele mature din Europa Centrală și de Est. eMAG, operând în Ungaria și Bulgaria, oferă acces la un potențial de piață echivalent cu populația Poloniei. Piața din Sud-Estul Europei este prevăzută să rămână pe o tendință constantă de creștere, într-un ritm sustinut de 11.5% anual în următorii 5 ani”, a afirmat Antohe.

Ea a prezentat și avantajele soluțiilor românești oferite de eMAG. „IMM-urile își vor include detaliile produselor doar în română, restul urmând să fie tradus și adaptat în moneda locală în celelalte două țări în care operăm, Ungaria și Bulgaria. De fapt, IMM-urile din România care ar tinti populația celor trei țări s-ar adresa și s-ar putea compara ca ofertă spre un număr total care se apropie mai degrabă de populația Poloniei”, a adăugat Antohe. Aceasta a menționat și programele eMAG pentru susținerea afacerilor online, inclusiv Genius pentru livrare gratuită și oferte exclusive, eMAG Ads pentru vizibilitate crescută și soluția de Fulfilment pentru optimizarea costurilor.

Workshop-ul a oferit participanților informații esențiale și instrumentele necesare pentru a profita de oportunitățile comerțului electronic, facilitând astfel accesul IMM-urilor românești la piețe internaționale și contribuind la dezvoltarea lor accelerată în economia digitală.

DailyBusiness
Ratele românilor, în pericol să crească iar? Anunțul BNR
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o plantezi la final de septembrie. Vei avea flori colorate întreaga vară, dar și o grădină mai frumoasă
Capital.ro
Noua super funcție a lui Klaus Iohannis. Postul pe care îl poate ocupa din 2025
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Ploile mătură România! Anunț major al meteorologilor
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Spynews
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
De ce a dat-o Pepe în judecată pe Raluca Pastramă
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu ZGUDUIE showbizul! A rupt tăcerea despre Liana, după nunta lui Livian: „E fata mea adoptată”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Cod galben de ploi torențiale și vijelii până joi, 19 septembrie. Sunt vizate 9 județe
Capital.ro
Stare de alertă în capitala Ungariei! Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
substantial.ro
Explozie majoră la un depozit de rachete în regiunea Tver, Rusia
MediaFlux
DISPARE ORA de IARNĂ! S-A VOTAT în UE!
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!