UPDATE: Coaliţia de guvernare a decis, joi, două variante de lucru privind calendarul alegerilor prezidenţiale, şi anume ca primul tur să fie pe 15 septembrie sau pe 29 septembrie. Decizia finală urmează să fie luată marţi, au precizat surse politice.
Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Liderii coaliţiei s-au reunit joi la Palatul Victoria, după blocajul de miercuri seară. Iniţial, la discuţii au participat doar preşedinţii celor două partide, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, ulterior mergând la Palatul Victoria şi alţi lideri din PNL.
În urma discuţiilor, au rămas două variante de lucru, şi anume turul 1 al alegerilor prezidenţiale să fie pe 15 septembrie sau pe 29 septembrie, au precizat surse din cele două partide.
UPDATE: Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a venit joi la Palatul Victoria pentru a avea discuţii cu premierul Ciolacu la Palatul Victoria. Întâlnirea are loc după eşecul din coaliţie pe stabilirea datei alegerilor prezidenţiale, au precizat surse politice.
Nicolae Ciucă a ajuns la Palatul Victoria după ce Guvernul a anunţat reprogramarea şedinţei de Guvern în care trebuia să intre, spre adoptare, Hotărârea de guvern care stabileşte data alegerilor prezidenţiale în luna septembrie.
Miercuri, liderii coaliţiei au discutat mai bine de trei ore despre acest subiect însă nu au ajuns la un acord.
A fost blocaj în coaliţie, la întâlnirea de miercuri seară, pentru stabilirea datei alegerilor prezidenţiale, astfel că şedinţa Executivului de joi a fost reprogramată la o dată ulterioară. Guvernul urma să adopte în şedinţă Hotărârea de guvern cu calenarul alegerilor prezidenţiale, în septembrie. Data limită pentru stabilirea calendarului alegerilor este 2 iulie.
Discuţiile din coaliţie, în întâlnirea de miercuri, nu au dus la nicio decizie. PNL îşi doreşte păstrarea datei alegerilor prezidenţiale conform prevederilor constituţionale, în noiembrie şi decembrie. Motivul îl constituie faptul că ideea unei candidaturi în tandem preşedinte-premier, din partea celor două partide, a picat, astfel că nu se mai justifică devansarea acestui scrutin.
Liberalii mai spun că primul tur al alegerilor ar coincide cu începutul anului şcolar, pe 15 septembrie, ceea ce ar duce la blocarea şcolilor în care sunt secţii de votare mai multe zile la rând, perturbându-se astfel procesul educaţional.
În plus, potrivit PNL, campania în luna august ar fi extrem de greu de realizat, din cauza condiţiilor meteo şi a perioadei de concedii, ceea ce ar duce la un dezinteres din partea populaţiei. Astfel, spun aceştia, nu ar exista o dezbatere suficientă pentru cea mai importantă poziţie în stat, cea de preşedinte.
Social-democraţii, în schimb, spun că există deja, de principiu, o decizie în coaliţie privind devansarea alegerilor prezidenţiale pentru luna septembrie, acceptată şi de liberali la momentul în care a fost luată.
În urma discuţiilor de miercuri seară, nu s-a ajuns la nicio decizie concretă, astfel că este de aşteptat liderii celor două partide se se întâlnească într-o nouă şedinţă a coaliţiei, care însă nu a fost stabilită încă.
Liberalii vor ca alegerile să aibă loc în decembrie, în timp ce social-democraţii în septembrie. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu contează, după părerea lui, dacă alegerile prezidenţiale au loc în septembrie, octombrie sau noiembrie, ceea ce contează este opinia românilor. Şeful statului a arătat că preşedintele României trebuie să fie ales de români şi nu de partide şi românii trebuie să se informeze şi să intereseze, indiferent dacă în timpul campaniei se află la munte, la mare, la birou sau în orice altă parte. El a mai spus că nu vrea să spună când să aibă loc sau cine ar trebui să candideze, pentru că asta se stabileşte de partide şi pot fi şi independenţi, dar românii trebuie să conştientizeze importanţa acestor alegeri.
Executivul a anunţat, joi dimineaţă, că şedinţa de Guvern anunţată iniţial pentru ora 10.00, va fi reprogramată.