Diminuarea fumatului în UE, reversul unui plan fără viziune

Oameni de știință, epidemiologi, experți în sănătate publică și specialiști în politici publice se întâlnesc an de an la Varșovia, pentru Forumul Global despre Nicotină. Încă de la începuturile sale, această conferință, ajunsă la a 11-a ediție, s-a concentrat pe rolul produselor cu nicotină care nu ard și sunt mai puțin dăunătoare decât continuarea fumatului și au un potențial ridicat în a ajuta oamenii să renunțe la fumat.
Alina Costache
21 iun. 2024, 12:41
Diminuarea fumatului în UE, reversul unui plan fără viziune
Anul acesta o mare parte a prezentărilor s-a concentrat pe planul UE de combatere a cancerului, iar principalele concluzii sunt de natură să ne îngrijoreze pe toți, mai ales pe fumători.

– Este puțin probabil ca planul UE de combatere a cancerului să-și atingă obiectivul.

– Restricțiile oneroase privind produsele noi cu nicotină ar putea obliga milioane de oameni să se întoarcă la fumat.

– Planul prevede interzicerea aromelor, interzicerea utilizării în spațiului public, ambalare simplă și impozitare ridicată pe produsele mai sigure cu nicotină.

– În unele țări europene, ratele de fumat sunt deja în creștere.

Planul emblematic al UE pentru combaterea cancerului a fost un subiect major de conversație la Forumul Global despre Nicotină. Experții prezenți au ținut să transmită decidenților europeni că interzicerea produselor, impozitarea excesivă și ambalarea simplă care se aplică la țigări nu reprezintă o soluție și pentru alte produse cu nicotină.

Este greu de spus dacă UE se gândește serios să învingă cancerul. Dacă este, trebuie să devină foarte serios în ceea ce privește combaterea fumatului”, potrivit expertului în politicile de tutun Clive Bates. „Asta înseamnă folosirea tuturor mijloacelor posibile pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat, inclusiv pliculețe cu nicotină, tutun încălzit și snus. Instituțiile UE irosesc mult prea multă energie încercând să împiedice oamenii să folosească aceste produse pentru a renunța la fumat”, a mai spus el.

 

Produsele noi reprezintă o oportunitate, nu o amenințare

În Suedia, unde fumătorii au trecut la snus, fumatul a scăzut de trei ori mai repede decât în restul UE. Și în Noua Zeelandă și Japonia, ratele fumatului au scăzut cu jumătate, respectiv cu o treime, după introducerea produselor din tutun încălzit.

Alternativele mai sigure la fumat, cum ar fi tutunul încălzit și pliculețele cu nicotină, trebuie să fie accesibile și ușor de procurat. Experiența altor țări este că aceste produse pot reduce dramatic ratele de fumat și riscul de cancer”, potrivit Dr. Colin Mendelsohn, președinte fondator al organizației caritabile Australian Tobacco Harm Reduction Association.

Scopul Comisiei Europene este de a reduce consumul de tutun la sub 5% până în 2040. Dar progresul este lent. Ratele fumatului au scăzut cu doar șase puncte procentuale între 2006 și 2020. Și în unele țări, precum Slovenia, ratele fumatului au crescut.

„Dacă vrei să stabilești acele ținte având în vedere sănătatea publică, te-ai concentra pe fumat, nu pe tutun. Deoarece produsele din tutun fără fum, cum sunt snusul și tutunul încălzit, prezintă un risc mult mai mic decât fumatul. Deci, dacă cineva dorește să treacă de la o țigară cu risc ridicat la un produs încălzit cu tutun cu risc scăzut, asta este mai bun decât continuarea fumatului. Ar trebui inclus în țintă, dar nu este. Deci, acesta este un fel de greșeală în modul în care a fost specificată ținta. Dar din punct de vedere al sănătății publice și din punct de vedere individual, oamenii ar trebui să fie foarte încrezători în trecerea de la fumat la produsele din tutun încălzit. Este o reducere de cel puțin 90% a expunerii la substanțe toxice atunci când faci asta.”, a declarat în exclusivitate pentru romaniatv.net Clive Bates, expert în politici publice.

„Îngreunarea renunțării la fumat prin prețul de vieți omenești sau făcând produse alternative atât de neatractive încât nimeni nu vrea să le folosească, nu este răspunsul”, a transmis biroctaților europeni dr. Garett McGovern, director medical la Clinica Medicală Priority din Dublin, Irlanda.

DailyBusiness
Banii vin pe card! Cine trebuie să-și verifice conturile
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Dan Diaconescu aruncă bomba! „Silviu Prigoană a fost ucis?!“
Fanatik.ro
Cum să ai căldură în casă fără centrală termică. Metoda pe care tot mai multe persoane o folosesc
Capital.ro
Se alimentează cardurile românilor cu 250 de lei. Ordin la Guvern: Alocăm bani pentru plăți esențiale
Playtech.ro
Sorin Ovidiu Vîntu știe cine va fi noul președinte al României: ”Câștigătorul este...
DailyBusiness
Klaus Iohannis a promulgat legea! Vor fi TAXE mai MARI de la 1 ianuarie
Adevarul
Putin încearcă lovitura de grație. Ar putea lovi Ucraina cu o rachetă intercontinentală ce ajunge la Kiev în 8-10 minute
wowbiz.ro
Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Exclusiv: Sora Biancăi Drăgușanu, vacanță pe repede înainte. Unde a fost Oana Drăgușanu
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Cine este Elena, femeia găsită fără viață pe un câmp din Sectorul 6. Femeia plecase de acasă din data de 13 noiembrie și era dată dispărută de familie
Cancan.ro
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu mașini pe benzină sau motorină. Sunt taxați în plus de azi
StirileBZI
Banii au intrat deja pe carduri: Cine primește tichete în valoare de 500 de lei
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Guvernul aprobă proiectul „Drona Românească” pentru dezvoltarea tehnologică
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al ROMÂNIEI! CINE intră de fapt în TURUL II
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Moartea lovește în Bee Gees. Al doilea membru al trupei decedat în ultima săptămână