Ministrul Economiei, declarații despre drona românească: „Sunt convins că nu o să treacă vara fără a avea tema de proiectare”

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a anunțat că până la finalul acestei veri va fi elaborată tema de proiectare pentru o dronă românească.
Filip Stan
21 iun. 2024, 17:13
Ministrul Economiei, declarații despre drona românească:

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat că până la sfârșitul verii va fi realizată tema de proiectare pentru o dronă românească. Mai mult, până anul viitor, prototipul ar putea fi realizat. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă pe care oficialul a susținut-o la Palatul Victoria, după ce i s-a cerut să ofere un termen pentru drona românească.

Ministrul Economiei, anunț despre proiectarea dronei românești

Radu Oprea este convins de faptul că vara nu o să treacă fără să avem proiectarea pentru drona românească.

„Sunt convins (…) că nu o să treacă vara fără a avea deja tema de proiectare pentru drona românească gata. (…) Trebuie să ai o temă de proiectare pe care poate putem să o facem noi la MEAT, să găsim finanţarea din fonduri europene, îmi doresc, prin Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Sigur, toate schemele acestea sunt competitive. Trebuie ca aceia care doresc şi care pot să facă lucrul acesta – şi sunt astfel de institute în România, INCAS are proiecte, COMOTI are astfel de proiecte, sunt companii private care au astfel de proiecte – există această capacitate de a proiecta, de a cerceta şi de a dezvolta astfel de drone în România”, a spus el.

Mai mult, Radu Oprea a subliniat că în cadrul expoziției Black Sea Defense & Aerospace au fost semnate două memorandumuri referitoare la crearea dronelor, una dintre ele fiind destinată domeniului agricol.

„Sunt două memorandumuri semnate, în două grupuri de lucru, care includ societatea Carfil SA, care este filială a Romarm-ului. Unul dintre ele are ca obiectiv de a vedea dacă prevederile legale actuale din România pot fi îmbunătăţite, pentru a avea un proiect: drona românească şi, în general, drone în România, mai rapid. Al doilea memorandum, care are peste 13 instituţii, vorbesc despre Politehnica din Bucureşti, vorbesc despre Universitatea de Ştiinţe Agricole şi foarte mulţi care pot contribui la un concept: drona românească pentru agricultură. Aceste două memorandumuri au fost semnate la BSDA, din câte ştiu eu, deja s-au organizat”, a declarat Oprea.

De asemenea, Radu Oprea a dezvăluit că unul dintre proiectele Carfil vizează crearea unui centru de pregătire a operatorilor de drone.

Citește și: Ce se întâmplă cu taxele românilor! Anunțul de ultimă oră al lui Radu Oprea, ministrul Economiei, care schimbă toate calculele: „Nu este vorba despre nicio apocalipsă”

„Am vorbit cu colegul meu Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, despre cum facem împreună să avem o temă de proiectare pentru drona românească şi lucrul acesta o să îl stabilim într-un timp foarte scurt. Deci vom avea un proiect de cercetare, cu finalitate, din punctul meu de vedere, posibilitatea de a industrializa într-una dintre fabricile Romarm-ului produsul respectiv, prototipul respectiv, cel care va fi cercetat, astfel încât să avem proprietate intelectuală înregistrată în România. În acel moment, 100% vom avea o dronă românească. Mai există în acest moment un proiect al Carfil-ului referitor la drone, în care au semnat cu o companie americană, cu Periscope Aviation, o înţelegere, astfel încât drona pe care au conceput-o cei de la Periscope Aviation să fie fabricată în România, ei producând astăzi în China. Faptul că fabrici în totalitate… putem considera că este o dronă românească, dar eu cred că vom avea într-adevăr o dronă românească în momentul în care proprietatea intelectuală este a noastră”, a mai spus acesta.

Citește și: Ministrul Economiei spune că Dacia vinde autoturismele mai scump, pentru că nu e parte din Schengen: „Nu cred că cetăţenii europeni merită asta. Totuşi, se pare că guvernul austriac crede că ei ar trebui să plătească mai mult”

 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
România, lovită de furtuni. După o lună de caniculă, ANM anunță temperaturi scăzute, vijelie și grindină
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
Atenție! Începând de azi se completează formularul 216. Cine e obligat!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Kamala Harris elogiază moștenirea lui Joe Biden la Casa Albă
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!