Este prăjirea cafelei cangerigenă sau nu? Cafeaua e băută de majoritatea oamenilor. Mulți o consumă pentru aroma ei intensă și efectul energizant pe care îl are. Pentru mulți e un obicei de a-și începe ziua, prin care își iau toată energia necesară pentru întreaga zi.
Este prăjirea cafelei cangerigenă sau nu? S-a vorbit mult despre efectele prăjirii boabelor de cafea și posibilitatea ca procesul să facă cafeaua să fie cancerigenă. Dar nu mulți specialiști și-au exprimat părerea pe acest subiect.
Recent, medicul Mihail Pautov a vorbit despre efectele prăjirii cafelei. Medicul a spus că zvonurile potrivit cărora cafeaua prăjită ar putea fi cancerigenă sunt complet false. El a explicat că bobul de cafea este verde și foarte amar în forma sa naturală, fiind imposibil de consumat în acest stadiu. Prin prăjire, aroma devine mai intensă, iar numărul de antioxidanți și polifenoli crește.
„Ceea ce se spune pe internet, că prăjirea face cafeaua cancerigenă este absolut fals. Sunt foarte multe studii. Bobul de cafea este verde și foarte amar și imposibil de făcut cafea cu el, pentru că nu ai cum să bei așa ceva. În momentul în care crești temperatura, aroma devine mai intensă cu prăjirea. Numărul de antioxidanți și polifenoli crește odată cu prăjirea și există o oarecare curbă.
La o prăjire medie sau la o prăjire ușoară până la medie, numărul de polifenoli și antioxidanți crește. Atunci când prăjim cafeaua prea mult și o facem neagră, bobul este negru intens, nu este maroniu, se pare că această concentrație de polifenoli și antioxidanți începe să scadă, dar totuși rămâne acolo. E foarte important de înțeles. Cel mai bun tip de prăjire pare să fie prăjirea ușoară și medie. Prăjirea aceea închisă oferă mai puține beneficii. De ce este intens prăjită? Pentru că este mult mai ușor să o depozitezi când e intens prăjită”, a declarat medicul Mihail Pautov în mediul online.
Totuși, medicul atrage atenția asupra unui aspect important. Există anumite persoane care nu ar trebui să consume cafeaua cu lapte.
„Este bine să bei cafea cu lapte. Problema este ce reacție ai tu la lapte. Dacă nu poți să digeri lapte e posibil să nu asimilezi o parte din elementele benefice din cafea. Dacă nu ai nicio problemă cu laptele atunci e foarte ok să consumi cafea cu lapte”, a precizat medicul Mihail Pautov.