Care pâine este mai bună, cea albă sau cea integrală. Varianta cea mai sănătoasă recomandată de experți

Dacă nu știai, există persoane care consideră că pâinea albă este mai gustoasă decât pâinea integrală, însă nu neapărat și mai sănătoasă. Confuzia legată de valoarea calorică și beneficiile acestor tipuri de pâine persistă, însă experții au oferit clarificări importante despre acest subiect. Vezi mai jos.
Filip Stan
24 iun. 2024, 08:51
Care pâine este mai bună, cea albă sau cea integrală. Varianta cea mai sănătoasă recomandată de experți

Pâine albă sau integrală? Confuzia legată de valoarea calorică și beneficiile acestor tipuri de pâine persistă, însă experții oferă clarificări importante despre diferențele și avantajele fiecărei variante.

Te-ar putea interesa și Ce fel de pâine putem consuma zilnic fără să ne îngrașe. Mihaela Bilic: „N-o consider deloc ca fiind inamicul public numărul unu”

Mulți spun că pâinea integrală îngrașă mai puțin decât pâinea normală, ceea ce îi determină să o consume fără moderație.

Chiar și așa, experții în nutriție clarifică faptul că nu este așa, iar confuzia se datorează în principal în principal lipsei de cunoștințe despre carbohidrați.

Cerealele integrale și cele rafinate furnizează aceeași cantitate de calorii, dar se diferențiază prin tipul de carbohidrați pe care îi conțin.

Cerealele integrale sunt bogate în carbohidrați complecși, care durează mai mult să se transforme în glucoză și să fie asimilate de organism, ceea ce crește senzația de sațietate.

Mai mult decât atât, cerealele rafinate conțin carbohidrați simpli, care se absorb rapid și generează creșteri bruște ale glicemiei. Deși au același aport caloric, pâinea integrală prezintă mai multe beneficii în comparație cu pâinea albă, conform Adevărul.ro.

Datorită conținutului său de fibre și absorbției mai lente a carbohidraților complecși, pâinea integrală promovează o senzație mai mare de sațietate, iar acest lucru poate ajuta la controlul apetitului și la evitarea consumului excesiv de calorii pe parcursul zilei.

Experții recomandă includerea pâinii integrale

Fibrele prezente în pâinea integrală favorizează buna funcționare a sistemului digestiv și reglează tranzitul intestinal. În plus, contribuie la sănătatea microbiotei intestinale, fundamentală pentru bunăstarea generală a organismului.

Potrivit Fundației Spaniole de Nutriție (FEN), pâinea integrală este mai nutritivă decât pâinea albă, deoarece conține o varietate mai mare de nutrienți și minerale, precum proteine, seleniu, fosfor, fier, magneziu, zinc, tiamină și niacină.

Acești compuși sunt fundamentali pentru buna funcționare a organismului și prevenirea bolilor. De asemenea, este important de menționat că nu toate pâinile etichetate ca ”integrale” sunt cu adevărat integrale.

Unele mărci adaugă fragmente de tărâțe la făina albă pentru a da aspectul de pâine integrală, dar acestor produse le lipsește germenul de grâu, care este partea cea mai bogată în vitamine, minerale și acizi grași esențiali.

Pentru a obține beneficiile pâinii integrale, este recomandat să se opteze pentru cele realizate cu făină integrală de grâu 100%.

Citește și De ce să nu arunci clemele de la pâine. Trucuri care îți vor fi de mare folos

În concluzie, pâinea integrală nu îngrașă mai puțin decât pâinea albă, dar consumul său aduce beneficii suplimentare pentru sănătate, atâta timp cât se alege un produs autentic și se consumă cu moderație într-o dietă echilibrată.

Experții recomandă includerea pâinii integrale ca parte a unui stil de viață sănătos și alături de o alimentație variată, notează 20minutos.es.

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Băutura pe care e bine să o bei pe stomacul gol vara. Lidia Fecioru spune că scade glicemia și face minuni pentru organism
Capital.ro
Vin direct la tine acasă. Interdicție pentru toți românii. Este ilegal în România
Playtech.ro
Să nu mai aud de Grecia sau Turcia! Unde pleacă românii în concediu
DailyBusiness
Vestea cea mare! Guvernul oferă noi zile libere plătite
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
România, chinuită teribil de caniculă. Maximele incredibile la care ajung temperaturile
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru ziua de luni, 8 iulie. Ce temperaturi vom avea în Capitală
Capital.ro
Lege pentru cei care STAU LA CURTE. Interzis între orele 10:00 și 17:00. NU POȚI să...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Edu.ro Rezultate BAC 2024: La ce oră se afișează notele? Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Măsuri Anunțate de Metrorex pentru Reducerea Impactului Construirii Magistralei 6
MediaFlux
INTERZIS pentru cei care stau la CASĂ! Nou ordin de la UE. Nici România nu scapă
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!