Elevii de clasa a 8-a susțin în această săptămână Evaluarea Națională 2024. Marți, 25 iunie, va avea loc proba la limba română, iar joi, 27 iunie, la matematică. În cazul celei de-a doua probe, elevii trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte. Mai exact, elevii sunt îndemnați să rezolve problemele pe care le consideră dificile, pentru că pot fi notați dacă din explicații reiese un raționament corect de abordare.
Cătălin Ciupală, profesor de matematică la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov vine cu o serie de recomandări pentru absolvenții de gimnaziu.
„Dacă un exercițiu nu a fost rezolvat corect, ar fi de dorit ca aceștia să înțeleagă baremul, apoi soluţia să fie scrisă complet, iar apoi trebuie făcută o reverificare a corectitudinii”, a spus profesorul pentru Edupedu.
Mai mult, „Este important de știut că se pot primi puncte și pe rezolvare parțială. Dacă un elev nu știe să rezolve un exercițiu, ar fi bine să se gândească la el intens aproximativ 10 minute și apoi să treacă mai departe la o altă problemă, urmând să revină asupra exercițiului lăsat – de multe ori, copiii vor reuși să găsească soluția”, a mai spus acesta.
Totodată, odihna este extrem de importantă în această perioadă pentru elevi, iar înainte de examen, trebuie să aibă grijă să doarmă suficient.
„Ar fi bine să fie cât se poate de odihniți, să doarmă cel puțin 8-9 ore pe noapte, este de preferat se ducă la culcare până la ora 22:00. Înainte de somn și imediat ce se trezesc, este bine să stea o perioadă de timp fără telefon, să se relaxeze sau să citească ceva plăcut. După-amiezele/serile până la examen, să facă activități sportive plăcute, ușoare, să se plimbe cu prieteni în aer liber, dacă este posibil, în natură.
Pe căldurile acestea, copiii să aibă la ei o sticlă cu apă (de preferat plată), biscuiți sau o ciocolată, în caz că le scade glicemia și nu se mai pot concentra. Penarul și ustensilele de geometrie să fie pregătite cu o seară înainte, ca să nu aibă grija lor în dimineața examenului.
Până la școală, înainte de examen, copiii să meargă câteva minute pe jos, fiindcă ajuta la diminuarea emoțiilor. În dimineața examenului, să mănânce ceva ușor, astfel încât procesul de digestie să nu consume multe dintre resursele organismului.
Formulele la matematică ar trebui să fie verificate prin autotestare. Să rezolve variantele de examen din anii trecuți și apoi, cu un pix roșu, să verifice, cu datele, criteriile, răspunsurile sau soluțiile din barem, dacă au făcut bine sau nu, marcând/bifând corespunzător.
Citește și: Ligia Deca aruncă bomba despre Evaluarea Națională. Cum se va face repartizarea în centrele de examen
Dacă un exercițiu nu a fost rezolvat corect, ar fi de dorit ca elevul să înțeleagă baremul, apoi soluţia să fie scrisă complet, iar apoi trebuie făcută o reverificare a corectitudinii. Foarte important este ca elevul să studieze baremul ca să vadă, pe de o parte, etapele importante ale rezolvării și, pe de altă parte, exact ce se punctează. Este posibil să nu rezolve complet o cerință, dar să ia 1p sau 2p.
Este important de știut că se pot primi puncte și pe rezolvare parțială. Dacă un elev nu știe să rezolve un exercițiu, ar fi bine să se gândească la el intens aproximativ 10 minute și apoi să treacă mai departe la o altă problemă, urmând să revină asupra exercițiului lăsat – de multe ori, copiii vor reuși să găsească soluția.
Elevii să fie pragmatici, să scrie exerciţiile pe foaia de examen imediat ce le-au rezolvat – este important să bifeze ce au rezolvat. Totdeauna să înceapă cu problemele pe care le ştiu. Scopul final este „câştigarea” a cât mai multor puncte.”, a mai spus Cătălin Ciupală.