Rolul produselor din tutun încălzit în politicile de reducere a efectelor nocive asociate fumatului

Lupta continuă împotriva bolilor asociate fumatului a înregistrat progrese semnificative în eforturile de prevenire și renunțare.
Filip Stan
24 iun. 2024, 11:16
Rolul produselor din tutun încălzit în politicile de reducere a efectelor nocive asociate fumatului

Cu toate acestea, peste un miliard de oameni din întreaga lume continuă să fumeze, subliniind necesitatea unor strategii inovatoare de reducere a efectelor nocive.

Produsele din tutun încălzit apar ca o soluție potențială în acest context, oferind o alternativă mai puțin dăunătoare la țigările tradiționale.

Diferența cheie: absența arderii

Gizelle Baker, cercetător epidemiolog și VP Global Scientific Engagement Philip Morris International explică: „Cea mai mare diferență între țigări și produsele fără fum, inclusiv produsele din tutun încălzit, este absența arderii. Marea majoritate a substanțelor toxice și chimice, produse în fum și pe care oamenii le inhalează și provoacă toate bolile legate de fumat, se datorează procesului de ardere”.

Prin eliminarea arderii, HTP-urile reduc semnificativ numărul și nivelurile acestor substanțe toxice, reducând astfel riscurile de boli legate de fumat.

Un instrument practic pentru reducerea riscurilor

În ciuda deceniilor de eforturi în prevenirea și renunțarea la fumat, mulți oameni continuă să fumeze. Gizelle Baker subliniază importanța oferirii de alternative:

„Știm de ani de zile, de zeci de ani de fapt, că s-au înregistrat progrese mari în reducerea numărului de fumători, lucrând cu adevărat la prevenire și renunțare. Dar, în ciuda tuturor acestor eforturi, există încă un miliard de oameni din întreaga lume care continuă să fumeze țigări.”

Pentru aceste persoane, THP-urile oferă o modalitate de a reduce daunele asociate fumatului, fără a crește populația totală de consumatori de tutun.

Abordarea încrederii în datele științifice

Istoria industriei tutunului a condus la scepticism cu privire la noile produse, inclusiv produse cu tutun încălzit. Gizelle Baker subliniază importanța transparenței și a deschiderii în abordarea acestor preocupări: „Nu este vorba într-adevăr despre încredere. Este despre deschidere. Punem toate datele noastre acolo, astfel încât oricine să le poată examina. Oamenii pot contesta datele, pot face verificări și ajung la propriile concluzii”. Această abordare își propune să promoveze o înțelegere informată a științei din spatele produselor cu tutun încălzit și a potențialelor beneficii ale acestora.

Dovezi și monitorizare pe termen lung

Produsele care încălzesc tutunul în loc să îl ardă sunt relativ noi, fiind pe piață de mai puțin de un deceniu. În consecință, sunt încă necesare studii pe termen lung pentru a înțelege pe deplin impactul acestora.

Gizelle Baker recunoaște: „Ceea ce trebuie să facem este să urmărim aceste produse pe termen lung. Ele sunt pe piață de aproximativ 10 ani. Și avem nevoie de un număr mare de oameni care trec la aceste produse și le folosesc pentru o perioadă lungă de timp; mult timp, deoarece este nevoie de timp pentru ca toate efectele nocive ale fumatului să se diminueze cu adevărat”.

Deși concluziile definitive pot dura zeci de ani, datele actuale sugerează că produsele cu tutun încălzit sunt o alternativă mai bună decât a continua să fumezi țigările tradiționale.

Călătorie personală și motivație

Pentru Gizelle Baker, călătoria către reducerea efectelor nocive ale tutunului a fost neașteptată, dar plină de satisfacții.

„Ca nefumător care a lucrat în domeniul sănătății publice mulți ani, a fost o călătorie în care nu m-am gândit niciodată că voi merge. Pe măsură ce am înaintat în vârstă, am crezut că țigările vor dispărea cumva, odată ce toată lumea va ști că ucid. Dar fumatul a persistat. La un moment dat, mi-am dat seama că dacă nu fac parte din soluție, atunci fac parte din problemă. A fi parte a soluției și a împărtăși știința noastră la nivel global pentru a aduce conștientizarea problemei și a potențialelor soluții este o provocare care mă entuziasmează în fiecare zi”.

Produsele din tutun încălzit nu sunt lipsite de riscuri, dar oferă o cale de mijloc promițătoare pentru fumătorii care nu pot sau nu doresc să renunțe.

Prin eliminarea arderii, HTP-urile reduc substanțial nivelurile de substanțe chimice nocive inhalate, prezentând o opțiune viabilă pentru reducerea efectelor nocive.

Transparența și cercetarea științifică continuă sunt cruciale pentru a construi încredere și pentru a garanta că aceste produse pot reduce în mod eficient povara globală a bolilor asociate fumatului. Pe măsură ce știința evoluează, HTP-urile se pot dovedi un instrument esențial în lupta împotriva efectelor negative legate de fumat.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Subiecte Matematică BAC 2024. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a XII-a de la toate profilele la bacalaureat 2024. Update
Capital.ro
Asociația de proprietari are interzis. Proprietarii de apartamente pot face reclamație
Playtech.ro
ȘOC! Ce spune Emily Burghelea despre ACCIDENTUL cumplit care a DESFIGURAT-O
DailyBusiness
Vești bune pentru șoferi! Benzina și motorina, mai ieftine astăzi!
Adevarul
Cum ne dă statul român foc la valiză. Un cunoscut economist explică de ce avem o viața mai scumpă de la 1 iulie
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Rețete ideale pentru caniculă. Ușor de preparat și cu puține calorii
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
Scandal monstruos la o nuntă! Florin Salam l-a dat afară pe Bogdan de la Ploiești chiar în timp ce cânta
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Barem Matematică Bacalaureat 2024: Ora la care urmează să fie afișate răspunsurile corecte pe Edu.ro pentru profilul real
Capital.ro
Decizie pentru cei cu permis auto. Se plătește TAXĂ. Lege nouă în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia
substantial.ro
Premierul ungar Viktor Orban efectuează prima vizită în Ucraina de la începutul războiului
MediaFlux
Mai mulți bani la RECALCULAREA PENSIEI cu aceste 3 adeverințe! Documentele trebuie DEPUSE URGENT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?