Zilele acestea, românii care merg la supermarket cu mașina ar trebui să țină cont că temperaturile extrem de ridicate le pot altera mâncarea sau alte alimente. Informare cu privire la această regulă nespusă nu a fost făcută, dar în vremea în care marile magazine tac, ANPC a retras mii de produse alterate pentru că au stat la peste 30 de grade Celsius. În acest context, fiecare client trebuie să fie responsabil pentru sănătatea sa și să aibă mare grijă la modul în care depozitează cumpărăturile, în portbagaj.
Recent, Asociația Națională pentru Protecția Consumatorului a retras de la vânzare nu mai puțin de 165.000 de litri de bere, apă și sucuri. Produsele se aflau la raft, în ambalaje de plastic, după ce au fost ținute la temperaturi exagerate. Particule mici pot pleca din material și pot ajunge în lichide, de aceea este extrem de important să nu lăsați sticlele mai mult de o oră în portbagajul mașinii.
„Se pot altera prin migrarea unor componenţi din ambalaj, în special în cazul ambalajelor din PET. Trebuie să ne ferim de un produse care au stat la soare”, a transmis Alexandru Cîrîc, de la ICA, Institut de Cercetări Alimentare, pentru Observator.
Un nutriționist a transmis că sucurile, laptele și alte alimente de la supermarket se alterează extrem de repede, când stau la căldură. Dacă sunt consumate ulterior, pot duce chiar și la toxiinfecții alimentare.
„Dacă vorbim de orice altceva, sucuri, lapte, sunt medii de natură foarte bune şi se alterează foarte repede. Dacă vorbim de microorganisme, pe partea gastrică-digestivă putem să avem probleme şi să facem o toxiinfecţie alimentară”, a spus Şerban Damian pentru sursa citată anterior.
Un alt expert spune că produsele care au fost ținute la temperaturi mari pot să dezvolte bacterii patogene care să ducă la diferite boli gastrice.
„Produsele alimentare care au fost expuse unor temperaturi înalte, prezintă riscul de dezvoltare a unor bacterii patogene. Este un risc major de îmbolnăvire a consumatorului”, adaugă Alexandru Cîrîc, de la ICA.
Date fiind informațiile amintite, este extrem de important să nu lăsați alimentele de la supermarket la temperaturi mari și să nu faceți experimente pe propria sănătate.
Un client Lidl a fost taxat în Germania pentru că a cheltuit prea puțini bani în supermarket, după ce a cumpărat produse în valoare de 34 de euro. Pentru că a staționat cu mașina în parcare 39 de minute, dar a cumpărat produse de numai 34 de euro, clientul a fost pus să achite și taxa de parcare.
Parcarea ar fi gratuită dacă pensionarul ar fi cumpărat produse în valoare de 50 sau 100 de euro. La astfel de cumpărături ar fi beneficiat și de parcare gratuită pentru 90 de minute, dar acum regula nu s-a aplicat. Reprezentanții Lidl au dat vina pe firma de pază colaboratoare, Parkpoint. Astfel, sunt nevoiți să taxeze clienții care cumpără prea puțin.
Aceasta nu este singura întâmplare de acest fel petrecută într-o parcare Lidl. S-a întâmplat și în Marea Britanie. Karen Grant, o femeie în vârstă de 50 de ani, a mers să facă mai multe cumpărături de la un supermarket din orașul Birmingham, Regatul Unit. Ea a fost taxată cu 90 de lire pentru parcare după ce a depășit cu doar 10 minute timpul de staționare alocat.
„Amenzi ridicole de parcare la Lidl. Pentru toți rezidenții din Bromborough care fac cumpărături la noul Lidl, să fie conștienți de ele.
Acum câteva săptămâni mi-am făcut cumpărăturile săptămânale la noul Lidl din Bromborough, am cheltuit 194,05 lire sterline și am petrecut 1 oră și 41 de minute făcând asta.
Limita de parcare se pare că este de 1 oră 30 și am primit un anunț de taxă de parcare de 90 de lire… Nu mă voi întoarce!”, a povestit ea pentru Birmingham Mail.