Domeniul construcțiilor se numără printre cele mai bine plătite din România, iar angajații din acest sector se bucură de salarii asemănătoare cu cele din străinătate. Asta, datorită fondurilor europene, dar și a condițiilor de creditare mai avantajoase. Totodată, proiectele rezidențiale care au fost amânate reîncep, iar cererea pentru locuințe înregistrează o creștere.
În București, în zona de nord, șantierele au fost abandonate timp de ani buni. Acum, lucrările au fost reluate. Spre exemplu, un complex rezidențial care a început să fie construit încă din perioada pandemiei, este acum aproape de finalizare. Geamurile și ușile de acces au fost montate, iar fațada clădirii, este și ea aproape gata.
„Antreprenorii își preiau lucrările rămase în urmă, avem fonduri și mobilizare și pe ceea ce înseamnă infrastructură finanțată prin PNRR.” a declarat Antoanela Comșa, președinta unui ansamblu rezidențial, citată de Știrile Pro Tv.
După o perioadă în care incertitudinea a dictat regulile în sectorul construcțiilor, iar prețurile ajunseseră la cote alarmante, se pare că prețurile au revenit la normal, iar astfel, proiectele de construcție s-au reluat. Cu toate acestea, forța de muncă rămâne o problemă majoră, în ciuda faptului că salariile din acest domeniu au crescut cu aproape 20% în ultimul an. Un salariu mediu brut ajunge la aproximativ 7.000 de lei. Managerii companiilor de construcții se plâng că este extrem de greu să găsească muncitori dedicați, cu toate că banii nu sunt deloc puțini. Mai mult, aceștia recunosc că majoritatea românilor aleg să plece să muncească în sectorul construcțiilor în țări ca Anglia, Belgia, Italia sau Spania.
Lucrările de construcții au crescut cu 0,2% în Uniunea Europeană și au scăzut cu 0,2% în zona euro în luna aprilie, comparativ cu luna martie, când s-a înregistrat un declin de 0,6% în UE. Mai mult, cel mai crescut avans al lucrărilor de construcții în luna aprilie a fost înregistrat în Ungaria( +11,1%) și în România (+8%). La polul opus, cele mai mari scăderi au fost văzute în Belgia, Slovenia și Germania.
Citește și: Efectul politicilor PSD de investiții masive: lucrările de construcții, creștere de 8% în aprilie