Cum alegi aparatul de aer condiționat. De ce să ții cont

Aproximativ o treime din locuințele din România au cel puțin un aparat de aer condiționat. Peste 40% dintre respondenții unui studiu spun că îl folosesc doar în zilele caniculare, iar din 10 români folosesc aparatul de aer condiționat aproape zilnic în perioada verii.
Alina Costache
28 iun. 2024, 17:40
Cum alegi aparatul de aer condiționat. De ce să ții cont
Aparatul de aer condiționat crește factura la energie electrică

Se anunță o vară cu temperaturi extrem de ridicate. Luna iulie aduce temperaturi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în aproape toată țara, dar mai ales în regiunile estice, sudice și sud-estice ale țării. Cu excepția regiunilor sud-estice, unde regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal, cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare, mai ales în zona Carpaților Occidentali. Spre sfârșitul lunii, regimul pluviometric va avea o tendință ușor deficitară în majoritatea regiunilor.

Pentru cei mai mulți români, temperatura la care se simt cel mai bine în locuință este între 21 și 23 de grade Celsius. Aproximativ o treime din locuințele din România au cel puțin un aparat de aer condiționat. Patru din zece români folosesc aparatul de aer conditionat aproape zilnic în perioada verii, conform unui studiu făcut de o companie energetică.

 

Cum alegi aparatul de aer conditionat. De ce să ții cont

Alegerea unei instalații de climatizare nu este o misiune ușoară. Sunt mai multe aspecte de care trebuie să ții cont înainte să cumperi un aparat de aer condiționat. În primul rând trebuie să stabilești destinația acestuia, dacă este destinat pentru uz casnic sau industrial.

Un alt detaliu important de care să ții cont are legătură cu suprafața și numărul camerelor care trebuie răcite. În funcție de acestea, te vei orienta către aparate de aer condiționat cu performanță energetică și capacitate de climatizare optime. De exemplu, dacă vorbim de spații comerciale, ei bine acestea sunt mai dificil de climatizat. Trebuie să ții cont de activitățile desfășurate în interiorul acestora, dar și de activitatea desfășurată.

Citește și: Canicula triplează facturile romanilor la energie. Noi majorări la curent, anunțate de la 1 iulie. Care vor fi clienții afectați

De asemenea, este important să țineți cont și de izolarea termică de care are parte construcția, deoarece poate să influențeze într-o mare măsură temperatura din interior, dar și de dimensiunea ferestrelor.

Pentru încăperile open space, alegerea este una mai ușoară, deoarece trebuie să iei în calcul doar suprafața acestora. În cazul locuințelor cu mai multe camere, este importantă și comunicarea dintre acestea, deoarece felul în care sunt amplasate ușile și holurile poate influență felul în care trece aerul răcit.

Valorile recomandate sunt:
9.000 BTU pentru încăperi cu o suprafață cuprinsă între 20 și 25 metri pătrați;
12.000 BTU pentru suprafețe de 25-35 metri pătrați;
18.000 BTU pentru suprafețe de 40-50 metri pătrați;
24.000 BTU pentru suprafețe de 60-70 metri pătrați.

Citește și: Aerul condiţionat răcoreşte casa, dar arde rău la buzunare. Facturile la energie bubuie în zilele caniculare

Alte două aspecte importante de care să țineți cont au legătură cu nivelul de zgomot și consumul de energie. Clasa energetică a aparatului de aer condiționat îți poate oferi informații prețioase cu privire la consumul de energie al acestuia. Echipamentele din clasele energetice A și A+ sunt mai economice decât B, C sau D, iar diferențele pot să ajungă chiar și la 40%.

Performanța energetică și capacitatea sistemului de climatizare pot influență nivelul de zgomot al aparatelor de aer condiționat. Cu toate astea, modelele noi, de la firme de renume, sunt tot mai silențioase și mai puțin deranjante. Indiferent de numele furnizorului, interesează-te și eventual testează, dacă ai posibilitatea, sistemul de climatizare. Un aparat de aer condiționat de calitate nu va face un zgomot mai puternic de 60-65 decibeli.

DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ai cont și card la ING? Banca, anunț important pentru clienți, toți sunt vizați
Capital.ro
Se dă ordin în România. Românii trebuie să prezinte buletinul. Devine obligatoriu
Playtech.ro
Surpriză de Paște de la stat: banii intră în conturi cu o săptămână mai devreme
DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Adevarul
Mariana Moculescu, în pragul evacuării. Fostul soţ, Horia Moculescu, a sfătuit-o să-şi găsească serviciu: „Nu pot da mai mult decât pot”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Ninsorile vin din Ucraina și se extind în toată România. Ce ascunde acest fenomen ciudat
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Papa Francisc, trimis de medici acasă pentru a muri în pace. Primele declarații ale Suveranului Pontif: „Fără speranță..”
Cancan.ro
Cu cât a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Cluj-Napoca! Românii au crezut că este o eroare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu la Antena 1! Tragedia a lovit lumea televiziunii. S-a stins după aproape 30 de ani de carieră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Creștere obligatorie a pensiilor decisă de judecători! Cine ar putea primi cu 50% mai mult la pensie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)