Austria, amenințată de lipsa de muncitori calificați. Potrivit calculelor făcute de ministrul integrării Susanne Raab, din partea Partidului Popular Austriac, ar putea exista un deficit de aproximativ 51.000 de îngrijitori până în 2030. Cu toate astea, schimbări cuprinzătoare în ceea ce privește finanțarea ar putea preveni acest fenomen.
Au fost introduse deha măsuri pentru a acoperi această nevoie de 51.000 de îngrijitori. Un exemplu în acest sens este creșterea finanțării pentru recunoașterea profesională, care presupune rambursarea costurilor de până la 2.500 de euro care sunt suportate în cazul recunoașterii calificărilor dobândite de străini în Austria. Printre acestea se numără costurile pentru întocmirea avizelor de recunoaștere sau a rapoartelor de evaluare, traducerile și taxele pentru examenele de limbă, scrie Heute.
„În locul migrației ilegale de azilanți în sistemul social, avem nevoie de imigranți calificați. De aceea, Departamentul pentru Integrare investește de ani de zile în cursuri de germană și în cursuri online de limbi străine de specialitate pentru sectorul îngrijirii, precum și în finanțarea a numeroase proiecte, cum ar fi „Migrants care”, pentru a atrage persoane cu un trecut de imigrant în profesiile din domeniul îngrijirii”, spune ministrul Integrării, Susanne Raab. Pentru ea, aceste măsuri sunt esențiale „pentru a răspunde cererii de forță de muncă calificată și pentru a asigura calitatea ridicată a serviciilor de îngrijire în Austria”.
Servicul de integragre pentru muncitorii calificați al Fondului austriac de integrare este o organizație de consiliere orientată spre servicii care sprjină integrarea imigranților calificați. Acest lucru se realizează, de exemplu, prin creșterea promovării recunoașterii profesionale. Acest lucru ar trebui să permită imigranților să fie angajați în Austria cât mai repede.
„Există, de asemenea, platforme de carieră la nivel național pentru profesiile de asistent medical, un nou program de finanțare pentru rambursarea taxelor de școlarizare pentru persoanele aflate în procesul de nostrificare pentru profesiile din domeniul sănătății și al asistenței medicale și cursuri speciale de limba germană pentru personalul medical străin”, a adăugat Sonja Ziganek, șefa programelor de integrare din cadrul ÖIF.