Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele. Părăsesc postul imediat după apariţia în Monitor

Pleacă mulţi magistraţi din sistem, de frica tăierii pensiilor speciale. În fiecare săptămână, preşedintele semnează decrete de pensionare.
Filip Stan
25 iun. 2024, 19:50
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele. Părăsesc postul imediat după apariţia în Monitor

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretele pentru eliberarea din funcţie a mai multor magistraţi, ca urmare a pensionării acestora, informează Administraţia Prezidenţială.

Astfel, şeful statului a semnat următoarele decrete:

„- Decret privind eliberarea din funcţia de procuror a domnului Cotoară Valentin în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, delegat în funcţia de procuror şef al Serviciului de informaţii clasificate – pensionare;

Se dau 7 tichete de masă, plus o zi liberă. Suma va fi majorată, legea este pe masa lui Iohannis

– Decret privind eliberarea din funcţia de procuror a doamnei Moisoiu Raluca în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul teritorial Târgu Mureş – pensionare”.

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care arhivarea documentelor electronice clasificate este realizată pe sisteme informatice şi de comunicaţii securizate

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea prin care arhivarea documentelor electronice clasificate este realizată pe sisteme informatice şi de comunicaţii securizate şi acreditate corespunzător nivelului de clasificare a informaţiilor conţinute.

Actul normativ promulgat de către şeful statului are ca obiect de reglementare completarea Legii Arhivelor Naţionale nr.1 6/1996, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 135/2007, în scopul facilitării arhivării documentelor electronice de către autorităţile şi instituţiile publice.

Astfel, legea are în vederea eficientizarea activităţii autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice în domeniul arhivistic şi integrarea practicii arhivistice româneşti în cadrul general al practicii arhivistice din Uniunea Europeană.

Klaus Iohannis a promulgat legea: Criteriile de acordare a concediului se schimbă!

Este stabilit clar cine are sarcina de a arhiva documentele electronice, mai exact creatorul ori deţinătorul documentelor. Totodată, este reglementat faptul că autorităţile/instituţiile publice vor putea realiza arhivarea electronică a documentelor fără a mai parcurge proceduri de acreditare/notificare specifice unor operatori economici care desfăşoară operaţiuni în scop comercial.

De asemenea, legea defineşte noţiunile de „arhivă electronică”, „arhivare electronică”, „depozit de arhivă electronică” şi „document electronic”, se stabilesc unele obligaţii în sarcina creatorilor şi deţinătorilor de documente electronice.

Mai este reglementată modalitatea de arhivare a documentelor electronice clasificate, respectiv prin sisteme informatice şi de comunicaţii securizate şi acreditate corespunzător nivelului de clasificare a informaţiilor conţinute, conform legislaţiei în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate.

Astfel, document electronic înseamnă „orice conţinut stocat în format electronic, în special sub formă de text sau de înregistrare audio, video sau audiovizuală”.

„Creatorii şi deţinătorii au următoarele obligaţii referitoare la documentele electronice: să le administreze astfel încât să asigure păstrarea integrităţii, autenticităţii şi posibilităţii de utilizare a acestora, atât în perioada folosirii curente, cât şi în depozitul de arhivă; să adopte un sistem de management arhivistic, aprobat de Arhivele Naţionale, care să respecte procedurile specifice privind organizarea şi desfăşurarea activităţii arhivistice a documentelor electronice; să implementeze mecanisme tehnice care să asigure accesul şi modificarea datelor de o manieră controlată, identificabilă şi databilă; să implementeze soluţii tehnice care să permită exportul datelor din sistem conform sistemului de management arhivistic aprobat de Arhivele Naţionale”, mai spune legea promulgată.

Procedurile specifice privind organizarea şi desfăşurarea activităţii arhivistice a documentelor electronice se stabilesc prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, la propunerea Arhivelor Naţionale.

Formatele agreate pentru documentele electronice cu termen de păstrare permanent se aprobă prin dispoziţia directorului Arhivelor Naţionale care se publică pe pagina de internet a instituţiei. Obligaţia conversiei datelor în formatele agreate revine creatorilor şi deţinătorilor.

Dispoziţiile actului normativ promulgat nu sunt aplicabile „activităţilor de arhivare a documentelor electronice create şi deţinute de autorităţile şi instituţiile publice în nume propriu şi/sau pentru unităţile, instituţiile şi structurile aflate în subordinea sau în coordonarea acestora”.

Şeful statului a mai promulgat legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 30/2023 pentru stabilirea unor măsuri bugetare privind utilizarea contribuţiei de solidaritate instituite prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Ei sunt românii care pot primii 40.000 de euro de la stat. Fondurile sunt nerambursabile, trebuie sa respecți o singură condiție simplă
Capital.ro
Vor primi bani mai mulți. Anunțul așteptat de proprietarii de apartamente din România
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Nepotul lui Trump, dezvăluiri despre rasismul „unchiului Donald”: „Negri! Uite la ce au făcut negrii”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
George Restivan a divulgat adevăratul motiv pentru care s-a despărțit de Adriana Bahmuțeanu 😲 Voia să-și salveze fiul!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Statul află TOTUL despre tine. Apare al doilea CNP. Cine e obligat legal să îl dețină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Noul șef al armatei britanice avertizează asupra unui război lung și devastator în Ucraina
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!