Inundațiile bruște care au făcut mii de victime în Libia au apărut în urma unui fenomen medicane. Se manifestă rar, dar extrem de puternic iar experții spun că s-ar putea intensifica, în condițiile încălzirii vremii.
Termenul este format din „mediteranean” și „uragan” (hurricane în engleză), potrivit The Guardian.
Aceste fenomene par să se formeze într-o zonă din Marea Mediterană, în nordul Africii. Inundaţiile care au ucis mii de persoane în Libia la sfârșitul 2023 s-au produs în urma unui astfel de fenomen meteo. Este similar uraganelor şi taifunurilor dar se poate forma și deasupra apelor reci.
Cu toate acestea, furtunile mediteranene sunt mai mici și mai puțin intense față de cele tropiale. Puterea lor maximă este asemănătoare cu cea a unui uragan de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, cu o intensitate de 119 până la 153 km/h.
COD ROŞU de furtuni. Se anunţă prăpăd în următoarele ore. Posibile RO-ALERT
Fenomenul medicane este însoți de vânturi violente care aduc ploi abundente. Furtuna Daniel din 2023 a deversat până la 170 de milimetri de precipitaţii sub formă de ploaie în mai puţin de două zile, în regiunea Cirenaica, în nordul Libiei, unde ploile sunt foarte rare în acest sezon.
De obicei se formează toamna, când marea este caldă. Are loc în vestul Mediteranei şi în regiunea dintre Marea Ionică şi coastele Africii de Nord.
Un strat de aer rece, provenind de la altitudini mai mari, formează convecţii cu aerul mai cald ce se ridică din mare șiconverg în jurul unui centru de joasă presiune.
Furtuna se formează, în medie, o dată până la de două ori pe an, potrivit Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA) din SUA.
Uraganele se deplasează de la est la vest, iar medicanele invers, de la vest la est. Furtuna Daniel a lovit Bulgaria, Grecia şi Turcia înainte de a ajunge în Libia.
Trei medicane s-au produs în largul coastei Greciei între 2016 şi 2018. În 2019, serviciile meteo spaniole au identificat un astfel de fenomen între Insulele Baleare şi coastele algeriene, potrivit useit.ro.
Luna iunie a început cu căldură mare și a continuat cu căldură…și mai mare, așa că are șanse multe să stabilească un nou record. Zi de zi, în ultimele opt zile, temperaturile maxime în țară au trecut de 35 C. Care au fost recordurile acestui val de căldură care a început în ziua victoriei cu Ucraina, la Euro? Unde a fost mult prea cald noaptea? Ce mai este special la acestă a șasea lună din 2024?
Unde a fost cel mai cald în iunie în România, în ultimii trei ani (temperatura medie lunară) – date ANM
Așadar, în cele mai calde locuri din țară, cele mai calde luni iunie aduc temperaturi medii de 23 C, ceea ce este foarte mult. Luna a șasea din 2024 nu este nici ea departe de recorduri și putem să ne așteptăm ca cele mai ridicate medii să treacă de 23-24 C.
Iunie 2024 este o lună cu totul specială, fiindcă meteorologii au emis cel mai timpuriu cod roșu de caniculă din istoria României, pentru ziua de 22 iunie. A fost pentru cinci județe din zona Olteniei, iar precedentul record era pentru data de 24 iunie, în 2021.
Cum a fost între 1 și 24 iunie 2024? Temperatura medie pentru București Filaret este mai mare de 24 C și minima lunii a fost de 15 C, așadar foarte ridicată. La Timișoara, media lunii a fost până acum de peste 23 C, cu o minimă de +11,9 C. La Drobeta Turnu Severin, media a fost în jurul a 24 C și minima a fost de +14,1 C.
Iunie 2024 este specială prin faptul că a avut deloc zile și nopți mai reci decât normalul, nici măcar la începutul lunii. La Omu nu a fost vreo zi cu temperaturi negative, la Brașov nu au fost temperaturi de sub 8 C, iar la Sulina nu au fost temperaturi de sub 17 C. Mereu a fost neobișnuit de cald, inclusiv noaptea, și nu au pătruns aproape deloc valuri de aer un pic mai răcoros.
În cele mai calde zile au fost peste 35 C și în Transilvania și Moldova.
Recordurile primei canicule de pe 2024:
Luni 17 iunie au fost +35,5 C la Turnu Măgurele și +35 C la Zimnicea. Dimineața începuse seria de nopți tropicale, cele mai ridicate minime fiind de +21,8 C la Buzău și +21,6 C la București Filaret, conform hărților ANM.
Marți au fost +35,8 C la Călărași și +35,7 C la Zimnicea.
Miercuri dimineață cele mai ridicate minime au fost în vestul țării: +23,7 C la Șiria și +22,1 C la Dumbrăvița de Codru. O minimă extrem de ridicată, +20,9 C a fost înregistrată la radarul meteo de la Bârnova, nu departe de Iași (400 m altitudine).
Miercuri la prânz au fost peste 37 C la trei stații meteo: +37,9 C la Alexandria și +37,4 C la Zimnicea și Turnu Măgurele. Foarte cald a fost în toate regiunile țării: +36 la Jimbolia, +35,9 la Chișineu Criș, +34,6 C la Blaj și +34,8 C la Tecuci.
În dimineața zile de joi (20 iunie), cea mai ridicată maximă a fost la Cotnari (+23,5 C), iar la Botoșani au fost +22,8 C, valoare extraordinar de ridicată. La Șiria au fost +22,8 C, iar la Sulina +23,1 C.
Datele ANM arată că 20 iunie a fost una dintre cele mai calde zile din ultimii ani: +39,1 C la Alexandria, +38,9 C la Giurgiu, +38,6 C la Urziceni, +38,5 C la București Filaret, +38,4 C la Roșiori de Vede și Turnu Măgurele.
Vineri dimineață au fost +22,4 C la Șiria și +22,2 C la Sulina. Până și la Omu a fost una dintre cele mai ridicate minime din istorie, +9,2 C iar la Bâlea Lac erau 14 C.
Vineri la prânz cel mai cald a fost în vestul țării: +35,7 C la Sânnicolau Mare, +35,6 C la Arad și +35,5 C la Jimbolia. Au fost peste 35 de grade și în sudul Olteniei.
Sâmbătă dimineață au fost printre cele mai ridicate temperaturi minime de iunie măsurate vreodată în țară: nicăieri n-au fost sub 10 grade C, nici măcar la Omu sau la Miercurea Ciuc, iar cele mai ridicate minime au fost în vest: +25,5 C la Șiria și +24,9 C la Dumbrăvița de Codru. Merită menționată și cea mai mare temperatură minimă din Transilvania: +20,8 C la Târnăveni, adică noapte tropicală.
Sâmbătă la prânz a fost mai cald ca vineri, iar maximele au trecut de 37 de grade: +37,6 C la Calafat, +37,4 C la Bechet, +37,2 C la Băilești și +37 C la Sânnicolau Mare. În Transilvania au fost +35,1 C la Alba Iulia.
Duminică dimineață (23 iunie) au fost +24,6 C la Moldova Veche și s-au înregistrat minime extrem de ridicate în Transilvania: +22,1 C la Blaj și +22 C la Boița. O minimă extrem de ridicată a fost la Timișoara: =22,6 C. La fel precum sâmbătă, maximele au trecut de 37 C, la Bechet (37,3) și Turnu Măgurele (37,2). La Focșani au fost +35,1 C.
Luni dimineață cel mai cald a fost în Moldova, cu minime de +22,6 C la Râmnicu Sărat și +22,3 C la Focșani. La Craiova minima a fost de 22 C, iar la Alba Iulia, +20,8 C. La prânz au fost temperaturi de peste 35 C la mai multe stații meteo, printre care Băilești, Alexandria, Cernavodă, București Filaret și Drobeta Turnu Severin.
Marți dimineață au fost „nopți tropicale” la câteva zeci de stații meteo, iar cele mai ridicate temperaturi au fost: +22,7 C la Constanța Dig, +22,6 C la Urziceni și +22,3 C la Băilești. 22,1 C a fost minima nopții la București Filaret, iar minime de peste 20 C au fost și la Deva și Alba Iulia, unde astfel de minime apăreau foarte rar în iunie. Pe 25 iunie, cele mai mari temperaturi au fost la Băilești (36 C) și Bechet (35,5 C).
România continuă să traverseze o perioadă de fenomene extreme, împărțită fiind între caniculă, vijelii și grindină.
Pe deasupra, se anunță și depuneri de praf saharian în vestul țării.
Florinela Georgescu, director de prognoză de la ANM, a explicat pentru Antena 3:
„Va fi o vreme în continuare caldă. Cele mai ridicate temperaturi le așteptăm în Oltenia și Muntenia, iar mâine și în Banat, temperaturi care din nou să ajungă după-amiază la 34 grade Celsius”.
Directorul de prognoză de la ANM avertizează că va fi și o instabilitate atmosferică manifestată prin descărcări electrice, vânt intensificat și grindină. Temperaturile ar putea scădea joi și vineri.
Un nou val de caniculă va debuta din weekend și din prima parte a săptămânii viitoare, predominant în partea de sud-est a României.