Ce facem cu animalele când plecăm în vacanţă FOTO

Toţi oamenii care au acasă un animăluţ de companie, fie el câine, pisică, peşte sau hamster, se confruntă cu o mare problemă atunci când vine momentul să plece în vacanţă: ce face cu prietenul necuvântător? Din fericire, în prezent există o mulţime de soluţii, pe placul tuturor.
Cristina Dinu
15 iun. 2013, 06:36
Ce facem cu animalele când plecăm în vacanţă FOTO

Multe persoane preferă să îşi ia animalele cu ele în vacanţă, mai ales dacă este vorba de câini. În ceea ce priveşte pisicile sau alte animăluţe de companie, este mai greu să călătoreşti cu ele. Totuşi, dacă optaţi pentru această soluţie, trebuie să ştiţi că există hoteluri şi pensiuni la noi în ţară care primesc şi animale, deşi majoritatea nu acceptă acest lucru. De obicei, pentru animale se percepe o taxă care începe de la 30 de lei pe zi, până la 20% din valoarea unui loc în camera dublă.

Dacă alegeţi să plecaţi cu maşina, trebuie să ştiţi că pisicile şi câinii au, deseori, rău de maşină, aşa că pot vomita sau pot fi foarte agitate. Este recomandat ca, înainte de vacanţă, să se facă câteva drumuri scurte cu maşina, pentru ca animalul să se obişnuiască. Dacă vreţi ca animalul să stea în siguranţă, puteţi să îi cumpăraţi o centură specială pentru maşină, care se găseşte în magazinele de specialitate.

Dacă doriţi să plecaţi cu animalul în străinătate, aveţi de îndeplinit mai multe condiţii. Animalul trebuie să aibă un paşaport, semnat şi ştampilat de veterinar şi de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară, şi trebuie să poarte un cip de identificare, sub piele. Atunci când se implantează cipul, animalul primeşte şi un carnet de sănătate internaţional.

Înainte să plecaţi, trebuie să întrebaţi companiile aeriene – dacă este cazul – ce condiţii trebuie respectate. De exemplu, TAROM acceptă în cabina de pasageri numai câini şi pisici, însă sub o anumite greutate – 8 kilograme, cu tot cu cuşcă. Animalele mai mari sunt transportate în cala avionului, tot în cuşca standard IATA, ce se poate procura fie din Aeroportul Otopeni, fie din magazinele pentru animale.

Din păcate, nu puteţi călători prea uşor cu animalele în anumite ţări, precum Marea Britanie sau SUA, întrucât pe aceste destinaţii nu se acceptă la transport animale de companie, nici în cabină, nici în cală, ci doar în regim cargo. Mai mult, animalele vor petrece 6 luni în carantină la intrarea în aceste ţări.

Aşa că s-ar putea să preferaţi o altă variantă: să lăsaţi animalul la un hotel dedicat special necuvântătoarelor. În ţară există deja numeroase hoteluri de acest gen, pentru mai multe buzunare.

În Bucureşti, de exemplu, există mai multe hoteluri pentru animalele de companie ce oferă, în afară de cazare, mâncarea şi plimbarea animăluţului, dar şi alte facilităţi.

În general, camerele sunt mobilate, termoizolate, au geamuri termopan, încălzire şi aer condiţionat. Pentru cei care nu îşi pot permite să scoată mai mulţi bani din buzunare, există padocuri cu cuşti termoizolate şi încălzite.

Mai multe, animalele sunt supravegheate non-stop, au asistenţă medicală şi paznici şi pot fi văzute de proprietarii lor prin intermediul camerelor web montate în hotel.

Preţurile pornesc de la 30-40 de lei pe noapte, pentru camerele cele mai ieftine, şi pot ajunge până la 120 de lei, pentru camerele cu regim VIP.

Opţional, cât timp lăsaţi animalul la hotelul special, puteţi cere şi un program personalizat de educaţie şi dresaj şi servicii de cosmetică.

Pentru pisici, preţurile sunt cuprinse între 30-95 de lei pe noapte.

O altă soluţie ar fi să angajaţi o bonă pentru animalul de companie. Bona poate duce animalul la ea acasă sau poate locui în casa dumneavoastră cât timp sunteţi plecaţi.

Cea mai simplă soluţie este, însă, să lăsaţi animalul cu un prieten sau cu familia. Nu vă costă nimic, iar animăluţul se va bucura că stă în compania unor persoane cunoscute. Trebuie să vă asiguraţi, însă, că persoanele cunosc tot ce trebuie despre îngrijirea animalului: ce să îi dea şi ce să nu îi dea de mâncare, cum să se comporte cu el şi, dacă este cazul, de câte ori să fie scos afară pe zi.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Trădarea care a șocat România. Dramatica noapte care schimbat definitiv cursul istoriei
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit un nume uriaș al României: A fost un vârf al generației sale. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Întâlnire la Kremlin: Vladimir Putin și Robert Fico discută probleme energetice
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios