Propunerea vine însă tocmai de la cei care, aflați la guvernare alături de PNL în trecut, au blocat majorarea pensiilor prin includerea unui plafon de 9,4% din PIB pentru pensii în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). O măsură care ar fi condamnat seniorii României la sărăcie pentru următoarele decenii, dacă PSD nu ar fi intervenit și negociat cu oficialii Comisiei Europene.
În 2021, când USR se afla la guvernare, nu au fost acordate niciun fel de majorări pentru pensii. Mai mult, în cadrul propunerii PNRR din partea României, USR a introdus o propunere de reformă care introducea zero creșteri ale veniturilor pensionarilor și o plafonare pentru 50 de ani.
Mai mult, un ministru USR în funcție la acea vreme, a făcut o afirmație controversată, sugerând cu cinism că românii ar trebui să muncească până la ultimele clipe, fără a se bucura de pensie. În cadrul unei emisiuni la HotNews, moderatoarea emisiunii l-a întrebat pe Cristian Ghinea, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: „La o speranță de viață de 70 de ani, credeți că cineva vrea să iasă din câmpul muncii cu picioarele înainte? Mă scuzați…“
„Păi, asta este prezumția pe care mergem și sunt foarte mulți oameni care vor opta așa, dar să știți că speranța de viață reală la momentul ieșirii la pensie nu este 70 de ani, asta e speranța de viață la naștere. “, a răspuns Ghinea.
Membrii USR cer acum sesiuni extraordinare ale Parlamentului pentru a modifica legea pensiilor. Însă aceste acțiuni și declarații vin în contradicție cu acțiunile USR din trecut, care au fost dăunătoare pentru același segment al populației pe care susțin astăzi că îl apără.
În contrast, PSD a demonstrat un angajament solid și continuu față de bunăstarea pensionarilor români. Odată cu revenirea PSD la guvernare, au fost luate o serie de decizii care au adus îmbunătățiri semnificative pentru sistemul de pensii. Pensiile au fost majorate de mai multe ori și, în plus, vor continua să fie ajustate pozitiv, în beneficiul vârstnicilor, în luna septembrie a acestui an.
Adoptarea unei noi Legi a pensiilor a permis recalcularea acestora, oferind un sprijin mai just și adecvat pentru pensionari. În plus, plafonul de 9,4% din PIB, introdus de USR în PNRR, a fost eliminat prin eforturile de negociere ale PSD și ale premierului Marcel Ciolacu cu reprezentanții Comisiei Europene. Această măsură a fost esențială pentru a permite recalcularea și majorarea pensiilor, asigurând astfel o mai bună protecție socială pentru seniorii României.
Datorită eforturilor Guvernului condus de Marcel Ciolacu, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), pensia medie lunară în România a atins valoarea de 2.418 lei, în primul trimestru al anului 2024. Aceasta reprezintă o creștere de 13,8% față de trimestrul precedent. Majorarea pensiei medii lunare și ajustarea raportului dintre pensii și salarii reflectă eforturile continue ale social-democraților de a îmbunătăți condițiile de trai pentru pensionari, un obiectiv major al asumat încă de la intrarea la guvernare. Mai mult, față de primul trimestru din 2023, pensia medie de asigurări sociale a crescut cu circa 14,3%, până la 2.290 lei.