„Am simţit şi respect, şi prietenie nu pentru mine personal, cât pentru ţara pe care o reprezint. Vizita a vrut să dea un mesaj public asupra faptului că România contează pentru Germania, că suntem din nou luaţi în serios după alegerile din decembrie 2012”, a declarat Victor Ponta, după întrevederea cu Angela Merkel.
Premierul a arătat că nu i s-au cerut anumite lucruri în mod expres de către partea germană. „Mie nu mi s-a impus nicio condiţie şi nici nu mi s-au făcut cereri imperative. Interesul Germaniei este să aibă în România un guvern stabil. Este şi în interesul României, şi al Germaniei, şi al celorlalte state europene”, a spus Ponta precizând că stabilitatea politică la Bucureşti este importantă atât la nivelul zonal, cât şi al climatului economic pentru investitori.
În ce priveşte discuţiile cu oamenii de afaceri germani, Ponta a spus că cererile acestora sunt legitime. „Mi-au spus că nu vrea nimeni să se retragă, dar garantaţi-ne că schimbaţi mai rar legislaţia fiscală, că primim acele arierate din contractele cu statul. E normal ce au cerut, că şi eu le-am cerut să vină cu banii în România”, a apreciat primul-ministru.
Cât despre relaţia cu Traian Băsescu, Ponta a spus că discuţia a vizat doar acordul de colaborare dintre preşedinte şi prim-ministru, aşa-zisul acord de coabitare. „Am vorbit foarte puţin depsre 2012. Şi eu şi doamna Merkel ştiam ce era de ştiut. Din punctul nostru de vedere, dar şi al Germaniei, anul trecut a trecut”, a spus Ponta.
În cadrul discuţiilor, au fost abordate şi subiectul regionalizării şi al modificării Constituţiei, Ponta menţionând că scopul acesteia din urmă este şi evitarea crizelor politice. „Ce mi-a spus doamna Merkel, dar şi preşedintele Franţei, François Hollande, a fost de fiecare dată că, dacă poţi evita o criză politică şi să te concentrezi pe reformele structurale, pe economic, pe social, fă-o. Nu ezita niciodată. Şi asta încerc să fac”, a spus Victor Ponta.
În planul politicii regionale, partea română a solicitat ca, în cadrul Uniunii Europene, Bucureştii să fie consultaţi în ce priveşte chestiunile legate poziţia UE în această zonă a Europei. „Am cerut să fin consideraţi cel mai apropiat reprezentant al Uniunii Europene faţă de zona noastră şi mai ales faţă de Republica Moldova”, a mai declarat şeful Guvernului.