Guvernul PSD oferă soluția pentru ca nimeni să nu piardă bani după majorarea salariului minim de la 1 iulie

Guvernul PSD și-a asumat angajamentul de a crește veniturile și nivelul de trai al românilor, iar de la 1 iulie, salariul minim brut va crește la 3.700 lei. Diferența de creștere, 300 de lei, nu va fi taxată. Mai mult, valoarea tichetelor de masă va rămâne 700 de lei ca și până acum și vor fi exceptați de la plafonul de 4.000 de lei netaxabili, așa cum au solicitat Premierul Marcel Ciolacu și ministrul PSD al Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
Alina Costache
28 iun. 2024, 12:56
Guvernul PSD oferă soluția pentru ca nimeni să nu piardă bani după majorarea salariului minim de la 1 iulie

Practic, bonurile de masă nu vor mai face parte din plafonul de 4.000 de lei pentru acordarea celor 300 lei netaxați la salariul minim. Măsura introdusă de Ministerul Finanțelor la inițiativa PSD, care a fost aprobată de Executiv, le permite celor care primesc tichete de masă sau indemnizație de hrană să nu fie prejudiciați prin taxarea a 400 de lei. Cei 400 de lei o reprezintă suma cu care se depășea plafonul de 4.000 de lei netaxabili, prin noua valoare a salariului minim începând cu 1 iulie.

„În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată aproximativ 760.000 de salariaţi, respectiv în jur de 14% din numărul total de salariaţi activi. De majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariaţi. Aceasta nu se aplică salariaţilor din agricultură şi industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare”, a anunțat Ministerul Muncii.

Creșterea salariului minim la 3.700 de lei este un pas important către adoptarea salariului minim european, obiectiv pe care Guvernul PSD și-a asumat, politic, că-l va introduce de la 1 ianuarie 2025. Pentru a face acest pas, salariul minim trebuie să fie echivalentul a 50% din salariul mediu în plată. În plus, din experienţa anilor trecuţi, majorarea salariului minim a adus şi o creştere pe verticală a majorităţii salariilor, nu doar pentru cele minime, și a avut drept efect direct în ceea ce privește nivelul de trai al tuturor românilor.

Pentru a proteja veniturile românilor, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a ”înghețat” și valoarea punctului de amendă

Măsura legată de tichetele de masă nu este singura măsură implementată de Guvernul PSD pentru a proteja veniturile suplimentare rezultate din majorarea salariului minim. La propunerea Premierului, Executivul a luat deja măsuri pentru a nu genera automat și o creștere a valorii amenzilor de circulație, punctul de amendă urmând să rămână înghețat până la final de an.

Prin OUG nr. 115/2023 care a introdus noi măsuri pentru consolidarea fiscală și combaterea evaziunii fiscale, de la 1 ianuarie 2024 punctul de amendă a fost stabilit la echivalentul a 5% din salariul minim brut, adică 165 de lei. Anterior, acesta avea valoarea de 10% din salariul minim brut, fiind înghețată la 145 de lei de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.

Prin creșterea salariului minim la 3.700 lei de la 1 iulie 2024, măsură asumată de Guvernul Ciolacu la inițiativa PSD, noua valoare a punctului de amendă ar fi urcat la 185 de lei. Această mărire a fost însă amânată și va produce efecte doar de la 1 ianuarie 2025. Menținerea punctului de amendă la valoarea actuală a fost agreată de șeful Executivului în discuțiile avute cu IMM-urile, patronatele și sindicatele în Consiliul Național Tripartit (CNT).

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Animalul foarte cunoscut care a început să dispară treptat din Europa. Toți românii l-au văzut măcar o dată în viață
Capital.ro
Interzis peste tot în România. Este caz penal și te condamnă la închisoare
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Oferta momentului de la Digi! Află cum poți primi un telefon gratis!
Adevarul
Cum ne dă statul român foc la valiză. Un cunoscut economist explică de ce avem o viața mai scumpă de la 1 iulie
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
România, sub ape. Alertă din cauza ploilor
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în accidentul din Suceava 😢
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
România se pregătește să scrie istorie în fața naționalei Țărilor de Jos. La ce oră se dispută partida „Generației de Suflet” din optimile EURO 2024
Capital.ro
Revoluție în România. Are loc cea mai mare reorganizare din ultimii 30 de ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
SUA anunță un nou ajutor militar de 2,3 miliarde de dolari pentru Ucraina
MediaFlux
COPIL MUȘCAT de o FEMEIE! Incident ȘOCANT la MARE VIDEO
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?