Insecta înfricoșătoare pe care nu trebuie să o omori niciodată! Se spune că este prietena locuinței tale

Tot mai multe persoană se confruntă cu problema de a-și împărți casa cu gândaci, furnici, și miriapod de casă. Într-un apartament, motivele apariției unei insecte de acest tip nu diferă de motivele apariției într-o casă sau pivniță.
Filip Stan
28 iun. 2024, 14:01
Insecta înfricoșătoare pe care nu trebuie să o omori niciodată! Se spune că este prietena locuinței tale

Tot mai multe persoană se confruntă cu problema de a-și împărți casa cu gândaci, furnici, și miriapod de casă. Într-un apartament, motivele apariției unei insecte de acest tip nu diferă de motivele apariției într-o casă sau pivniță.

Se pare că acesta nu este un inamic atât de dăunător ca, de exemplu, gândacii.

Citește și Insecta periculoasă care terorizează România. Oamenii sunt disperați: „Ne intră în case, ne mușcă, faceți ceva!”

La prima vedere, poate părea înfricoșătoare, dar de fapt această insectă este total inofensivă pentru oameni. Mai mult, meniul ei este alcătuit din insecte dăunătoare, ceea ce o face un adevărat agent natural de dezinsecție.

Insecta cunoscută sub numele științific de Scutigera coleoptrata, în limbajul comun ”omida de casă”, este o insectă benefică și foarte interesantă, care trăiește în multe locuințe din întreaga lume.

Miriapodul de casă, o insectă prietenoasă

Dacă nu știai, această insectă joacă un rol important în ecosistemul din jurul casei și se dovedește a fi un aliat important împotriva dăunătorilor.

Cu aspectul său unic, această insectă este ușor de recunoscut. Corpul său lung și aplatizat este înzestrat cu numeroase perechi de picioare, ceea ce o face să pară o creatură din altă lume.

Chiar și așa, aspectul ei neobișnuit ascunde o serie de calități benefice pentru casă, curte, și mediul înconjurător în general.

Ne scapă de insecte dăunătoare

Una dintre cele mai valoroase caracteristici ale acestei insecte este abilitatea sa de a vâna și se hrăni cu alte insecte și nevertebrate care ar putea fi considerate dăunătoare. Aceasta include gândacii, furnicile, păianjenii și alte specii de insecte mai mici.

Fiind o vânătoare agilă și rapidă, omida de casă poate ajunge în locuri greu accesibile și poate reduce populația acestor dăunători în mod eficient.

Nu atacă oamenii

Cu toate că are o siluetă impresionantă, Scutigera coleoptrata este inofensivă pentru oameni. Nu are niciun fel de venin sau părți speciale adaptate pentru a pune în pericol integritatea noastră. Noi, oamenii, pur și simplu nu ne aflăm pe ”meniul” ei.

Mai mult, este cunoscută ca fiind o insectă „timidă” și care evită contactul direct cu oamenii. Atunci când se simte amenințată, aceasta își va folosi picioarele lungi și rapide pentru a scăpa cât mai repede posibil, conform Animăluțe.com.

Nu dăunează alimentelor, hainelor sau structurii casei

Un alt aspect interesant al acestei insecte este faptul că este un organism complet natural, care nu secretă substanțe dăunătoare pentru a-și realiza activitatea de dezinsecție. Într-o epocă în care tot mai mulți oameni caută soluții ecologice și sustenabile, Scutigera coleoptrata oferă o alternativă naturală și eficientă în lupta împotriva insectelor dăunătoare.

Prin capacitatea sa de a se hrăni cu agenți dăunători, această insectă ajută la menținerea unui mediu curat și sigur în jurul casei noastre.

De aceea, specialiștii ne sfătuiesc ca, atunci când ne întâlnim cu omida de casă, să nu apucăm primul obiect contondent la îndemână și să dăm în ea.

Te-ar putea interesa și Ambasadorul României în Mexic, despre consumul de insecte: ”Mânânc greieri regulat. Nu greierii îngrijorează, ci creierii”

În schimb, putem să o punem pe o bucată de carton sau ce putem improviza pe moment pentru a o transporta undeva în afara casei, unde își va face „datoria” de agent natural de dezinsecție.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Animalul foarte cunoscut care a început să dispară treptat din Europa. Toți românii l-au văzut măcar o dată în viață
Capital.ro
Este ilegal pentru românii cu telefoane mobile. Toată lumea trebuie să anunțe
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Oferta momentului de la Digi! Află cum poți primi un telefon gratis!
Adevarul
Cum ne dă statul român foc la valiză. Un cunoscut economist explică de ce avem o viața mai scumpă de la 1 iulie
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Decăderea totală a Bucureștiului. Un mare regizor taie cu bisturiul
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în accidentul din Suceava 😢
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
România se pregătește să scrie istorie în fața naționalei Țărilor de Jos. La ce oră se dispută partida „Generației de Suflet” din optimile EURO 2024
Capital.ro
Devine obligatoriu în România. Sancțiunile se aplică de la 1 septembrie 2024
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Patronul unui muncitor agricol indian decedat în urma unui accident de muncă, arestat în Italia
MediaFlux
COPIL MUȘCAT de o FEMEIE! Incident ȘOCANT la MARE VIDEO
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?