Cea mai mare felină din Europa a fost surprinsă în România, Regia Națională a Pădurilor-Romsilva publicând imaginile. Doi râși tineri au fost surprinși luptându-se din greu. Videoclipul apărut în mediul online a stârnit o mulțime de reacții.
Constantin Cazac, angajat la Ocolul Silvic Vatra Dornei din cadrul Direcției Silvice Suceava, a surprins imagini scumpe la vedere cu doi râși care se luptă în mijlocul unui drum dintr-o pădure. Reprezentanții Romsilva au decis să facă filmulețul public, iar acesta a făcut furori pe rețelele de socializare.
„Imaginile extrem de rare și frumoase cu cei doi râși tineri care își măsoară forțele au fost surprinse de către colegul nostru Constantin Cazac la Ocolul Silvic Vatra Dornei din cadrul Direcției Silvice Suceava.”, au scris cei de la Romsilva în descrierea filmulețului de pe Youtube.
@tiberiu Râși jucându-se între Parcul Național Călimani și Dealu Negru(prin Șaru Bucovinei, Suceava) #lynxcats #rasinparculnational #romania🇷🇴 #parculnationalcalimani #lynx ♬ sunet original – Tiberiu
Râsul este cea mai mare felină din Europa, remarcându-se ca un prădător extrem de discret. Mai mult, acesta poate fi văzut foarte rar în libertate, iar prezența acestuia în mediul forestier poate fi considerat un indicator al unui ecosistem sănătos.
„Cea mai mare felină din Europa, râsul este un prădător foarte discret, rar văzut în libertate. Trăiește în libertate circa 17 ani, iar prezența acestuia este un indicator al unui ecosistem sănătos și echilibrat. Râșii se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate, putând face salturi mari. Au auzul și mirosul foarte fin și au o vedere foarte bună, inclusiv nocturnă, când de multe ori iese la vânătoare, acesta fiind un vânător solitar.”, au mai spus reprezentanții Romsilva. Au un trunchi scurt, picioare lungi și labe foarte bine dezvoltate, cu care alearga foarte eficient prin zăpadă. Smocurile din vârfurile urechilor le conferă aspectul atât de cunoscut. Râsul vânează cu precădere ungulate mici, precum căprioarele sau caprele negre, dar și pradă mai mică, precum rozătoarele. Este un vânător care apelează la ambuscade și elemente surpriză. Felina se mișcă fără zgomot și atacă prada pe neașteptate făcând salturi și de câțiva metri.
În întreaga Europă trăiesc între 9.000-10.000 de râși, iar acesta este al treila animal prădător, după urs și lup. Aproximativ 1.500 de râși trăesc în pădurile de pe teritoriul României, figurând pe lista animalelor strict protejate.