Prognoza AccuWeather. În data de 1 iulie 2024, temperaturile vor ajunge la 39 de grade Celsius în Capitală, cu minime de 22 de grade. Prima săptămână de foc va continua cu 38 de grade (marți), 34 de grade (miercuri), 36 de grade (joi), 34 de grade (vineri) și un week-end ușor mai „blând”, cu 34 de grade.
În săptămâna 8-14 iulie, potrivit meteorologilor Accuweather, temperaturile se vor situa undeva la 30 de grade Celsius.
Mai cald va fi în 15-21 iulie, cu maxime de 32 de grade Celsius. Trendul se va menține canicular și pe sfârșitul lunii iulie, cu 30-31 de grade Celsius.
Citește și: Vin temperaturi istorice în România. Meteorologii Accuweather au făcut anunțul
Jumătate din țară se află sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi ce ating aproape 40 de grade la umbră. Această situație este deosebit de dificilă și periculoasă pentru cei care lucrează în aer liber.
Citește și: Prognoza Accuweather iulie 2024: Se anunță o lună ISTORICĂ în România. Temperaturi deşertice. O dorsală de aer sufocant vine pe verticală cu posibile furtuni violente
Condițiile de muncă pe caniculă
Codul Muncii conţine prevederi clare privind munca pe caniculă, atât pentru cei care lucrează în aer liber, cât şi pentru cei din birouri. Spre exemplu, ştiai că ai dreptul la un program mai scurt pe timp de caniculă? Iată ce obligaţii are angajatorul, dar şi ce măsuri de prevenţie trebuie luate în zilele caniculare.
Ordonanţa de urgenţă nr. 99/2000 stabileşte măsurile pe care trebuie să le asigure angajatorii atât în cazul temperaturilor ridicate, cât şi în cazul celor foarte scăzute.
Aşadar, OUG nr. 99/2000 stabileşte că în perioadele cu temperaturi ridicate extreme, care depăşesc +370 C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel, angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:
Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă:
Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
Drepturile angajaţilor pe timp de caniculă
Angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor hotărî, conform OUG nr. 99/2000, reducerea duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru (până la ora 11,00 şi după ora 17,00) sau întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care această nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.