Guvernul a adoptat o hotărâre pentru ajustarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, care va crește de la 3.300 lei lunar la 3.700 lei lunar, începând cu 1 iulie 2024. Cu toate acestea, nu toți angajații remunerați cu acest nivel de salariu vor beneficia de creșterea salarială. Potrivit Ministerului Muncii, măsura nu se va aplica lucrătorilor din sectoarele agriculturii și industriei alimentare.
Această inițiativă este așteptată să aibă un impact pozitiv semnificativ. Pe plan social, se preconizează că va stimula ocuparea în sectoarele care au nevoie de forță de muncă și va reduce munca nedeclarată. Din punct de vedere economic, se anticipează că va spori consumul intern, influențând importurile de bunuri de consum și crescând puterea de cumpărare a angajaților.
„Demersul este menit să aducă un trai mai bun angajaților din România și să reducă sărăcia în muncă. Majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată presupune o apropiere a remunerației de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. În plus, din experiența anilor trecuți, creșterea salariului minim a adus și o creștere pe verticală a majorității salariilor, nu doar pentru cele minime”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
Tariful orar pentru un program de lucru normal va fi de 22,024 lei pe oră, luând în considerare o medie de 168 de ore lucrate pe lună.
Valoarea netă majorată a salariului minim brut pe țară este de 2.363 lei, aceasta fiind calculată pentru o deducere de 300 de lei. Astfel, majorarea salariului net este de 284 de lei.
În prezent, aproximativ 760.000 de salariați din România beneficiază de salariul minim brut garantat în plată, ceea ce reprezintă aproximativ 14% din totalul salariaților activi. Odată cu majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei, vor beneficia de această creștere 1.871.266 de salariați.
Aceasta nu se aplică salariaților din agricultură și industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare, scriu reprezentanții Ministerului Muncii.