Război total pe tema datei alegerilor prezidenţiale. Marcel Ciolacu a convocat-o la consultări şi pe Şoşoacă. De ce parte se situează George Simion?

Premierul Marcel Ciolacu a decis să o invite pe Diana Șoșoacă la Palatul Victoria pentru consultările legate de stabilirea datei alegerilor prezidențiale. În schimb, liderul PNL, Nicolae Ciucă, nu a fost inclus în lista invitaților, deoarece premierul Ciolacu cunoaște deja punctul de vedere al liberalilor privind acest subiect.
Filip Stan
28 iun. 2024, 22:18
Război total pe tema datei alegerilor prezidenţiale. Marcel Ciolacu a convocat-o la consultări şi pe Şoşoacă. De ce parte se situează George Simion?

În debutul ședinței de guvern de luni, Marcel Ciolacu a anunțat că va convoca partidele politice pentru a discuta despre data prezidențialelor, după ce acordul cu PNL privind organizarea scrutinului în septembrie nu a fost respectat. Înaintea ședinței, Ciolacu a avut o discuție cu vicepremierul liberal Cătălin Predoiu, care ar fi trebuit să semneze Hotărârea de Guvern privind data alegerilor.

Potrivit Antena 3, Ciolacu i-ar fi spus lui Predoiu că înțelege necesitatea respectării deciziei partidului, după ce primise un ultimatum de la social-democrați. Premierul a adăugat că nu îl va remania pe Predoiu pentru a evita o criză politică și că va convoca partidele la consultări.

„Acest guvern nu este al coaliției sau al vreunui partid. Nu este vorba despre vreun termen sau altul pentru alegeri ci despre încredere, țopăială pe calendar afectează încrederea și eu cred că trebuie să înceteze. Ca premier al României, am obligația de a nu favoriza un partid sau o coaliție. Astăzi practic ieșim din calendarul electoral stabilit anterior, fiind ultima zi în care putem promova hotărârea de guvern de stabilire a datei alegerilor pe 15 septembrie. De luni, alături de vicepremierii, îi voi invita pe liderii partidelor pentru a stabili împreună calendarul alegerilor. Asta este abordarea corectă, nu să schimbăm vreun ministru, nu răspund provocărilor de a crea o criză guvernamentală”, a declarat Marcel Ciolacu.

Această decizie vine după ce Coaliția nu a reușit să ajungă la un acord privind data alegerilor prezidențiale. „Problema pentru noi nu e legată de faptul că suntem noi sau nu pregătiți, suntem al doilea partid, avem 30%. Problema e în acest moment dacă această coaliție funcționează și după cum vedeți se vede foarte clar că există o ruptură, că negocierile și că relația Nicu și Marcel nu mai funcționează, că există atacuri sub centură”, a afirmat Robert Sighiartău.

Citeşte şi: Guvernul PSD oferă soluția pentru ca nimeni să nu piardă bani după majorarea salariului minim de la 1 iulie

Consultările vor avea loc luni și marți și vor fi conduse de Marcel Ciolacu, vicepremierul Predoiu și secretarul general al guvernului, Marian Neacșu. După aceste consultări, liderii PSD și PNL vor discuta în cadrul Coaliției despre data alegerilor. Conform programului stabilit de Ciolacu, consultările vor începe luni, la ora 10, cu noul președinte al USR, Elena Lasconi. La ora 11, va veni liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian, iar la ora 14, liderul UDMR, Kelemen Hunor.

La ora 15, a fost invitată Diana Șoșoacă. Deși nu este lider de partid parlamentar, Șoșoacă este candidat la prezidențiale, iar Ciolacu a dorit să evite un posibil scandal provocat de aceasta, conform unor surse politice. Marți, va veni la guvern președintele Forței Dreptei, Ludovic Orban. Liderul AUR, George Simion, nu a confirmat încă prezența la discuții.

Tensiunile privind data alegerilor prezidențiale au tensionat relația dintre Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, precum și între PSD și PNL. La Bruxelles, Ciolacu i-a acuzat pe liberali că și-au încălcat cuvântul dat în martie pentru organizarea alegerilor în septembrie. În replică, Ciucă a ironizat declarațiile premierului, sugerând că ar fi cauzate de caniculă. Schimburile dure de replici au implicat și alți lideri ai ambelor formațiuni.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și fostul premier Mihai Tudose au publicat dovezi că Nicolae Ciucă a semnat în martie o decizie a BPN al PNL pentru stabilirea alegerilor în septembrie. Tudose a postat un fragment dintr-un interviu al lui Ciucă în care acesta afirmă că „alegerile prezidențiale rămân în septembrie așa cum s-a stabilit”.

Replica liberalilor nu a întârziat să apară. Adrian Cozma a postat pe Facebook un mesaj adresat lui Marcel Ciolacu: „Ciolacu, winter is coming”.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, anunț important înainte de stabilirea datei pentru alegerile prezidențiale: „Țopăiala pe acest calendar afectează încrederea românilor”

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Drumul unic din România pe care au început să vină din ce în ce mai mulți turiști. Peisajul este de vis, foarte multe persoane vin aici să stea cu cortul
Capital.ro
Românii care stau la curte au interzis. Poliția vine direct la poartă și te amendează
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! Sunt 100 de posturi disponibile!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
IPS Teodosie, amendă drastică. Reacția autorităților
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
România se pregătește să scrie istorie în fața naționalei Țărilor de Jos. La ce oră se dispută partida „Generației de Suflet” din optimile EURO 2024
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Amendă între 990 - 1.320 lei. Nu ai voie să întorci! 6-8 puncte-amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Rezultatele Evaluării Naționale 2024 vor fi publicate în 3 iulie
MediaFlux
Incidente grave la EURO 2024. UEFA a deschia o anchetă disciplinară
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?