PENSII 2024. Una din cele mai spinoase probleme pentru pensionari la recalcuarea pensiei sunt eliberarea adeverințelor în vederea recalculării pensiilor. Acestea pot fi de tot felul. Unele dintre cele, cele mai multe, trebuie să facă dovada că respectivul pensionar a avut venituri nepermanente – sporuri, ore lucrate noaptea, în weekend etc.
Casa de Pensii cere 3 documente pentru o pensie mare la recalculare. Unde le depui? Până când?
Acestea NU se iau în calcul la recalcularea pensiilor din septembrie. Ele trebuie obținute de către respectivul pensionar de la firmele la care au lucrat și duse personal la Casa de Pensii. Este vorba doar de pensionarii care s-au pensionat înainte de 2001.
Detalii, mai jos:
Decizia luată de Guvern. Deciziile de recalculare a pensiilor vor fi distribuite de Poșta Română
Adeverințe trebuie depuse și de pensionarii care au lucrat o vreme în diaspora. Newsweek vă arată un anunț de la Casa de Pensii cu documentele ce trebuie depuse de către pensionarii care vor să obțină ADEVERINȚE pentru recalcularea peisei.
PENSII 2024. Documente pentru a obține adeverințele pentru recalcularea pensiei:
Adeverințele cu veniturile nepermanente se pot depune până la 1 septembrie. Se depun și între 1 septembrie și 1 martie 2025 când va avea loc mica recalculare. Dacă duci adeverințe cu venituri nepermanenet până la 1 martie anul viitor pensia ta va fi recalculată din nou.
Cererea se depune la șeful compartimentului financiar. Pensiile au fost recalculate, iar zilele acestea se tipăresc. Primele adeverințe cu pensia reclaculată vor ajunge la pensionari după data de 11 iulie.
Ordonanța de Urgență care anunță modul în care adeverințele cu noile pensii vor fi trimise pensionarilor a fost publicată.
Documentul spune că:
(3) Deciziile de recalculare emise conform art. 1 alin. (2) de către casele teritoriale de pensii vor fi transmise către subunitățile desemnate din rețeaua Companiei Naționale „Poșta Română” – S.A., însoțite de un borderou.
(4) Ordinea înregistrării deciziilor în borderou trebuie să fie identică cu ordinea deciziilor expediate de casele teritoriale de pensii către Compania Națională „Poșta Română” – S.A..
Ordonanața de Urgență care anunță modul în care adeverințele cu noile pensii vor fi trimise pensionarilor a fost publicată.
Articolul 2 în care se precizează modul în care Poșta Română va trimite adeverințele și ordinea în care vor fi trimise pensiile.
Art. 2
(1) În vederea alocării identificatorilor poștali specifici de către Compania Națională „Poșta Română” – S.A., Casa Națională de Pensii Publice va transmite către Compania Națională „Poșta Română” – S.A. o bază de date care va conține: identificatorul Casei Teritoriale de Pensii, număr decizie, nume, prenume, CNP și adresa beneficiarului
(2) Datele prevăzute la alin. (1) vor fi aferente lunii de plată iunie 2024.
(3) Deciziile de recalculare emise conform art. 1 alin. (2) de către casele teritoriale de pensii vor fi transmise către subunitățile desemnate din rețeaua Companiei Naționale „Poșta Română” – S.A., însoțite de un borderou.
(4) Ordinea înregistrării deciziilor în borderou trebuie să fie identică cu ordinea deciziilor expediate de casele teritoriale de pensii către Compania Națională „Poșta Română” – S.A..
(5) Compania Națională „Poșta Română” – S.A. asigură tipărirea plicurilor conform borderourilor prevăzute la art. 2 alin. (3), expediate de casele teritoriale de pensii, și ulterior condiționarea lor ca trimiteri de corespondență cu confirmare de primire.
(6) Modelul de plic împreună cu elementele de identificare specifice pentru destinatar si pentru expeditor se stabilesc prin convenția încheiată între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prin Casa Națională de Pensii Publice și Compania Națională „Poșta Română” – S.A.
Toate cele aproape 5.000.000 de pesnii vor fi recalculate. Procesul este aproape de finalizare și se așteaptă tipărirea deciziilor cu primele pensii recalculate.
Primele adeverințe cu pensia recalculată vor merge spre pensionari pe data de 11 iulie.
Recalcularea tuturor pensiilor din sistemul public, inițiată de PSD și stabilită de Ministerul Muncii pentru luna septembrie 2024, a fost speculată rapid de furnizorii de servicii de arhivare care cer tarife supraevaluate pentru pentru întocmirea dosarului complet de recalculare a pensiilor. PSD a intervenit acum cu un amendament în Parlament, prin care va limita costul la astfel de servicii, tocmai pentru a se evita specula. Tariful anual va fi stabilit de Arhivele Naționale. Între timp, Consiliul Concurenței a pornit o anchetă.
În urma recalculării pensiilor care va avea loc începând cu luna septembrie a acestui an, cererea pentru servicii de arhivare a crescut foarte mult în ultimele luni. Pentru a putea întocmi un dosar complet, pensionarii doresc să aibă acces la cărțile de muncă din trecut și alte documente de la angajatori. Astfel, furnizorii de servicii de arhivare din mediul privat au generat o practică speculativă care a crescut artificial tarifele pentru astfel de servicii, lucru acuzat recent și de premierul Ciolacu ca fiind “ilegal și imoral”.
“Am văzut că se încearcă specularea de către anumite firme de arhivare a acestei conjuncturi privind recalcularea pensiilor. Au fixat un preț maximal, aranjat pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii. Așa ceva este ilegal și imoral și cei responsabili trebuie sancționați cu toată severitatea prevăzută de lege”, a declarat Marcel Ciolacu la ședința de Guvern din 21 iunie.
Ministrul și deputații PSD modifică legea serviciilor de arhivare
Astfel, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, inițiator, alături de Adrian Solomon, președinte al Comisiei de muncă din Camera Deputaților, au amendat legea în vigoare. Practic, competența de stabilire a prețului serviciilor de arhivare se mută de la Casa de Pensii, unde este în prezent, la Arhivele Naționale. În urma modificării legii, Arhivele Naționale vor stabili anual limite maximale de preț pentru astfel de servicii prestate în mediul privat.
Firmele private de arhivare, în vizorul Consiliului Concurenței
Conform unor informații transmise chiar de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Consiliul Concurenței a demarat o investigație amplă, care îi vizează pe prestatorii de servicii de arhivare din mediul privat.
Această investigație are la bază suspiciuni conform cărora o serie de firme din acest domeniu și-ar fi coordonat comportamentul comercial prin acces la informații sensibile, precum tarife, cheltuieli indirecte și marje de profit, cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România (PIAFER). În urma acestei situații, au fost demarate inspecții inopinate la sediul Patronatului, dar și la mai multe firme.
Pensia va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte. Valoarea punctului de referință reprezintă valoarea punctului de pensie împărțit la 25, iar numărul total de puncte de pensie este format din numărul de puncte contributive, necontributive și de stabilitate.
În termen de șase luni vor fi recalculate toate pensiile aflate în plată pentru care există la dosar documente cu sporuri/venituri contributive nepermanente. La calculul pensiei va fi avut în vedere venitul brut pentru care s-a reținut contribuția de asigurări sociale.
În situația în care, din diverse motive, nu se poate face dovada acestor venituri brute cu documente, la calculul punctajelor se utilizează, ca și in prezent, salariile din carnetul de muncă și sporurile permanente.
Formula de majorare are în vedere rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior. Procentul de majorare și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și va fi stabilit în funcție de veniturile la BASS și inflația estimată de INS din anul precedent, potrivit proiectului.
Începând cu data intrării în vigoare a noii legi, cuantumul indemnizației va fi majorat anual cu același mecanism de majorare a pensiilor publice.