Solicitarea vine în urma plângerilor formulate de organismele de protecție a consumatorilor, scrie Reuters.
Ambele companii sunt supuse unor cerințe mai stricte în temeiul Legii privind serviciile digitale, cum ar fi adoptarea unor măsuri mai stricte de combatere a conținutului ilegal și dăunător de pe platformele lor, după ce au fost desemnate drept platforme online foarte mari datorită numărului lor mare de utilizatori.
Comisia Europeană a declarat că a întrebat companiile cum pot clienţii să le notifice cu privire la produsele ilegale și cum își gestionează interfețele online pentru a preveni înșelarea sau manipularea utilizatorilor prin intermediul așa-numitelor modele întunecate.
De asemenea, Comisia a solicitat detalii cu privire la modul în care companiile protejează minorii, transparența sistemelor lor de recomandare, trasabilitatea comercianților și conformitatea prin concepție.
“Această măsură de punere în aplicare se bazează, de asemenea, pe o plângere depusă la Comisie de către organizațiile de consumatori. Atât Temu, cât și Shein trebuie să furnizeze informațiile solicitate până la 12 iulie 2024”, a afirmat aceasta într-o declarație.
Temu a declarat că este dispusă să coopereze cu Comisia, în timp ce Shein nu a avut nicio reacție
“Am dori să reiterăm faptul că ne angajăm pe deplin să respectăm toate legile și reglementările aplicabile pe piețele pe care operăm”, a declarat un purtător de cuvânt într-un e-mail.
Încălcările DSA pot duce la amenzi de până la 6% din cifra de afaceri globală a unei companii.
În ultimele două luni, Comisia Europeană a desemnat, în temeiul Actului privind serviciile legislative, atât Shein, cât și Temu, drept platforme online foarte mari care trebuie să respecte normele UE privind serviciile digitale, protejând consumatorii.
În același timp, presa a relatat că UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană.
De altfel, Federația Organizațiilor Consumatorilor Germani a transmis încă din luna aprilie că platforma chineză Temu nu respectă legislația UE privind protecția consumatorilor, avertizând că ia în considerare o acțiune în justiție. Tot la nivelul unui stat membru, în Polonia, guvernul a amenințat platformele asiatice Shein și Temu cu blocarea geografică dacă vor încălca drepturile clienților polonezi.
Și la nivel național, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România a demarat verificări privind potențiale practici comerciale incorecte ale platformelor online de cumpărături Temu și Shein.