Magiun de prune fără zahar, reţeta lui Radu Anton Roman. Ingredientul folosit de marele gastronom care da o savoare aparte

Magiun de prune fără zahăr, rețeta lui Radu Anton Roman. celebrul gastronom a bătut ţara în lung şi-n lat pentru a culege reţete tradiţionale.
Alina Costache
01 iul. 2024, 09:43
Magiun de prune fără zahar, reţeta lui Radu Anton Roman. Ingredientul folosit de marele gastronom care da o savoare aparte

Radu Anton Roman a lăsat în urmă mai multe rețete, printre care și cea de magiun de prune fără zahăr. Gospodinele care doresc un gust mai intens și special pot adăuga un ingredient special.

Unul dintre cele mai importante aspecte pentru a obține un preparat perfect sunt chiar fructele. Prunele trebuie să fie bine coapte, aromate și dulci.

Rețeta preferată de cafea a lui Suleyman Magnificul. Dacă o prepari în acest mod te vei simți ca un adevărat lider

Pentru a prepara un magiun de prune ca a bunicii, trebuie să ții cont de mai multe aspecte. Este recomandat să fierbi preparatul la plită, însă așează oala pe o țiglă încinsă, astfel ca desertul doar să „bulbucească”.

Se grijesc fructele (se spală, se scot sâmburii), se pun la fiert într-o tingire cu fundul gros, dar nu direct pe plită, ci pe țiglă încinsă, abia să bulbucească”, scria Radu Anton Roman în cartea sa.

El le recomanda gospodinelor să pună în magiun sâmburi de caise și corcodușe. Înainte de a fi puși în oală, ei trebuie pisați. La un kilogram de prune se adaugă o mână de miez.

Procesul de preparare durează câteva ore, timp în care trebuie amestecat în oală destul de des, pentru a nu se lipi. Este gata abia atunci când pasta devine foarte groasă.

Salată de avocado, cea mai simplă rețetă pe care o poți prepara în weekend. Este ideală și pentru zilele de post

Fructele se amestecă într-o doară până când dau în primul clocot, dar, după aceea, trebuie învârtite cât de des, că se prind. După primele clocote, rămâne la buna dumneavoastră plăcere dacă pasați printr-o sită sau nu pasta de fructe, pentru a scăpa de coji. Trebuie să se lege bine, așa că fiertul și amestecatul durează ore și ore, până când e magiun, adică o pastă în care melesteul (făcălețul, mestecăul) abia se mai învârte”, sunt indicațiile oferite de Radu Anton Roman.

Sâmburii se caise se adaugă la final, înainte de a lua oala de pe foc. Se mai mestecă de câteva ori, apoi preparatul este gata.

Magiunul de prune trebuie pus în borcane preîncălzite, în caz contrar este foarte posibil ca acestea să se spargă. O altă variantă este să pui borcanele pe o suprafață metalică, cât timp torni preparatul fierbinte în ele.

Rețetă delicioasă de pârjoale moldovenești. Ingredientele secrete folosite de Radu Anton Roman

Cum prepară Radu Anton Roman cele mai delicioase pârjoale moldovenești. Sunt un deliciu culinar și pot fi gătite în orice anotimp. Acest preparat poate fi însoțit foarte bine de un piure de cartofi și varză murată. Sunt foarte ușor de făcut și nu necesită foarte mult timp de preparare.

Citește și: Rețeta de post care te va face să te lingi pe degete! Chiftele de fasole, gata în doi timpi și trei mișcări

„Pârjoalele sunt nişte «găluşte» din carne care ne arată, limpede şi maroniu pe alb (căci cu piure sunt mai bune decât orice) că, dacă sudul muntenesc şi balcanizat nu ne-ar fi impus, odată cu dialectu-i oficializat, şi cuvinte precum ciulama sau chiofte, n-am fi fost niciodată bântuiţi de ideea falsă că toate ale gurii ne-au fost mestecate mai întâi de osmanlăi.

Cu piure de cartofi şi varză murată, pârjoalele bucură şi satură de sute de ani omenirea daco-latină condimentată cu ceva prafuri bulgaro- lingvistice. Le ştiu de copil prezente în orice vitrină, de la orice cantină sau bufet, în orice variantă (ar fi chiar interesant de urmărit ce numesc azi cârciumarii şi fastfood-urile pârjoală).

Dar, făcute ca mai sus, ne pot ajuta să ne întâlnim nu numai cu marea bucătărie a bunicilor noştri, ci şi cu un vin ce aparţine şi el aceloraşi vremuri”, scria celebrul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, scria celebrul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Ingrediente pentru pârjoale moldovenești

Pentru a prepara această rețetă ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 500 g carne de viţel
  • 500 g ceafă de porc
  • 150 ml lapte
  • 350 g miez de pâine albă
  • 2 cepe mari
  • mărar, pătrunjel
  • 4 ouă
  • 300 g unt
  • 1 cartof
  • 200 g pesmet (la ţară se pune mălai)
  • piper, sare

Citește și: Salam de biscuiți cu rom și fructe uscate. Rețeta celui mai delicios desert al copilăriei. O să vrei să-l mănânci pe tot

Mod de preparare

Se toacă foarte bine carnea, se îmbibă pâinea în lapte și se stoarce cu grijă. Ceapa trebuie tocată mărunt și înmuiată în unt, pe foc mic. Se toacă mărunt mărarul și pătrunjelul. Cartoful se dă pe răzătoarea mică. Ouăle se bat și se pun peste carne, alături de ceapă, mărar, pătrunjel, cartof, piper, sare după gust și 100 de grame de unt și se amestecă totul foarte bine.

Într-o farfurie se pune pesmet fin sau mălai. Cu ajutorul unui polonic se ia tocătura, pentru că pârjoala e mare cât o palmă de copil, se tăvălește prin pesmet, se turteșre la 1 cm grosime, se alungește și i se dă formă ovală.

Pârjoalele se prăjesc în unt încins, în tigaia acoperită pentru a se pătrunde bine carnea și ca să-și ia aromele tuturor ingredientelor, pe foc foarte mic, rumenindu-se bine pe ambele părți.

DailyBusiness
Decizia momentului! Românii află dacă se vor vaccina obligatoriu începând cu anul acesta
Spynews
Elena Udrea rămâne în spatele gratiilor! Decizie de ultimă oră a Instanței Supreme
Bzi.ro
Gabriela Cristea a făcut celebra ciocolată din Dubai: „Ce frumos se vede cu aurul acesta!”
Fanatik.ro
Cea mai mare țeapă pentru românii care vor să-și pună panouri fotovoltaice pe casă. Unii au rămas deja fără bani
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe benzină, taxați în plus în România. Se aplică de azi, 1 octombrie
Playtech.ro
Delia a AJUNS de nerecunoscut! Doamneee ce și-a făcut la față!!! Arată ca Loredana Groza
DailyBusiness
Vestea cea mare! O nouă majorare a pensiilor, după actuala recalculare
Adevarul
Operaţiunea „Săgeţile Nordului”. Divizia armatei israeliene care a rupt spatele Hamas este vârful de lance al invaziei din Liban
wowbiz.ro
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când a aflat
Spynews
Cât a mers darul la nunta lui Marian Mexicanu cu Ana Maria. Sute de invitați s-au distrat la petrecere
Spynews
22 de elevi și trei profesori morți! Autocarul cu care au plecat în excursie a luat foc / FOTO
Evz.ro
A început marele război. primele rachete au fost lansate
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
kanald.ro
„Astăzi a plecat la Domnul”. El este Ion, tânărul care și-a pierdut viața într-un teribil accident rutier, în Italia. Bărbatul participase la o slujbă religioasă înainte de tragedie
Cancan.ro
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai suportă situația. Imagini dezolante
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Elena Udrea. Instanța Supremă a anunțat fix acum
StirileBZI
Aceste anvelope devin interzise de la 1 octombrie! Toți șoferii vor fi sancționați
Prosport.ro
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
stirilekanald.ro
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
substantial.ro
Elena Lasconi propune declararea lui Viktor Orban persona non grata în România
MediaFlux
Se dau VOUCHERE de 660 de LEI! Românii care vor BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum se încasează șpaga la DSVSA Ilfov